Mi is a lángos? Kelt tészta, ami lehetőség szerint kerek alakú és könnyen el lehet készíteni. Vannak ehhez hasonló ételek még, lássunk párat!
Édes vagy sós, sima vagy töltött, olajban vagy tűzön sütött kelt tészták a bolygónk minden pontján találhatóak.
Sós “lángosok”
Puri
Indiai olajban sült kenyér, amely nem tartalmaz élesztőt, mégis a felszabaduló gőztől gömbölyűre felfújódik.
Forrás: youtube.com Sindi Kachori
Bannock
Kelta eredetű kenyérféle, ami Észak-Amerikában is elterjedt. Jellegzetessége, hogy tűz fölött serpenyőben vagy kerek formájú sütőlapon sütik a szabadban.
Forrás: wikipedia.org
Lihapiirakka
Finnországban a húsos pitét nevezik így, ami valójában kenyértésztába töltött rizses darált hús, olajban kisütve.
Forrás: www.valio.fi
Pizza
És végül, ha túlozni akarunk, akkor azt is mondhatnánk, hogy a pizza egy fajta lángos. 🙂
Édes “lángosok”
Elefántfül vagy hódfarok
Az Amerikai Egyesült Államokban Elephant ears-nek (Elefánt fülek), Kanadában BeaverTails-nek (Hódfarok) nevezett kerek, olajban kisütött élesztős tésztát a sütés után gyümölcsökkel és cukorral szórják meg.
Forrás: wikipedia.org
Mekitsa
Bulgáriában reggelire fogyasztják ezt a kelt tésztát, amely joghurtot és tojást is tartalmaz Az olajban történő kisütést követően lakvárral fogyasztják. Szerbiában Mekike-nek mondják.
Forrás: wikipedia.org
Petulla
Már távolabb áll a lángostól és inkább már a fánkhoz közelít az albán édesség a Petulla, da kis korong formák miatt még felfért listánkra.
Forrás:mimis-cookbook.blogspot.com
Receptek:
Kapcsolódó cikkek világ a fánkjairól: