Ételtcsakokosan

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

2022. augusztus 5.

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?

A műanyagok csoportja nagyon sok műanyag altípust foglal magába, melyek mindegyike különböző tulajdonságokkal bír. Ezen kívül a műanyag alapanyagokhoz adható adalékanyagok száma is jelentős, melyek nagy mértékben befolyásolják a műanyag csomagolóanyagok tulajdonságait. Ennek megfelelően egyes termékek a mikrohullámú sütőbe tehetőek, vagy akár fagyasztóba is rakhatjuk őket, míg más műanyagok ilyen hatásokra megolvadnak vagy töredezni kezdenek. Tehát alapvetően figyelni kell, hogy az adott terméken milyen használati utasítások vannak elhelyezve és ezeket az utasításokat szükséges követni. Ezek alapján, ha a termékre az van írva, hogy napfénytől védett, hűvös helyen tárolandó, akkor azt nem kizárólag a benne található élelmiszer, hanem az élelmiszer és a csomagolóanyag együttes védelme érdekében tüntették fel. Ha ilyen termék kerül hosszabb időn keresztül pl. sugárzó hő hatása alá (pl. napfény), bizony kioldódhatnak nem kívánatos vegyületek a csomagolóanyagból. Ezért nagyon fontos, hogy pl. nyári melegben a csomagtartóban felmelegedett ásványvizet, üdítőt inkább már ne fogyasszuk el, és az üzletek is figyeljenek arra, hogy az ilyen jellegű árut ne közvetlenül a kirakat üveg mögé helyezzék.

 

.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre? A műanyagok csoportja nagyon sok műanyag altípust foglal magába, melyek mindegyike különböző tulajdonságokkal bír. Ezen kívül a műanyag alapanyagokhoz...
Tovább olvasom

Related posts

Hol tudom ezeket pontosan megtalálni?…

eteltcsakokosan

Hogyan tároljuk az élelmiszereket a nagy melegben?

szucseva

Merjünk szólni!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató