Ételtcsakokosan

Sütemények dúsítója

2019. április 4.

A tojás az egyik legfontosabb élelmiszer. Egy tyúktojás átlagos tápanyagtartalma: 68 kcal, 5,4 g fehérje, 4,8 g zsír, 0,3 g szénhidrát.

A tojásburkon belül van a teljes biológiai értékű fehérje. Ha ezt habverővel felverjük, a benne található fehérjék összetörnek, és olyan kamrácskák alakulnak ki, amelyekbe beszorul a levegő, és ha ezt még hő is éri kitágul. Ezért használható egyes sütemények, töltelékek dúsabbá tételére. Szakácsok úgy tartják, a főzés tudományának első lépése a tojásfehérje felverése. Egyszerűnek látszik, ám ahhoz, hogy a hab tökéletes legyen, a fehérjének szobahőmérsékletűnek kell lennie. Fontos az is, hogy a habverő teljesen tiszta és zsírmentes legyen, egy csepp zsiradék is megakadályozhatja a hab képződését. Cukrot csak akkor adjunk hozzá, ha a hab már megkeményedett, különben csomók formájában kiválik. Ha a habot túl sokáig verjük, összeeshet. A tojásban legbelül van a sárgája, ami zsírosabb rétegekből áll, a benne lévő fehérjék kevésbé stabilak, ezért hő hatására megkeményednek. Minőségük szerint a Magyar Élelmiszerkönyv megkülönböztet A osztályú, vagy friss tojást, B másodosztályú, tartósított tojást és C vagy gyenge minőségű, élelmiszeripari hasznosításra szánt tojás. Az A osztályú tojásokat tömegük szerint is osztályozzák, az XL 73 grammnál nagyobb, az L 63-73 gramm, az M 53-63 gramm, az S kisebb mint 53 gramm.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Marcipán

eteltcsakokosan

Étkezzünk évszakok szerint!

eteltcsakokosan

Mennyi ideig ehető?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató