Ételtcsakokosan

Allergén az ételekben…

2022. augusztus 12.

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?

 

Bizonyos ételek tartalmaznak olyan fehérjéket, amelyek arra érzékeny személynél allergiás tüneteket (emésztőrendszeri panaszok: hányáshasmenés, puffadás, görcs, ekcéma, súlyos esetben anafilaxiás reakció) váltanak ki. Ezeket az anyagokat nevezzük allergéneknek. Az allergén tehát egy vagy több természetesen előforduló anyag az élelmiszerben, ezeket az élelmiszer valamelyik összetevője tartalmazza.

Az allergének kimutatása speciális analitikai módszerekkel történik, amelyek rendelkezésre állnak a NÉBIH laboratóriumaiban is.

Az allergének felhasználását – mivel számtalan élelmiszerben természetesen előforduló anyagokról beszélünk – nem lehet jogszabályokkal korlátozni. Az élelmiszerek jelölésével kapcsolatos rendelkezések azonban szigorú szabályokat tartalmaznak arra vonatkozóan, hogy az allergénekre érzékeny fogyasztók megfelelő tájékoztatást, információt kapjanak arról, hogy a megvásárolni kívánt élelmiszerben milyen allergének vannak, vagy lehetnek.

 

.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?   Bizonyos ételek tartalmaznak olyan fehérjéket, amelyek arra érzékeny személynél allergiás tüneteket (emésztőrendszeri panaszok: hányás, hasmenés, puffadás, görcs, ekcéma, súlyos esetben anafilaxiás reakció) váltanak ki. Ezeket az anyagokat nevezzük allergéneknek. Az allergén tehát egy vagy több természetesen előforduló anyag...
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Édesítőszerek – 2. rész

eteltcsakokosan

A lejárt tartós élelmiszereket is ki kell dobni?…

eteltcsakokosan

Fontos vitaminforrás a retek

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató