Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?
Bizonyos ételek tartalmaznak olyan fehérjéket, amelyek arra érzékeny személynél allergiás tüneteket (emésztőrendszeri panaszok: hányás, hasmenés, puffadás, görcs, ekcéma, súlyos esetben anafilaxiás reakció) váltanak ki. Ezeket az anyagokat nevezzük allergéneknek. Az allergén tehát egy vagy több természetesen előforduló anyag az élelmiszerben, ezeket az élelmiszer valamelyik összetevője tartalmazza.
Az allergének kimutatása speciális analitikai módszerekkel történik, amelyek rendelkezésre állnak a NÉBIH laboratóriumaiban is.
Az allergének felhasználását – mivel számtalan élelmiszerben természetesen előforduló anyagokról beszélünk – nem lehet jogszabályokkal korlátozni. Az élelmiszerek jelölésével kapcsolatos rendelkezések azonban szigorú szabályokat tartalmaznak arra vonatkozóan, hogy az allergénekre érzékeny fogyasztók megfelelő tájékoztatást, információt kapjanak arról, hogy a megvásárolni kívánt élelmiszerben milyen allergének vannak, vagy lehetnek.
.