Ételtcsakokosan

Gluténmentesnek számít…?

2019. december 3.

Ami gabonamentesnek van írva az gluténmentesnek számít? Mármint eheti gluténérzékeny?

A gabona azoknak a perjeféléknek az összefoglaló elnevezése, amelyeket táplálkozás céljára felhasználható magjaik miatt termesztenek. Főbb gabonafajták: kukorica, rizs, búza, árpa, cirok, köles, zab, rozs, tritikálé (búza-rozs kereszteződéséből). Ezek közül csak a búza (tönkölybúza), rozs, árpa, zab és a belőlük készült termékek tartalmaznak glutént. A „gabonamentes” megjelölés nem azonos a „gluténmentes” jelöléssel, mivel nem minden gabona tartalmaz glutént, tehát lehet gluténmentes egy gabonatartalmú élelmiszer is. A „gabonamentes” megjelölésű élelmiszernek elvileg gluténmentesnek kellene lennie, viszont az összetevői között lehet olyan készítmény (búzából, vagy rozsból, vagy árpából, vagy zabból készült termék), ami glutént tartalmaz. Ezért a gluténérzékenyek számára csak azon élelmiszerek fogyasztása javasolt, amit „gluténmentes” jelöléssel látott el a gyártó, és nem utolsósorban csak ezekre vonatkozik számonkérhető jogszabályi kötelezettség (a fogyasztóknak az élelmiszerek gluténmentessége, vagy csökkentett gluténtartalma tekintetében nyújtott tájékoztatásra vonatkozó követelményekről szóló 828/2014/EU végrehajtási rendelet).

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

A gabonafélékből készült lisztek táplálkozásélettani megítélése

eteltcsakokosan

Merjünk szólni!

eteltcsakokosan

Szottyosan jó!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató