• Nyitóoldal
  • Aktuális
    • Cikkek
    • HÍrek
    • Podcast
    • Receptek
    • Nébih novella
  • Kvíz
  • Konyhasziget
    • 2021
    • 2020
    • 2019
    • 2018
    • 2017
    • 2016
    • 2015
    • 2014
    • 2013
    • Különszám
  • Szakértő válaszol
    • Konkrét
    • Olvasói kérdésre válaszolunk!
    • Grafikák
    • Konyhai útmutató
    • Gyereksarok

Ételt csak OKOSAN

Élelmiszerbiztonságról mindenkinek

2015-07-20 by

Lángost mindenkinek!

Három receptet mutatunk be a nyár kedvenc strandételének elkészítéséről. A lángost kisüthetjük olajban, a hagyományos módon, vagy az újra divatba jött kenyérlángosként, sütőben.

106561_langos01

Gluténmentes lángos

Hozzávalók kb. 6 főre:
A tésztához:

  • 2 db közepes méretű krumpli és a főzőleve (ld. lentebb)
  • 40 dkg Schär Mix B
  • 10 dkg rizsliszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 mokkáskanál só
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 0,5 dl langyos víz
  • pici cukor

A tetejére:

  • 3 dl tejföl
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg reszelt gouda sajt
  • 20 dkg szalonna
  • 2 fej lilahagyma

Elkészítése

A 2 db krumplit enyhén sós vízben megfőzzük, ha kész, a főzőlevét félretesszük, a krumplit kiszedjük, áttörjük és félretesszük hűlni.

Ha a főzőlé és a krumpli is kihűlt, összeállítjuk a tésztát. A fél dl langyos vízben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Kimérjük a Schär lisztet, hozzáadjuk a rizslisztet, a felfuttatott élesztőt, a kihűlt áttört krumplit, 2 evőkanál olívaolajat, a sót és kb. 2,5 dl kihűlt (krumpli) főzőlevet. Összegyúrjuk. (Ha nagyon ragad, kevés rizslisztet adunk még hozzá, ha nem áll össze, akkor kevés főzővizet öntünk még hozzá.)

A kész tésztát letakarva, meleg helyen fél órán át kelesztjük. Közben a tejfölben elkeverjük a felaprított fokhagymát és a reszelt sajtot, a szalonnát kis kockákra, a lilahagymát apróra vágjuk.

Ha megkelt a tészta, előmelegítjük a sütőt 200 ºC fokra és sütőpapírral bélelünk ki egy nagy tepsit. A tésztát kinyújtjuk – tepsi méretűre, vagy több, kisebb szögletes/kör alakot készítünk belőle –  a tepsire helyezzük, megkenjük a sajtos fokhagymás tejföllel és megszórjuk baconnel és lilahagymával. Kb. 30 perc alatt készre sütjük.

Forrás: glutenerzekeny.hu

Glutén- és laktózmentes lángos

Hozzávalók kb. 6 főre:
A tésztához:

  • 375 gr Shar Mix B Liszt
  • 15 gr friss élesztő
  • 3 evőkanál rizstej
  • 375 ml langyos víz
  • só

Elkészítése

A hozzávalókat jól összedolgozzuk és kb 1/2 órát pihenni hagyjuk. 6 gombócot gyúrunk belőle, lisztezett deszkán maximum 1 cm vastagra kinyújtjuk és forró olajban kisütjük.

(Forrás: receptvarázs.hu)

Hagyományos lángos

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • víz
  • só
  • 2 evőkanál olaj
  • pici cukor
  • olaj a sütéshez
  • sajt
  • tejföl
Elkészítése
Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, amelybe cukrot is tettünk. Egy tálban összekeverjük a lisztet és a sót, a közepébe mélyedést formálunk, ebbe tesszük a 2 evőkanál olajat, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet és egy kevés langyos vizet. Elkezdjük összekeverni, és a vizet apránként adjuk hozzá, nehogy túl híg tésztát kapjunk. Ha már közepesen lágy a tészta, akkor kelesztőtálba tesszük, és kb. fél órát kelesztjük. Ezután egy tálcát beolajozunk, és olajos kézzel kis halmokat szaggatunk a tésztából, a tálcára tesszük. Tiszta konyharuhával letakarjuk, majd így kelesztjük tovább. Ha már szép nagyra megnőttek a tészták, elkezdhetjük a sütést.Egy serpenyőbe bőséges olajat öntünk, jól felmelegítjük, majd az olajos kézzel jól széthúzott és megformált tésztát belehelyezzük. Mindkét oldalát szép pirosra sütjük, lecsepegtetjük, és törlőpapírra tesszük, hogy a maradék olajat is felszívja. Tálaláskor sózzuk, tejföllel megkenjük és reszelt sajttal megszórjuk. Aki szereti, még fokhagymával is jól megkenheti.
Élelmiszerbiztonsági tanácsok:
  • Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök.
  • A lisztet felhasználás előtt mindig szitáljuk át.
  • Figyeljünk a tejföl és a sajt fogyaszthatósági idejére.
  • A sajt reszelésekor, amennyiben a sajt maradékát (akár reszelve, akár darabban) későbbi fogyasztásra eltesszük, ügyeljünk arra, hogy a kezünktől, a munkaasztaltól ne szennyeződhessen!
  • A friss élesztőnek halvány bézs színe van, enyhe szürkés fénnyel, illata savanykás. Állaga rugalmas, kagylósan törhető. Ha a friss élesztőnek csak egy részét használjuk fel, akkor a maradékot jól becsomagolva tegyük vissza a hűtőszekrénybe.

 

Fotó: mindmegette.hu

Filed Under: Receptek Tagged With: lángos

Nébihmondja

Facebook

Legutóbbi bejegyzések

  • Milyen a „márkázott” vaj?…
  • Frissen fogyasztandó!
  • Folytatódik a Maradék nélkül
  • Miben más mint a többi?…
  • Biztonság a konyhában
  • Rólunk
  • Kapcsolat
  • Impresszum
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Hírlevél feliratkozás

Copyright © 2016 Ételt csak okosan! - Minden jog fenntartva!

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra.Elfogad