Ételtcsakokosan

Rólunk

eteltcsakokosan

Az élelmiszer eredetű megbetegedések 70 %-a megelőzhető

Magyarországon minden 3. ember betegszik meg évente élelmiszer eredetű megbetegedésekben, melynek 70 %-a a háztartásokban történik, az élelmiszerek nem megfelelő tárolása, feldolgozása során. Az ilyen jellegű megbetegedések évente több milliárd forint kiesést okoznak az államnak. Ennek súlyosságát és társadalmi jelentőségét felismerve a NÉBIH felvilágosító kampányt indít Ételt csak okosan! Élelmiszer biztonságról mindenkinek! címmel, amelynek célja a fogyasztók minél szélesebb körű tájékoztatása a tudatos vásárlástól kezdve a megfelelő konyhatechnikai módszereken át a biztonságos ételkészítésig. A kampány háziasszonya Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó.

Termőföldtől az asztalig

Talán kevesen gondolnak bele, hogy milyen hosszú az az út, amelynek során az élelmiszer elkészül, és a boltok polcaira, piacok standjaira, majd végül az asztalunkra kerül. Pedig ez az út a növények termesztésénél kezdődik, sokszor összefonódik az állatok tartásával, majd elér a végső állomásra, az asztalunkra. Ezt a folyamatot nevezzük élelmiszerláncnak, amely a „szántóföldtől az asztalig” tart. Ahhoz, hogy az élelmiszerlánc végén biztonságos termékeket vehessünk kézbe, nagyon sokat kell tennie minden szereplőnek, különösen az államnak. Számos problémát kell megoldani, mint pl. az élelmiszergyártók felügyeletét, élelmiszer hamisítások felszámolását vagy a globalizált élelmiszer-kereskedelem felügyeletét. Ezt szem előtt tartva az Országgyűlés 2012. év elején törvényben döntött arról, hogy az országos főállatorvosnak el kell készítenie az élelmiszerlánc-biztonsági stratégiát. A stratégia készítése során fő célként fogalmazódott meg az egészséges XXI. századi táplálkozási kultúra megteremtése, amelynek kulcsa önmaga, a fogyasztó. A stratégia előkészítése során egyértelművé vált, hogy nem elég ügyelni csak magában az élelmiszerláncban, a gyártás, a forgalmazás során, de fokozott figyelmet kell tanúsítani annak a végén, saját háztartásunkban, az asztalunknál is. Sokkal többet kell tennünk nekünk magunknak, az embereknek is. Ezért indítottuk útjára az Ételt csak okosan! kampányt.

Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok örömmel vállalta a kampány háziasszonyának szerepét, hiszen 3 gyermek édesanyjaként nagyon fontosnak tartja az egészséges és biztonságos táplálkozást.

A kampány fő célkitűzéseként az emberek megfelelő tájékozottsága több szempontból is elengedhetetlen. Már a vásárlás során, majd később az otthoni élelmiszer felhasználás folyamán is gondosan kell eljárni. Az élelmiszertermékek nagy száma és azok folyamatos növekedése, a hatalmas áruválaszték nehezíti a fogyasztó eligazodását, így az ideális vásárlási döntéshez ismeretekre van szüksége. A megfelelő minőségben megvásárolt termékek élelmiszer biztonsági kockázatát nem szabad növelni, tehát a termék gondos kezelésének, feldolgozásának kulcsfontosságú szerep jut. A kockázat csökkentéséhez szükséges ismeretek megszerzéséhez nyújt segítséget a most indított kampány.

Becslések szerint Magyarországon évente több, mint 3 millió ember betegszik meg élelmiszer eredetű megbetegedésben, azonban a betegek csupán1-10%-a fordul orvoshoz. Az élelmiszer eredetű megbetegedések tünetei: gyomor-bélrendszerei tünetek (hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalom), de hőemelkedés, láz is előfordulhat. A tünetek akár órákkal az élelmiszer fogyasztása után is jelentkezhetnek. A betegség lefolyása egészséges felnőtteknél enyhébb, kisgyermekek, idősek és várandósok esetében súlyosabb is lehet. A betegek mintegy háromnegyede otthon, az élelmiszerek nem megfelelő kezelése következtében betegszik meg. Az összes beteg körülbelül 15%-a szorul kórházi ápolásra.

Az élelmiszer eredetű megbetegedések nagy részét baktériumok, főként a Salmonellák és Campylobacterek okozzák, de vírusok is okozhatnak megbetegedést, ha egy fertőzött ember közvetítésével jut a vírus az élelmiszerre. Adataink szerint a hasmenéses megbetegedések mintegy háromnegyede vezethető vissza a konyhatechnológiailag nem megfelelően kezelt élelmiszerek elfogyasztására. Ebből is kitűnik a higiénia, a megfelelő kezelés fontossága.

A kampány az élelmiszerlánc-biztonsági stratégiával összhangban több területen kívánja segíteni a fogyasztókat

  • A helyi élelmiszer-előállítók előnyben részesítése

Az áruk világméretű szabad áramlása, a szállítási távolságok növekedése következtében fokozódhatnak egyes élelmiszerbiztonsági kockázatok, melyek csökkenthetőek, ha a fogyasztók a helyi élelmiszer előállítóktól szerzik be az szükséges élelmiszereket, ezzel csökkentve a szállításból eredő élelmiszerbiztonsági kockázatot.

  •  A fogyasztó felelős alapanyag-beszerzése

Elsősorban a fogyasztó felelőssége, hogy a rendelkezésére álló információk alapján eldöntse, hogy hol és mit vásárol. A fogyasztónak ismernie kell az élelmiszerek eladásának szabályos feltételeit. Ez magába foglalja a kihelyezés, csomagolás, tárolás, nyomonkövetés és kiszolgálás alapvető szabályait.

  •  Helyes konyhatechnikai ismeretek megszerzése

Meg kell tanulniuk a fogyasztóknak azokat a helyes konyhatechnikai módszereket, amelyekkel kivédhetik, illetve csökkenthetik a nem megfelelő élelmiszerkezelésből eredő fertőzések kockázatát.

A kampány elemei

A NÉBIH, a kampány részeként ingyenes, tudatformáló magazint jelentet meg havi rendszerességgel KONYHASZIGET – ahol biztonságban kiköthetünk címmel. A kiadvány nagyobb élelmiszerláncoknál érhető el. Célja, hogy minél több háztartásba juttassa el, olvasmányos formában azokat az információkat, amelyek a biztonságos ételkészítéshez szükségesek.

A kampány honlapja a www.eteltcsakokosan.hu igyekszik felölelni a témához szükséges hasznos információkat, de fogyasztói kérdések feltevésére is lehetőséget ad.
A kampány kommunikációját a továbbiakban sajtóhirdetések, rendezvények, valamint különböző korosztályoknak szóló gyermekprogramok egészítik ki.

A NÉBIH saját hatósági eszközeivel hozzájárul és bízik abban, hogy a kampány eredménye a háztartásokban bekövetkező ételfertőzések csökkenő számában mutatkozik majd meg.

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató