• Nyitóoldal
  • Aktuális
    • Cikkek
    • HÍrek
    • Podcast
    • Receptek
    • Nébih novella
  • Kvíz
  • Konyhasziget
    • 2021
    • 2020
    • 2019
    • 2018
    • 2017
    • 2016
    • 2015
    • 2014
    • 2013
    • Különszám
  • Szakértő válaszol
    • Konkrét
    • Olvasói kérdésre válaszolunk!
    • Grafikák
    • Konyhai útmutató
    • Gyereksarok

Ételt csak OKOSAN

Élelmiszerbiztonságról mindenkinek

2015-01-26 by

Még fánk és fánk

A farsangi fánk mellett ne felejtsük el a két másik kedvencet az Ekler- és a Képviselőfánkot. Ezeknek a süteményeknek az elkészítése kicsit bonyolultabb, de megéri a fáradtságot, hiszen eme a krémes csodák ízt és színt visznek az életünkbe. Íme a két recept…

Ekler fánk

Eclairs_at_Fauchon_in_Paris-300x168

Hozzávalók a tésztához

  • 10 dkg zsír
  • 10 dkg víz
  • 10 dkg liszt
  • 4 db egész tojás
  • csipet só

Elkészítése

A vizet a zsírral, sóval feltesszük melegedni. Érdemes üstben “égetni”, mert a gömbölyű fenekű üstben habverővel könnyebb keverni. A meleg keverékhez hozzáadjuk a lisztet. Addig keverjük a tűz felett, míg az üst faláról leválik a tészta. Ha hamar vettük le, akkor kisebbek lesznek a repedések rajta. Lehúzzuk a tűzhelyről, és állandó keverés közben hozzáadjuk az egész tojásokat. Folyamatos keverés mellett simára kell keverni.

Megvajazott, lisztezett sütőlemezt készítünk a sütéshez, de manapság már elterjedt a szilikon papír, ezt is használhatjuk. Nyomózsákból 10-12 cm hosszúságú babapiskóta alakzatot nyomunk. A sütés gőzös sütőben történik 180 °C fokon, kb. 20 percig. Ezt otthoni körülmények között úgy érjük el, hogy a sütőlemezt kicsit megpermetezzük vízzel, mielőtt betesszük a sütőbe. A kihűlt tészták felső 1/3-át kávéval ízesített, felmelegített fondant-ba mártjuk.

Hozzávalók a krémhez

  • 1 kg tejszínhab
  • 20 dkg porcukor
  • 1/2 dl kávé

Elkészítése

A felvert tejszínhab egyharmadába belekeverjük a cukrot és a kávét, majd hozzáadjuk a többi tejszínhabot is. Levágjuk a fánkok cukormázas tetejét, megtöltjük a kávés habbal, majd rátesszük a kalapot.

A tetejét belemárthatjuk olvasztott csokoládéba, karamellbe, díszíthetjük gyümölcsökkel, csokoládétörmelékkel.

 

Képviselőfánk

kepviselofank-300x186

Hozzávalók a tésztához

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg zsír5 egész tojás
  • 2 dl forró víz
  • csipet só

Hozzávalók a vaníliakrémhez

  • 5 tojás
  • 6 dl tej
  • 10 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 1/2 rúd vanília vagy 1 cs vaníliás cukor

A tészta elkészítése

Egy 3 literes fazékban 2 dl vizet öntünk és hozzáadjuk a zsírt meg a csipet sót. Ha a zsír elolvadt és a víz forr, egyszerre hozzáöntjük a lisztet és fakanállal addig keverjük, míg összeáll (2-3 perc). A tűzről levéve, amíg forró, hozzáadjuk egyenként a tojásokat, mindegyikkel külön-külön jól elkeverve. Egy zsírozott sütőlapra 6 cm távolságra dió nagyságú halmokat rakunk, tetejüket simára igazítjuk és a tésztát egy óráig pihentetjük. Az egyenletes kiszaggatás leggyorsabb módja, ha a tésztát lisztezett deszkán 2 cm-es vastagságúra kisodorjuk, 2 cm-es darabokra felvágjuk, s golyókat formálunk belőlük.

Igen fontos a sütés: egyenletes, jó meleg sütőbe tesszük. A sütő ajtaját 15 percig nem szabad kinyitni, mert a tészta összeesik.15-20 percnyi sütés után még 5 percig csendesebb tűznél ropogósra sütjük. Ha nem sül elég ropogósra a tészta, rövidesen ellágyul.

Sütés után az alját félig levágjuk, belsejét kiszedjük és az üreget vanília krémmel megtöltjük. Tetejét vaníliás cukorral meghintjük, vagy karamellbe mártjuk.

A krém elkészítése

A tojásfehérjéket habsütőben a cukor kétharmadával gőz felett keményre verjük, majd félretesszük. A tej 2/3 részét forrni tesszük a vaníliával. A tojássárgákat elkeverjük a megmaradt cukorral, a megmaradt hideg tejjel, a liszttel, hozzáadjuk a forró tejet és a tűzhelynél addig főzzük folytonos keverés mellett, amíg olyan sűrű nem lett, hogy a lábas aljától elválik. Levéve a tűzről, amíg forró, hozzáadagoljuk részletekben, könnyedén a tojáshabot. Hideg porcelántálba öntjük.

Forrás: magyarkonyhaonline.hu és Horváth Ilona szakácskönyv

Képek forrás: wikimedia.org, nlc.hu

Filed Under: Cikkek, Receptek Tagged With: ekler fánk, képviselőfánk

Nébihmondja

Facebook

Legutóbbi bejegyzések

  • Újdonságok a Nébih Oktatási Programjában
  • Sajátomon kell bevizsgáltatni?…
  • Fekete, fehér, tarka…
  • Piros tojást, hímes tojást biztonságosan
  • Miért nem fagyaszthatjuk sokáig?…
  • Rólunk
  • Kapcsolat
  • Impresszum
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Hírlevél feliratkozás

Copyright © 2016 Ételt csak okosan! - Minden jog fenntartva!

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra.Elfogad