Ételtcsakokosan

Tej vagy nem tej?

2021. október 26.

Mi a közös a rizsben, a mandulában, a kókuszban vagy a szójában? Az ízük biztosan nem, de még a kinézetük sem. Történetükben talán találhatnánk hasonlóságot, de mégsem itt keresendő a találkozási pont. A vegán vagy paleo étrendet követők, illetve a laktózérzékenyek közt kedvelt italok a növényi „tejek”.

 

Miért is került idézőjelbe a szó maga, hogy tej? A tej valójában a nőstény állatok tejmirigyeinek időszakosan termelt váladéka, mely az újszülött utódok táplálékául szolgál. A legelterjedtebb a tehéntej, de van kecske-, juh- vagy bivalytej is.

A fogyasztók megtévesztésének elkerülése érdekében, a kereskedelemben nem használható a „növényi tej” kifejezés, és nem nevezhető növényi tejnek pl. a zab, rizs, szója alapú ital sem, viszont kivételként engedélyezett a „kókusztej” megnevezés. Tehát a hatályos jogszabályok kizárják, hogy bármilyen olyan terméket, amelyikben valamelyik tejalkotó elemet – fehérjét, zsírt – nem tej eredetű anyaggal pótoltak (pl. növényi zsírral), a fogyasztót megtévesztő módon, a tejtermékekre jellemző megnevezéssel lehessen illetni. Amennyiben a termék növényi zsiradékot tartalmaz, abban az esetben nem szerepelhet a termékmegnevezésben és még a termékkategóriában sem a „tej”, „tejszín”, „tejtermék”, „sajt” kifejezés.

Ha pedig egy rizs- vagy mandulatej elkészítését vesszük górcső alá, amely áll, rizsből vagy mandulából vízből és némi sóból, esetleg egy kis olajból, ilyen értelemben felvetődhet a tejivókban, hogy helyes-e a tej megnevezés.

Színét és állagát tekintve mindenképp tejhez hasonlítanak ezek a növényi eredetű italok és a jó hír, hogy laktózérzékenyek is fogyaszthatják, hiszen előállítása és összetevője nem hasonlít a rendes tejhez, nem tartalmaz sem tejcukrot, sem tejfehérjét. A rossz hír, hogy sajnos a tejben található hasznos tápanyagokat általában, mint pl. a kalciumot sem tartalmazzák ezek a növényi eredetű italok. Ám ezt a hiányt kiküszöbölve sok növényi ital dobozán olvasható, hogy hozzáadott kalciumot vagy egyéb vitamint tartalmaznak. Az viszont kétségkívül a növényi tejek mellett szól, hogy kedvezőbb a zsírsavösszetételük, koleszterinmentesek és élelmi rostokat tartalmaznak.

Azt, hogy ki melyik italt választja állati eredetű megfelelője helyett, ízlés dolga. Ízükben, illatukban különbözőek, hiszen magukon viselik a növény jellegzetességét. Ma már egyre több mindenből készíthetőek ilyen jellegű szomjoltók és nem csak önmagukban, de kávéhoz keverve vagy kakaóval ízesítve egészen különleges ízélményt nyújtanak.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Juhhúst az ünnepi asztalra

eteltcsakokosan

Konkrét – Milyen tej van a dobozban?

eteltcsakokosan

Kerülje el a kolbászmérgezést!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató