Ételtcsakokosan

Tej vagy nem tej?

2021. október 26.

Mi a közös a rizsben, a mandulában, a kókuszban vagy a szójában? Az ízük biztosan nem, de még a kinézetük sem. Történetükben talán találhatnánk hasonlóságot, de mégsem itt keresendő a találkozási pont. A vegán vagy paleo étrendet követők, illetve a laktózérzékenyek közt kedvelt italok a növényi „tejek”.

 

Miért is került idézőjelbe a szó maga, hogy tej? A tej valójában a nőstény állatok tejmirigyeinek időszakosan termelt váladéka, mely az újszülött utódok táplálékául szolgál. A legelterjedtebb a tehéntej, de van kecske-, juh- vagy bivalytej is.

A fogyasztók megtévesztésének elkerülése érdekében, a kereskedelemben nem használható a „növényi tej” kifejezés, és nem nevezhető növényi tejnek pl. a zab, rizs, szója alapú ital sem, viszont kivételként engedélyezett a „kókusztej” megnevezés. Tehát a hatályos jogszabályok kizárják, hogy bármilyen olyan terméket, amelyikben valamelyik tejalkotó elemet – fehérjét, zsírt – nem tej eredetű anyaggal pótoltak (pl. növényi zsírral), a fogyasztót megtévesztő módon, a tejtermékekre jellemző megnevezéssel lehessen illetni. Amennyiben a termék növényi zsiradékot tartalmaz, abban az esetben nem szerepelhet a termékmegnevezésben és még a termékkategóriában sem a „tej”, „tejszín”, „tejtermék”, „sajt” kifejezés.

Ha pedig egy rizs- vagy mandulatej elkészítését vesszük górcső alá, amely áll, rizsből vagy mandulából vízből és némi sóból, esetleg egy kis olajból, ilyen értelemben felvetődhet a tejivókban, hogy helyes-e a tej megnevezés.

Színét és állagát tekintve mindenképp tejhez hasonlítanak ezek a növényi eredetű italok és a jó hír, hogy laktózérzékenyek is fogyaszthatják, hiszen előállítása és összetevője nem hasonlít a rendes tejhez, nem tartalmaz sem tejcukrot, sem tejfehérjét. A rossz hír, hogy sajnos a tejben található hasznos tápanyagokat általában, mint pl. a kalciumot sem tartalmazzák ezek a növényi eredetű italok. Ám ezt a hiányt kiküszöbölve sok növényi ital dobozán olvasható, hogy hozzáadott kalciumot vagy egyéb vitamint tartalmaznak. Az viszont kétségkívül a növényi tejek mellett szól, hogy kedvezőbb a zsírsavösszetételük, koleszterinmentesek és élelmi rostokat tartalmaznak.

Azt, hogy ki melyik italt választja állati eredetű megfelelője helyett, ízlés dolga. Ízükben, illatukban különbözőek, hiszen magukon viselik a növény jellegzetességét. Ma már egyre több mindenből készíthetőek ilyen jellegű szomjoltók és nem csak önmagukban, de kávéhoz keverve vagy kakaóval ízesítve egészen különleges ízélményt nyújtanak.

Kapcsolódó tartalmak


Újrafelhasználható textilzsákok

A spanyol Alimente hasábjai arra hívják fel a figyelmet, hogy az újrahasználható textilzsákok sem nevezhetők tökéletesnek. Egyes szakemberek szerint megágyaznak az E.coli baktériumnak és a penésznek is.
Tovább olvasom

Bizonyos korig tiltólistán

Mi a gond a mézzel? Természetesen semmi, ha felnőttekről vagy idősebb gyerekekről van szó. Babákra viszont – annak ellenére, hogy tele van antioxidánsokkal, és alapvetően igen egészséges természetes édesítőszer – veszélyes lehet Clostridium-tartalma miatt.
Tovább olvasom

Related posts

Egyszerűen, gyorsan valami finomat

eteltcsakokosan

Juhhúst az ünnepi asztalra

eteltcsakokosan

Kényelmes kis konyha

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató