Ételtcsakokosan

Figyeljünk a környezettudatosságra a konyhában is!

2022. május 9.

A környezettudatos konyhai előkészületek napjaink elengedhetetlen feladatai közé tartoznak. Íme a követendő tanácsok!

 • Takarékoskodjunk a vízzel, ahol csak tudunk: a főzővizet tegyük félre, mert locsolásra alkalmas, sőt kenyérkészítéshez kifejezetten a krumpli főzővizére van szükség.
 • Használjunk minél több alkalommal kuktát! Ha valamiért ezt nem teszi lehetővé az étel elkészítése, akkor is mindig tegyük rá a fedőt az edényekre!
 • Apró darabokra szeleteljük a hozzávalókat, ilyen módon hamar megpuhulnak.
 • Inkább pároljunk, mint főzzünk. Ha főzünk, annyi vizet használjunk, amennyi ellepi a főzendőket. (Érdemes a lobogó víz fölé, a lábos tetejére a párolandó ételt is elhelyezni egy megfelelő eszközzel, míg abban fő az adott zöldség.)
 • Főzés előtt gondoljuk át, mennyi edényt fogunk használni! Próbáljuk meg, hogy kevesebb keverőtálat, lábost, egyéb eszközt használunk, hogy minél kevesebbet kelljen elmosni.
 • Az edény mérete mindig egyezzen meg a főzőlap méretével. Ha nagyobb a lap, mint az edény, akkor elszökik a hő, ha kisebb, akkor hosszabb a főzés ideje, így szintén sok energiát fogyasztunk. Gáztűzhely esetében a láng ne érjen túl az edény oldalán.
 • Sütéskor inkább a fém tepsiket, edényeket részesítsük előnyben, mert hamarabb átadják a hőt, mint pl. üveg társaik. A sütőt a sütési idő lejárta előtt kb. 10 perccel ki lehet kapcsolni, zárt ajtó mellett készre sül az étel. Továbbá ne nyissuk ki gyakran az ajtót sütés közben, ha nem szükséges.
 • Ne folyó vízben mosogassunk, hanem a mosogatódézsát töltsük meg vízzel. Már akkor dugjuk be a dugót, amikor még hideg víz jön a csapból. Egyébként se hagyjuk folyni a vizet fölöslegesen.
 • Állítólag a mosogatógép kevesebb vizet használ, mint mi a kézi mosogatásnál. Ügyeljünk arra, hogy mindig tele legyen a gép (több napnyi edény összegyűjtése után) és alacsony hőfokon, öko programmal indítsuk el a mosogatást.
 • Ne várjunk, amíg a folyóvíz lehűl, hanem kancsóban, üvegben tegyünk a hűtőbe vizet és úgy hűtsük le a csapvizet. Ne palackos vizet igyunk, mert annak előállítása még több vízbe kerül.
 • A gépeket ne egymás mellé helyezzük, mivel melegítik egymást! A hűtőszekrénynek például még többet kell hűtenie, ezért több áramot fogyaszt.
 • Ne csöpögjenek a csapok!
 • Lehetőség szerint komposztáljunk! A lebomló hulladék ne a kukában kössön ki!

Kapcsolódó tartalmak


Újrafelhasználható textilzsákok

A spanyol Alimente hasábjai arra hívják fel a figyelmet, hogy az újrahasználható textilzsákok sem nevezhetők tökéletesnek. Egyes szakemberek szerint megágyaznak az E.coli baktériumnak és a penésznek is.
Tovább olvasom

Bizonyos korig tiltólistán

Mi a gond a mézzel? Természetesen semmi, ha felnőttekről vagy idősebb gyerekekről van szó. Babákra viszont – annak ellenére, hogy tele van antioxidánsokkal, és alapvetően igen egészséges természetes édesítőszer – veszélyes lehet Clostridium-tartalma miatt.
Tovább olvasom

Related posts

Kérdezz-felelek a liszteriózisról

eteltcsakokosan

Virágzó teák

eteltcsakokosan

A kávézás régi szokásai

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató