Hozzávalók:
Pulykához
50 dkg pulykamell
10 szál kakukkfű
2 szál rozmaring
1 csokor petrezselyem
10 gerezd fokhagyma
2 dl olaj
só, feketebors ízlés szerint
Mazsolamártáshoz
1 kis fej vöröshagyma
5 dkg mazsola
½ citrom leve
1 dl alaplé, esetleg 1 húsleveskockából készült alaplé
0,5 dl édes fehérbor
5 dkg vaj
3 evőkanál méz
egy csipet gyömbér
egy csipet őrölt szegfűszeg
egy csipet őrölt fehér bors
fél csipet sáfrány (elhagyható)
Pulyka elkészítése:
A pulykamellet alaposan besózzuk, borssal megszórjuk. Az olajat egy serpenyőben felforrósítjuk, majd a combot beletesszük, mellé dobjuk a kakukkfüvet és a rozmaringot is. A hús minden oldalát körbepirítjuk, hogy szép piros kérget kapjon. A pirítás vége előtt kb. egy-két perccel a fokhagymát is hozzá dobjuk, vigyázva, hogy ne égjen meg. Ha kész, a pulykát áttesszük egy tepsibe, hozzátesszük az olajat, amiben sült. Újra borsozzuk, sózzuk, majd öntünk rá kb. fél liter vizet. Alufóliával szorosan lezárjuk a tepsit, és sütőbe toljuk, kb. 1 órára. Ha a hús teljesen megpuhult, levesszük a fóliát, és még picit pirítjuk, míg szép színe nem lesz.
Mazsolamártás elkészítése:
Az apróra vágott hagymát a vajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a mazsolát, a citromlevet és a mézet. Picit összeforgatjuk, majd ráöntjük az alaplevet és a bort. Ízesítjük a fűszerekkel, a gyömbérrel, a szegfűszeggel, a borssal, és esetleg a sáfránnyal. A sáfrány elhagyható, bár szép sötétpiros színt ad a mártásnak. Takaréklángon lefedve, kb. 10 perc alatt puhára pároljuk a mazsolát. Ezután a fedőt levéve, addig főzzük, míg besűrűsödik, mártás állagúvá válik.
A pulykasültet meglocsoljuk a mártással, és bármilyen burgonyakörettel tálaljuk.