Ételtcsakokosan

Zöldfűszeres pulykasült mazsolamártással

2022. április 8.

Hozzávalók:

Pulykához

50 dkg pulykamell

10 szál kakukkfű

2 szál rozmaring

1 csokor petrezselyem

10 gerezd fokhagyma

2 dl olaj

só, feketebors ízlés szerint

Mazsolamártáshoz

1 kis fej vöröshagyma

5 dkg mazsola

½ citrom leve

1 dl alaplé, esetleg 1 húsleveskockából készült alaplé

0,5 dl édes fehérbor

5 dkg vaj

3 evőkanál méz

egy csipet gyömbér

egy csipet őrölt szegfűszeg

egy csipet őrölt fehér bors

fél csipet sáfrány (elhagyható)

Pulyka elkészítése:

A pulykamellet alaposan besózzuk, borssal megszórjuk. Az olajat egy serpenyőben felforrósítjuk, majd a combot beletesszük, mellé dobjuk a kakukkfüvet és a rozmaringot is. A hús minden oldalát körbepirítjuk, hogy szép piros kérget kapjon. A pirítás vége előtt kb. egy-két perccel a fokhagymát is hozzá dobjuk, vigyázva, hogy ne égjen meg. Ha kész, a pulykát áttesszük egy tepsibe, hozzátesszük az olajat, amiben sült. Újra borsozzuk, sózzuk, majd öntünk rá kb. fél liter vizet. Alufóliával szorosan lezárjuk a tepsit, és sütőbe toljuk, kb. 1 órára. Ha a hús teljesen megpuhult, levesszük a fóliát, és még picit pirítjuk, míg szép színe nem lesz.

Mazsolamártás elkészítése:

Az apróra vágott hagymát a vajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a mazsolát, a citromlevet és a mézet. Picit összeforgatjuk, majd ráöntjük az alaplevet és a bort. Ízesítjük a fűszerekkel, a gyömbérrel, a szegfűszeggel, a borssal, és esetleg a sáfránnyal. A sáfrány elhagyható, bár szép sötétpiros színt ad a mártásnak. Takaréklángon lefedve, kb. 10 perc alatt puhára pároljuk a mazsolát. Ezután a fedőt levéve, addig főzzük, míg besűrűsödik, mártás állagúvá válik.

A pulykasültet meglocsoljuk a mártással, és bármilyen burgonyakörettel tálaljuk.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Fiatal korban, tudatosan

eteltcsakokosan

Egészséges táplálkozás gyermekkorban

eteltcsakokosan

Tarolt a budapesti csapat

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató