Hétvégén megjelentek a piacokon a hazai szabadföldi eprek, kinyitottak az eperföldek, ahol magunk szedhetjük le az érett szemeket. Az eperből gyorsan készíthetünk egy könnyed, hűsítő levest.
Hozzávalók:
- 50 dkg eper
- 2 dl habtejszín
- 2,5 dl natúr joghurt
- 10 dkg barnacukor
- 1 vanília rúd
- eper, mentalevél és mandula a díszítéshez
Elkészítés:
Az epret megtisztítjuk, alaposan lemossuk és fel is darabolhatjuk, hogy könnyebb legyen összeturmixolni. A vaníliarúd belsejét kikaparjuk. Ezek után egy edényben minden összetevőt botmixerrel összeturmixolunk. Hűtve tálaljuk eperszemekkel, tejszínhabbal, mentalevéllel díszítve.
Élelmiszerbiztonsági tanácsok:
Mivel ez a leves hőkezelés, főzés nélkül készül, és az alapanyagokon esetleg megmaradt mikroorganizmusok a késztermékben hűtés nélkül rendkívül gyorsan elszaporodhatnak, különösen fontos az alábbi élelmiszerbiztonsági tanácsok betartása:
- Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet
- Az eper alapos előkészítése: mosás és lecsepegtetés
- A hozzávalók minőségmegőrzési idejének figyelemmel kísérése
- A gondosan megmosott mentalevelet díszítésként közvetlenül a tálalás előtt helyezzük az ételre!
- Az elkészített ételt fedett dobozban hűtve tároljuk és 24 órán belül fogyasszuk el!