Ételtcsakokosan

Újfajta jelölések az élelmiszerek címkéin

2016. december 2.

Kétféle új jelöléssel találkozhatnak az élelmiszereken a vásárlók még idén. Szeptembertől a GMO-mentességet lehet feltüntetni a terméken, míg decembertől kötelező jelölni az élelmiszer tápértékét a csomagoláson.

11064806895_99da22a170Magyarország Alaptörvénye tiltja a génmódosított növények termesztését, de ha uniós szinten engedélyezték a génmódosított szervezetet – azaz GMO-t – tartalmazó élelmiszer forgalmazását, akkor azt nálunk is lehet árulni. Ezt viszont fel kell tüntetni a csomagoláson.

Az Európai Unióban nincs egységes szabály a GMO-mentes jelölésre, ezért Magyarország saját rendszert dolgozott ki, amit 2016. szeptember 20-ától lehet használni. Eszerint külön jelölést kaphat a GMO-mentes élelmiszer, takarmány és a belőlük készített termékek, valamint az ilyen takarmánnyal etetett állatokból származó hús, hal, tojás és tej, valamint a méz.

Hiába GMO-mentes, nem lehet így jelölni azt az élelmiszert, amelynek nincs forgalomban GMO engedélyes változata. Tehát, mivel minden alma GMO-mentes, ezért hiába is keresnénk az így jelölt almát a piacon. Például a szarvasmarhahús esetében akkor lehet GMO-mentes termelésből származónak jelölni a terméket, ha a hús olyan állatból származik, amelyet a levágása előtt legalább egy évig GMO-mentes takarmánnyal etettek és ez nyomon követhető az élelmiszerlánc egészén.

A jelölés önkéntes, de a használatának feltételeit igazolnia kell a termék előállítójának. A jelölés nem sugallhatja azt, hogy a termék különleges, vagy egészségesebb, mint a nem jelölt élelmiszerek.

A tápérték feltüntetése viszont kötelező lesz decembertől az élelmiszereken. Az élelmiszer energia-, zsír-, szénhidrát-, fehérje- és sótartalmát mindenképpen jelölni kell a csomagoláson. A telített zsírsavtartalmat és a cukortartalmat külön is fel kell tüntetni. Ezeken kívül javasolt még feltüntetni a rosttartalmat is. Ha van elegendő hely a csomagoláson, akkor táblázatban, de mindenképp úgy, hogy minden adat egyszerre legyen látható.

Vannak olyan élelmiszerek is, amelyeknél nem lesz kötelező a tápérték feltüntetése. Ezek például azok a feldolgozatlan termékek, amik csak egyetlen összetevőből állnak, vagy amelyeket kizárólag érleléssel dolgoztak fel. Valamint az ásványvizek, a fűszer, a fűszer- és gyógynövény, a só és helyettesítői, az asztali édesítőszerek. De ilyen a kávé, a hozzáadott összetevőt nem tartalmazó tea és teakivonatok, az ecetek, az aromák, az élesztő és a rágógumi is.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mennyi ideig ehető?…

eteltcsakokosan

Pedálos vagy nem pedálos?

eteltcsakokosan

Ehető még…?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató