Ételtcsakokosan

Zöldborsó korai termesztése

2022. június 9.

A zöldborsó az egyik legkorábban vethető zöldségnövényünk. Világos, napos helyen, mély rétegű, jó tápanyag-ellátottságú, meszes vályogtalajokon fejlődik legszebben, de annyira nem válogat a talajban.

A borsó a gyökereken élő baktériumok segítségével gyűjti a nitrogént, ennek ellenére meghálálja a nitrogén és foszfor műtrágyát is. Jól illeszthető a vetésforgóba, jó előveteménye sok zöldségfajnak. Száraz tavaszon szükség lehet kelesztő öntözésre. Különösen a virágzás és a kötődés idején igényel egyenletes vízellátást. A nagy meleget a zöldborsó nem bírja, alacsonyabbra fejlődik, kevesebb hüvelyt nevel, gyorsan öregszik, ezért viszonylag korai vetéssel érhetünk el nagyobb sikert.

Hidegtűrő növény, már 3-4 fokon csírázik, vetését február végén, március elején kezdhetjük szabadföldbe. Azért, hogy minél tovább legyen friss zöldborsónk, érdemes szakaszosan vetni és eltérő tenyészidejű fajtákból választani. A legrövidebb tenyészidejű fajták a vetéstől számítva 11-12 hét múlva már szedhetők.

A legkorábbi vetésekre a kifejtőborsó-fajták alkalmasak, a kedvezőtlenebb adottságú területekre is vethetők. Jobban bírják a hideg talajba történő vetést, minőségük azonban gyengébb, gyorsan vénülnek, ízük jellegtelenebb. A velőborsók jobb minőségűek, de vetésükkel meg kell várni, amíg a talaj kellően felmelegedett, ami nálunk általában március közepétől következik be. A cukorborsók hüvelyestül fogyaszthatók, nálunk kevésbé elterjedtek. Kézi szedésre a nagyobb szemű fajták valók.

A házi kertben használt sortávolság általában nagyobb, mint az üzemi termesztésben. A 12 cm-es sortávolságot csak egyszerre történő betakarítás esetében célszerű használni. Többszöri szedéshez jobb a nagyobb, kb. 25 cm-es sortáv. A vetés mélysége 5-6 cm legyen. A magasabb, hosszabb szárú fajtákat támrendszer mellett nevelhetjük. A frissen szedett zsenge zöldborsó a legfinomabb, amikor a hüvelyek éppen kitelnek. Eltérő tenyészidejű fajták használatával, illetve több időben szakaszosan vetve akár 4-5 héten keresztül friss borsót szedhetünk a kertből.

Kifejtő típusú fajták, a teljesség igénye nélkül: Rajnai törpe, Debreceni világoszöld, Debreceni sötétzöld, Garai korai.

Velő típusú fajták, a teljesség igénye nélkül: Korvin, Farmer, Trend, Villő, Somerwood, Prelado, Frila, Tristar, Metod, Orient.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Moly ellen okosan

eteltcsakokosan

Ünnep

eteltcsakokosan

Piacon is biztonságosan

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató