Ételtcsakokosan

Zöldborsó korai termesztése

2022. június 9.

A zöldborsó az egyik legkorábban vethető zöldségnövényünk. Világos, napos helyen, mély rétegű, jó tápanyag-ellátottságú, meszes vályogtalajokon fejlődik legszebben, de annyira nem válogat a talajban.

A borsó a gyökereken élő baktériumok segítségével gyűjti a nitrogént, ennek ellenére meghálálja a nitrogén és foszfor műtrágyát is. Jól illeszthető a vetésforgóba, jó előveteménye sok zöldségfajnak. Száraz tavaszon szükség lehet kelesztő öntözésre. Különösen a virágzás és a kötődés idején igényel egyenletes vízellátást. A nagy meleget a zöldborsó nem bírja, alacsonyabbra fejlődik, kevesebb hüvelyt nevel, gyorsan öregszik, ezért viszonylag korai vetéssel érhetünk el nagyobb sikert.

Hidegtűrő növény, már 3-4 fokon csírázik, vetését február végén, március elején kezdhetjük szabadföldbe. Azért, hogy minél tovább legyen friss zöldborsónk, érdemes szakaszosan vetni és eltérő tenyészidejű fajtákból választani. A legrövidebb tenyészidejű fajták a vetéstől számítva 11-12 hét múlva már szedhetők.

A legkorábbi vetésekre a kifejtőborsó-fajták alkalmasak, a kedvezőtlenebb adottságú területekre is vethetők. Jobban bírják a hideg talajba történő vetést, minőségük azonban gyengébb, gyorsan vénülnek, ízük jellegtelenebb. A velőborsók jobb minőségűek, de vetésükkel meg kell várni, amíg a talaj kellően felmelegedett, ami nálunk általában március közepétől következik be. A cukorborsók hüvelyestül fogyaszthatók, nálunk kevésbé elterjedtek. Kézi szedésre a nagyobb szemű fajták valók.

A házi kertben használt sortávolság általában nagyobb, mint az üzemi termesztésben. A 12 cm-es sortávolságot csak egyszerre történő betakarítás esetében célszerű használni. Többszöri szedéshez jobb a nagyobb, kb. 25 cm-es sortáv. A vetés mélysége 5-6 cm legyen. A magasabb, hosszabb szárú fajtákat támrendszer mellett nevelhetjük. A frissen szedett zsenge zöldborsó a legfinomabb, amikor a hüvelyek éppen kitelnek. Eltérő tenyészidejű fajták használatával, illetve több időben szakaszosan vetve akár 4-5 héten keresztül friss borsót szedhetünk a kertből.

Kifejtő típusú fajták, a teljesség igénye nélkül: Rajnai törpe, Debreceni világoszöld, Debreceni sötétzöld, Garai korai.

Velő típusú fajták, a teljesség igénye nélkül: Korvin, Farmer, Trend, Villő, Somerwood, Prelado, Frila, Tristar, Metod, Orient.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Raclette, a hűvös napok megmentője

eteltcsakokosan

Óvatosan a nyers tésztával

eteltcsakokosan

Biztonság a konyhában

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató