Ételtcsakokosan

Karácsonyi készülődés gyerekekkel

2016. december 20.

Bár sok szülő szeret egyedül és gyorsan bevásárolni, mégis érdemes kisgyerekkel menni a boltba és utána együtt sütni-főzni otthon, mert így könnyen megismerhetik az alapanyagokat, megtanulhatják a higiéniai szabályokat és az élelmiszerbiztonság alapjait. A karácsonyi készülődésbe is vonjuk be őket bátran, hiszen a gyerekekre szó szerint ragad a tudás, ők még szívesen kérdeznek és nyitottak az újdonságokra. Minden a „tálaláson” múlik!

Előre írjuk meg a bevásárlólistát vagy rajzolhatunk térképet a boltról és együtt átnézhetjük, hogy mit hol lehet megtalálni. Engedjük, hogy ők találják meg a polcot, a hűtőt, és ők tegyék a kosárba az élelmiszereket! Beszéljük át együtt a termékek megvásárlásának praktikus sorrendjét. Így például hívjuk fel a figyelmét, hogy a hűtött, illetve fagyasztott élelmiszerek – a hűtőlánc minimális megszakításával – csak a vásárlás legvégén kerüljenek kosarunkba.

Grocery-Shopping-with-Children

Vásárlás közben játékosan megtaníthatjuk a gyerekeknek, hogy figyeljék meg az élelmiszerek címkéjén szereplő információkat. Ezen belül is különösen fontos tudatosítani, hogy nézzék meg a gyorsan romló élelmiszerek (pl. felvágottak, joghurtok) fogyaszthatósági idejét. Például azzal, hogy megkérdezzük, milyen dátumot lát a címkén és aznap milyen nap van. Ő pedig mondja meg, hogy érdemes-e megvenni az árut. Nehezíti számukra a feladatot, hogy a dátumok a magyar nyelv szabályaihoz képest fordított sorrendben vannak az élelmiszereken.

Ha már tud olvasni, akkor kiderítheti, pontosan miből készült kedvenc édessége, illetve azt is megnézheti, tartalmaz-e allergiás reakciót kiváltó összetevőket (allergéneket).

A zöldségeket és gyümölcsöket megfoghatják, közelről megnézhetik, így megismerik a különbséget a két csoport között, amikor zacskóba tesszük. A gyerekek kedvence a mérlegelés és a „matrica” ráragasztása a zacskóra.

Az élelmiszerek elkülönített tárolását már a kosárban el kell kezdenünk a keresztszennyeződés elkerülése érdekében. Ez azt jelenti, hogy a feldolgozásra szánt nyers alapanyagokat (pl. húsok, földdel szennyezett zöldségfélék) a többi, közvetlenül fogyasztásra szánt élelmiszertől távol kell tartani, ezzel a kórokozók átkerülését megakadályozhatjuk.

Tanítsuk meg az alapvető tisztasági szabályokat! A pékárut nem tapogatjuk össze, zacskóval vagy a kihelyezett csipesszel nyúlunk mindenhez. Ne engedjük, hogy a gyerek bemásszon a kosárba (kizárólag kisbabák ülhetnek a kosár számukra kialakított részében), és mutassuk meg, hogy mitől számít higiénikusnak egy üzlet. Kérhetjük is, hogy figyeljen és szóljon, ha például talál egy zsemlét a padlóra esve, tejtócsát lát a hűtőpultban, párás belülről a felvágottas pult.

A bevásárlószatyorba is szívesen a pakolnak a gyerekek. Van, aki arra büszke, hogy továbbtolhatja a pénztárostól a termékeket a rakodó részhez, a nagyobbak már szeretnek szortírozni. Tanítsuk meg, hogy külön zacskóba kell tenni a zöldséget és a gyümölcsöt, egy másikba a nyers húsokat, harmadikba – lehetőleg hűtőtáskába – a sajtot, a felvágottat és a fagyasztott termékeket.

Hazaérve pakoljuk el együtt a megvásárolt élelmiszereket. A hűtést igénylő (5 °C alatt tárolandó) élelmiszereket helyezzük a hűtőszekrénybe, gondosan odafigyelve a keresztszennyeződés elkerülésére. A fagyasztott termékeket a frizsider fagyasztó részében raktározzuk. Azokat az élelmiszereket, amelyek szobahőmérsékleten is tárolhatók, kapjanak helyet a kamrában, illetve a konyhaszekrényben.

baking-cookies-1085719_640

A főzés igazi szórakozás, ha gyerekkel együtt tevékenykedünk a konyhában. Tény, hogy utána kicsit nagyobb rendetlenség lesz és több ideig tart a takarítás, de higgyék el, megéri!

Ilyenkor a gyerkőc megismer minden alapanyagot, megfoghatja, megszagolhatja, megkóstolhatja, játszhat vele. Szeretnek segíteni mindenben, a kamrából, polcról lelkesen hozzák ki az eszközöket. Felpattannak a fellépőre és jönnek tésztát gyúrni, keverni.

Fontos, hogy a közös sütés-főzések alkalmával minden esetben olyan ételeket válasszunk, ami nem jelent élelmiszer-biztonsági kockázatot. Gyerekekkel ne készítsünk húsételt, és lehetőleg mellőzzük a nyers tojással készült fogásokat is. A hosszadalmas előkészítést vagy sokáig tartó kevergetést, illetve főzést igénylő ételeket is lehetőség szerint ne a gyerekekkel közösen készítsük.

A különböző kelt tészták ideálisak a gyerekek érdeklődésének fenntartásához. A kakaós csiga, a kalács, a kenyér vagy a lángos a leginkább alkalmas erre. Rövid idő alatt összeállítható a tészta és ehhez használni kell mérleget, a robotgépet. Látványos az élesztő felfuttatása, és jó dolog tapicskolni a lisztben és a cukorban. Amíg kel a tészta, addig lehet játszani.

A gyerekek nem csak a rendetlenség „előállításában”, de a rendrakásban is lelkesen segítenek. Mosogatásánál megmutathatjuk nekik az alapvető szabályokat, vagy együtt rakhatjuk tele a mosogatógépet. Munka közben beszélgethetünk a tisztaság fontosságáról.

Fotó forrása: skinnyms.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Nassolni is okosan!: Zöldségchips

eteltcsakokosan

10 dolog… Amit a ribiszkéről tudni érdemes

eteltcsakokosan

Ismét a magyar-ukrán határ mellett a vírus

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató