A farsang a nagy lakomák, bálok, mulatságok időszaka. Ezekre az összejövetelekre gyakran otthon készített finomságokat viszünk, óvodába, iskolába, házibulikba. Mire érdemes odafigyelni élelmiszerbiztonsági szempontból? Cikkünkből kiderül.
Otthoni ételkészítés, átmeneti tárolás
A farsangot hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok jellemzik. Ezekre az összejövetelekre gyakran otthon készített finomságokat viszünk. Azonban az otthon készített, majd vendégségbe vitt ételek esetében a szokásosnál fontosabb a megfelelő személyi és konyhai higiénia betartása. Mindezek alapja a helyes kézmosás, amiről korábbi cikkünkben részletesen olvashat (5 aranyszabály). Betegen tilos ételt készíteni, mert fokozott annak a veszélye, hogy az abból fogyasztókat megbetegítsük.
Az ételek készítéséhez kizárólag tiszta eszközöket, edényeket használjunk fel. Nyers hús előkészítéséhez külön edényeket, késeket, vágódeszkát használjunk, és ha végeztünk, alaposan takarítsuk le a konyhaasztalt, majd mossunk kezet. Hasonló módon külön eszközökkel dolgozzuk fel a földdel szennyezett zöldségeket. Vendégségbe jól átsütött ételeket kell vinni, minél előbb hűtőhőmérsékletre hűteni és felszolgálásig ott tárolni.
Szállítás, felszolgálás
Nagyfokú figyelmet igényel a megfelelő szállítási körülmények betartása is. Az ételeket jól zárható dobozban, vagy tálcán, fóliával fedve kell szállítani, hogy azokat út közben megóvjuk a szennyeződésektől. A melegítést igénylő ételeket külön csomagoljuk a hidegen felkínált élelmiszerektől, illetve felszolgálás előtt mindig melegítsük az ételeket, amíg az minden pontján el nem érte a 75°C-os hőmérsékletet abban az esetben, ha azok nincsenek 60°C-on hőn tartva. A hűtendő termékeket célszerű hűtőládában, lefedve szállítani, majd a felkínálásig dobozban vagy fóliával lefedve hűtőben tartani, és onnan közvetlenül fogyasztás előtt kivenni. A felkínálásig lefedve kell tárolni az ételt, hogy azt a hűtőben lévő más élelmiszerek ne szennyezzék be, illetve megtartsa frissességét, felülete pedig ne száradjon ki.
Nyers tojással készült ételt nem célszerű összejövetelekre vinni, mert ezek az ételek gyorsabban romlanak, hiszen a tojás kiváló táptalaj a mikrobák számára. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor krémes süteményt se vigyünk vendégségbe, inkább hűtést nem igénylő, száraz süteményeket készítsünk, vásároljunk.
A vendégségbe vitt ételek esetében mindig fontos elmondani, esetleg ráírni a csomagolásra, hogy tartalmaz-e valamilyen allergén összetevőt, nehogy az arra érzékeny személy megbetegedjen.
Mit tegyek a maradékkal?
A megmaradt hűtést igénylő süteményeket, készételeket minél előbb lefedve hűtőbe kell rakni, a száraz süteményeket pedig fedett dobozban kell tárolni. A krémes sütemények, húsos, tojásos ételek eltarthatósága hűtött körülmények között az előállítás napját követően 1-2 nap, míg a száraz süteményeké fénytől és nedvességtől elzárva, fedett dobozban tárolva akár 4-5 nap is lehet.
Ha az ételmaradékokból újra szeretnénk később fogyasztani, akkor a melegítést igénylőeket újra jól át kell forrósítani fogyasztás előtt.
Ha ezeket a higiéniás szabályokat betartjuk, egy igazán kellemes, jó hangulatú összejövetelre számíthatunk, és nem kell tartanunk az élelmiszer-eredetű megbetegedésektől.
Kapcsolódó tartalmak
Allergén az ételekben…
Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?
Tovább olvasom
Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?
Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom