Ételtcsakokosan

Itt a Farsang, áll a bál

2018. február 7.

A farsang a nagy lakomák, bálok, mulatságok időszaka. Ezekre az összejövetelekre gyakran otthon készített finomságokat viszünk, óvodába, iskolába, házibulikba. Mire érdemes odafigyelni élelmiszerbiztonsági szempontból? Cikkünkből kiderül.
búsó
Otthoni ételkészítés, átmeneti tárolás
A farsangot hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok jellemzik. Ezekre az összejövetelekre gyakran otthon készített finomságokat viszünk. Azonban az otthon készített, majd vendégségbe vitt ételek esetében a szokásosnál fontosabb a megfelelő személyi és konyhai higiénia betartása. Mindezek alapja a helyes kézmosás, amiről korábbi cikkünkben részletesen olvashat (5 aranyszabály). Betegen tilos ételt készíteni, mert fokozott annak a veszélye, hogy az abból fogyasztókat megbetegítsük.
Az ételek készítéséhez kizárólag tiszta eszközöket, edényeket használjunk fel. Nyers hús előkészítéséhez külön edényeket, késeket, vágódeszkát használjunk, és ha végeztünk, alaposan takarítsuk le a konyhaasztalt, majd mossunk kezet. Hasonló módon külön eszközökkel dolgozzuk fel a földdel szennyezett zöldségeket. Vendégségbe jól átsütött ételeket kell vinni, minél előbb hűtőhőmérsékletre hűteni és felszolgálásig ott tárolni.
Szállítás, felszolgálás
Nagyfokú figyelmet igényel a megfelelő szállítási körülmények betartása is. Az ételeket jól zárható dobozban, vagy tálcán, fóliával fedve kell szállítani, hogy azokat út közben megóvjuk a szennyeződésektől. A melegítést igénylő ételeket külön csomagoljuk a hidegen felkínált élelmiszerektől, illetve felszolgálás előtt mindig melegítsük az ételeket, amíg az minden pontján el nem érte a 75°C-os hőmérsékletet abban az esetben, ha azok nincsenek 60°C-on hőn tartva. A hűtendő termékeket célszerű hűtőládában, lefedve szállítani, majd a felkínálásig dobozban vagy fóliával lefedve hűtőben tartani, és onnan közvetlenül fogyasztás előtt kivenni. A felkínálásig lefedve kell tárolni az ételt, hogy azt a hűtőben lévő más élelmiszerek ne szennyezzék be, illetve megtartsa frissességét, felülete pedig ne száradjon ki.
süti
Nyers tojással készült ételt nem célszerű összejövetelekre vinni, mert ezek az ételek gyorsabban romlanak, hiszen a tojás kiváló táptalaj a mikrobák számára. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor krémes süteményt se vigyünk vendégségbe, inkább hűtést nem igénylő, száraz süteményeket készítsünk, vásároljunk.
A vendégségbe vitt ételek esetében mindig fontos elmondani, esetleg ráírni a csomagolásra, hogy tartalmaz-e valamilyen allergén összetevőt, nehogy az arra érzékeny személy megbetegedjen.
Mit tegyek a maradékkal?
A megmaradt hűtést igénylő süteményeket, készételeket minél előbb lefedve hűtőbe kell rakni, a száraz süteményeket pedig fedett dobozban kell tárolni. A krémes sütemények, húsos, tojásos ételek eltarthatósága hűtött körülmények között az előállítás napját követően 1-2 nap, míg a száraz süteményeké fénytől és nedvességtől elzárva, fedett dobozban tárolva akár 4-5 nap is lehet.
Ha az ételmaradékokból újra szeretnénk később fogyasztani, akkor a melegítést igénylőeket újra jól át kell forrósítani fogyasztás előtt.
Ha ezeket a higiéniás szabályokat betartjuk, egy igazán kellemes, jó hangulatú összejövetelre számíthatunk, és nem kell tartanunk az élelmiszer-eredetű megbetegedésektől.
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mire érdemes odafigyelni a tojás vásárlásakor?

eteltcsakokosan

Indul a grillszezon!

eteltcsakokosan

Pedálos vagy nem pedálos?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató