A nyár a vendégvárás időszaka is. De ha sok emberre sütünk-főzünk, a nagy mennyiségű étel miatt, fokozottan ügyelni kell az elkészítésükre, tárolásukra, hűtésükre és tálalásukra.
- Már a bevásárlásnál figyeljünk az élelmiszerek elkülönítésére, hogy ne történjen keresztszennyeződés. A nyers húsokat, tojást külön szatyorba rakjuk, elválasztva a tejtermékektől, felvágottaktól, zöldségektől és gyümölcsöktől.
- Mindig alaposan – meleg vízzel, szappannal – megmosott kézzel álljunk neki a főzésnek! Mossunk kezet főzés közben is – főként akkor, ha a konyhai szemetest használtuk vagy tüsszentettünk, orrot fújtunk. A konyhapult, a vágódeszka, az edények és eszközök is legyenek tiszták.
- Ha többfogásos menüt készítünk, azokkal az ételekkel kezdjük, melyek készítése különös tisztaságot igényel (krémes sütemények, hidegkonyhai készítmények, majonézes saláták). Ezeket előző nap elkészíthetjük, lefedve a hűtőben tárolhatjuk.
- A nyers hús, baromfi feldolgozása a legkényesebb folyamat, ehhez külön edényeket, késeket, vágódeszkát használjunk, és ha végeztünk, alaposan takarítsuk le a konyhaasztalt, majd mossunk kezet.
- A frissen, forrón készült étel 2-3 órán át biztonságosan fogyasztható. A megmaradt ételt mielőbb hűtsük le, tároljuk hűtőszekrényben, és csak legalább 75 °C fokra újra forrósítva fogyasszuk el.
- Tojást, húst, nyers vagy csak gyengén átsütött formában tartalmazó ételt lehetőleg ne készítsünk, vagy ha mégis készült ilyen, ne tároljuk, hanem fogyasszuk el frissen.
- Grillezés esetén ügyeljünk arra, hogy a hús jól átsüljön! Ezt két módon állapíthatjuk meg: a legvastagabb résznél beleszúrunk, belevágunk a húsba, és ha rózsaszín, akkor még sütni kell. Akkor jó, ha a szivárgó lé átlátszó. Vagy érdemes maghőmérőt használni, mert fontos, hogy a hús belül is érje el a 75 °C fokot.
- A zöldségeket és gyümölcsöket alaposan mossuk meg és csepegtessük le.
- A salátákat, mártogatós krémeket friss alapanyagokból, közvetlenül a vendéglátás előtt, annak napján készítsük el. Érdemes több edénybe adagolni, és hűtőben tartani, majd egymás után bizonyos időközönként kitenni egy frissen hűtöttet.
- A hűtést igénylő ételeket hűtve tároljuk felszolgálásig, és figyeljünk, hogy ne maradjanak sokáig szobahőmérsékleten.
- Mártogatós szószok esetében – lehetőség szerint – mindenkinek külön kis tálat adjunk, amibe mártogathat, így biztonságosabb, és könnyebb is enni.
- A vendégség végeztével alaposan mosogassunk el, és tisztítsuk meg a felületeket. Ne a mosogatószivaccsal takarítsunk, hanem erre a célra elkülönített törlőkendővel és papírtörlővel.