Ételtcsakokosan

A nyári vendégvárás 12 pontja

2019. augusztus 15.

A nyár a vendégvárás időszaka is. De ha sok emberre sütünk-főzünk, a nagy mennyiségű étel miatt, fokozottan ügyelni kell az elkészítésükre, tárolásukra, hűtésükre és tálalásukra.

 1. Már a bevásárlásnál figyeljünk az élelmiszerek elkülönítésére, hogy ne történjen keresztszennyeződés. A nyers húsokat, tojást külön szatyorba rakjuk, elválasztva a tejtermékektől, felvágottaktól, zöldségektől és gyümölcsöktől.
 2. Mindig alaposan – meleg vízzel, szappannal – megmosott kézzel álljunk neki a főzésnek! Mossunk kezet főzés közben is – főként akkor, ha a konyhai szemetest használtuk vagy tüsszentettünk, orrot fújtunk. A konyhapult, a vágódeszka, az edények és eszközök is legyenek tiszták.
 3. Ha többfogásos menüt készítünk, azokkal az ételekkel kezdjük, melyek készítése különös tisztaságot igényel (krémes sütemények, hidegkonyhai készítmények, majonézes saláták). Ezeket előző nap elkészíthetjük, lefedve a hűtőben tárolhatjuk.
 4. A nyers hús, baromfi feldolgozása a legkényesebb folyamat, ehhez külön edényeket, késeket, vágódeszkát használjunk, és ha végeztünk, alaposan takarítsuk le a konyhaasztalt, majd mossunk kezet.
 5. A frissen, forrón készült étel 2-3 órán át biztonságosan fogyasztható. A megmaradt ételt mielőbb hűtsük le, tároljuk hűtőszekrényben, és csak legalább 75 °C fokra újra forrósítva fogyasszuk el.
 6. Tojást, húst, nyers vagy csak gyengén átsütött formában tartalmazó ételt lehetőleg ne készítsünk, vagy ha mégis készült ilyen, ne tároljuk, hanem fogyasszuk el frissen.
 7. Grillezés esetén ügyeljünk arra, hogy a hús jól átsüljön! Ezt két módon állapíthatjuk meg: a legvastagabb résznél beleszúrunk, belevágunk a húsba, és ha rózsaszín, akkor még sütni kell. Akkor jó, ha a szivárgó lé átlátszó. Vagy érdemes maghőmérőt használni, mert fontos, hogy a hús belül is érje el a 75 °C fokot.
 8. A zöldségeket és gyümölcsöket alaposan mossuk meg és csepegtessük le.
 9. A salátákat, mártogatós krémeket friss alapanyagokból, közvetlenül a vendéglátás előtt, annak napján készítsük el. Érdemes több edénybe adagolni, és hűtőben tartani, majd egymás után bizonyos időközönként kitenni egy frissen hűtöttet.
 10. A hűtést igénylő ételeket hűtve tároljuk felszolgálásig, és figyeljünk, hogy ne maradjanak sokáig szobahőmérsékleten.
 11. Mártogatós szószok esetében – lehetőség szerint – mindenkinek külön kis tálat adjunk, amibe mártogathat, így biztonságosabb, és könnyebb is enni.
 12. A vendégség végeztével alaposan mosogassunk el, és tisztítsuk meg a felületeket. Ne a mosogatószivaccsal takarítsunk, hanem erre a célra elkülönített törlőkendővel és papírtörlővel.

 
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Érték, ízlés, minőség

eteltcsakokosan

Kelesztés otthon

eteltcsakokosan

Nyaralás idejére ezek maradhatnak a hűtőben

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató