Ételtcsakokosan

Vízidara – az új élelmiszer

2022. június 21.

A jövő élelmiszerei között már számos új tápanyagforrást ismerhetünk, például a rovarfehérjéket, a mikroalgákat vagy különböző növények kivonatait. Egyre inkább ismertté válnak az európai gasztronómiában is olyan élelmiszerek, amelyeket eddig hagyományosan csak más földrészek konyhái használtak – ilyen például a már jól ismert chiamag is. Nem vagyunk azonban egyedül, ha még nem találkoztunk a hazai piacokon a vízidarával, amelynek új élelmiszerként történő forgalmazására az EU bizottsága nemrég adta ki az engedélyt.

Új élelmiszernek tekintjük azokat az élelmiszereket, amelyeknek nem igazolható az 1997 előtti európai fogyasztási hagyománya.

A vízidara a békalencsefélék (Lemnaceae) családjába tartozik, és a Föld legkisebb, 1-1,5 milliméteres virágzó növénye. Bár Délkelet-Ázsiában évszázadok óta fogyasztják – kiváló tápértéke és különösen magas fehérjetartalma miatt –, Európa országaiban élelmiszerként való fogyasztása nem ismeretes. Mianmar, Laosz és Thaiföld területén generációk óta fogyasztják zöldségként a Wolffia arrhiza és a Wolffia globosa vízidarát (más néven békalencsét). Ezekben az ázsiai országokban a vízidara khai-nam néven ismert, amelynek szó szerinti fordítása: „a víz tojása”, amely ovális alakjára utal. Ázsiában a szegények eledelének számított, és más alapélelmiszerekhez képest nagyon kevés jelentőséget tulajdonítottak neki.

 

A növényi fehérjék iránti kereslet megnövekedésével nagyobb figyelmet kapott a vízidara a világ más részein is, mivel tartalmazza az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen összes aminosavat, ezáltal kiváló minőségű fehérjeforrás. Ezenkívül a vízidara tartalmaz rostokat, polifenolokat, vasat, cinket is, valamint B12-vitaminban is gazdag.

További előnye, hogy fenntartható, környezetbarát módon és gyorsan szaporítható, beltéri vertikális farmokon, akvakultúrákban is termeszthető, tehát nem igényel termőföldet.

Az EU bizottsága 2021 decemberében engedélyezte a Wolffia arrhiza és a Wolffia globosa friss növényeinek az Unió területén új élelmiszerként történő forgalomba hozatalát, amelyek friss zöldségként kerülhetnek a fogyasztókhoz.

Az engedélyezés során az új termékek szigorú vizsgálaton esnek át. Az ezek eredményei alapján előírt élelmiszerbiztonsági követelményeket a forgalmazóknak szigorúan be kell tartaniuk.

A vízidara új élelmiszerként történő engedélyezésével bővült élelmiszereink azon köre, amelyek magas tápértékük mellett a jövő fenntartható termesztési elveinek is megfelelnek.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Fiatal korban, tudatosan

eteltcsakokosan

Mi maradhat a hűtőben?

eteltcsakokosan

Ételünk az életünk – karácsonyi konyha

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató