A jövő élelmiszerei között már számos új tápanyagforrást ismerhetünk, például a rovarfehérjéket, a mikroalgákat vagy különböző növények kivonatait. Egyre inkább ismertté válnak az európai gasztronómiában is olyan élelmiszerek, amelyeket eddig hagyományosan csak más földrészek konyhái használtak – ilyen például a már jól ismert chiamag is. Nem vagyunk azonban egyedül, ha még nem találkoztunk a hazai piacokon a vízidarával, amelynek új élelmiszerként történő forgalmazására az EU bizottsága nemrég adta ki az engedélyt.

Új élelmiszernek tekintjük azokat az élelmiszereket, amelyeknek nem igazolható az 1997 előtti európai fogyasztási hagyománya.
A vízidara a békalencsefélék (Lemnaceae) családjába tartozik, és a Föld legkisebb, 1-1,5 milliméteres virágzó növénye. Bár Délkelet-Ázsiában évszázadok óta fogyasztják – kiváló tápértéke és különösen magas fehérjetartalma miatt –, Európa országaiban élelmiszerként való fogyasztása nem ismeretes. Mianmar, Laosz és Thaiföld területén generációk óta fogyasztják zöldségként a Wolffia arrhiza és a Wolffia globosa vízidarát (más néven békalencsét). Ezekben az ázsiai országokban a vízidara khai-nam néven ismert, amelynek szó szerinti fordítása: „a víz tojása”, amely ovális alakjára utal. Ázsiában a szegények eledelének számított, és más alapélelmiszerekhez képest nagyon kevés jelentőséget tulajdonítottak neki.
A növényi fehérjék iránti kereslet megnövekedésével nagyobb figyelmet kapott a vízidara a világ más részein is, mivel tartalmazza az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen összes aminosavat, ezáltal kiváló minőségű fehérjeforrás. Ezenkívül a vízidara tartalmaz rostokat, polifenolokat, vasat, cinket is, valamint B12-vitaminban is gazdag.
További előnye, hogy fenntartható, környezetbarát módon és gyorsan szaporítható, beltéri vertikális farmokon, akvakultúrákban is termeszthető, tehát nem igényel termőföldet.
Az EU bizottsága 2021 decemberében engedélyezte a Wolffia arrhiza és a Wolffia globosa friss növényeinek az Unió területén új élelmiszerként történő forgalomba hozatalát, amelyek friss zöldségként kerülhetnek a fogyasztókhoz.
Az engedélyezés során az új termékek szigorú vizsgálaton esnek át. Az ezek eredményei alapján előírt élelmiszerbiztonsági követelményeket a forgalmazóknak szigorúan be kell tartaniuk.
A vízidara új élelmiszerként történő engedélyezésével bővült élelmiszereink azon köre, amelyek magas tápértékük mellett a jövő fenntartható termesztési elveinek is megfelelnek.