Ételtcsakokosan

Vízidara – az új élelmiszer

2022. június 21.

A jövő élelmiszerei között már számos új tápanyagforrást ismerhetünk, például a rovarfehérjéket, a mikroalgákat vagy különböző növények kivonatait. Egyre inkább ismertté válnak az európai gasztronómiában is olyan élelmiszerek, amelyeket eddig hagyományosan csak más földrészek konyhái használtak – ilyen például a már jól ismert chiamag is. Nem vagyunk azonban egyedül, ha még nem találkoztunk a hazai piacokon a vízidarával, amelynek új élelmiszerként történő forgalmazására az EU bizottsága nemrég adta ki az engedélyt.

Új élelmiszernek tekintjük azokat az élelmiszereket, amelyeknek nem igazolható az 1997 előtti európai fogyasztási hagyománya.

A vízidara a békalencsefélék (Lemnaceae) családjába tartozik, és a Föld legkisebb, 1-1,5 milliméteres virágzó növénye. Bár Délkelet-Ázsiában évszázadok óta fogyasztják – kiváló tápértéke és különösen magas fehérjetartalma miatt –, Európa országaiban élelmiszerként való fogyasztása nem ismeretes. Mianmar, Laosz és Thaiföld területén generációk óta fogyasztják zöldségként a Wolffia arrhiza és a Wolffia globosa vízidarát (más néven békalencsét). Ezekben az ázsiai országokban a vízidara khai-nam néven ismert, amelynek szó szerinti fordítása: „a víz tojása”, amely ovális alakjára utal. Ázsiában a szegények eledelének számított, és más alapélelmiszerekhez képest nagyon kevés jelentőséget tulajdonítottak neki.

 

A növényi fehérjék iránti kereslet megnövekedésével nagyobb figyelmet kapott a vízidara a világ más részein is, mivel tartalmazza az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen összes aminosavat, ezáltal kiváló minőségű fehérjeforrás. Ezenkívül a vízidara tartalmaz rostokat, polifenolokat, vasat, cinket is, valamint B12-vitaminban is gazdag.

További előnye, hogy fenntartható, környezetbarát módon és gyorsan szaporítható, beltéri vertikális farmokon, akvakultúrákban is termeszthető, tehát nem igényel termőföldet.

Az EU bizottsága 2021 decemberében engedélyezte a Wolffia arrhiza és a Wolffia globosa friss növényeinek az Unió területén új élelmiszerként történő forgalomba hozatalát, amelyek friss zöldségként kerülhetnek a fogyasztókhoz.

Az engedélyezés során az új termékek szigorú vizsgálaton esnek át. Az ezek eredményei alapján előírt élelmiszerbiztonsági követelményeket a forgalmazóknak szigorúan be kell tartaniuk.

A vízidara új élelmiszerként történő engedélyezésével bővült élelmiszereink azon köre, amelyek magas tápértékük mellett a jövő fenntartható termesztési elveinek is megfelelnek.

Kapcsolódó tartalmak


Kívül belül szépít az uborka

Az uborka levelét, termését és gyökerét már régóta hasznosítják az ismert jótékony hatásai miatt. Nagyon gazdag ásványi anyagokban, főként foszfor, kálium, magnézium, nátrium és vastartalma jelentős, ezen kívül sokféle vitamint is tartalmaz.
Tovább olvasom

Páratlan páros – cseresznye és meggy

Május és június nem telhet el anélkül, hogy cseresznye és meggy ne kerüljön az asztalunkra. A piacon és a kertekben nagyon sokféle fajtával találkozhatunk és nem is mindig könnyű eldönteni elsőre, hogy melyikkel van dolgunk, különösen akkor, ha a cseresznye és a meggy vérvonala keveredik.
Tovább olvasom

Related posts

Tej ABC

eteltcsakokosan

Gyúrjunk tésztát házilag!

eteltcsakokosan

Fröccs

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató