Ételtcsakokosan

#hűtőkihívás

2020. február 3.

„Vedd ki drágám a sajtot a hűtőből!”, majd egy perc csend. „Jó, de hol van?” – hangzik a kérdés.
Lehet, hogy ez most furán hangzik, de egyszerűen imádok rendet rakni, rendszerezni, amit még ennél is jobban szeretek, újra rendszerezni azt, amit már egyszer rendszereztem.

Ugyanez a szenvedély, azonban hiányzik belőlem, ha a hűtőszekrényről van szó! Sajnos, hajlamos vagyok dolgokat tartogatni, hátha jó lesz még valamire. De mindig rá kell jönnöm, hogy senki sem fogja megenni a hetek óta ott álló maradékot. Azért azt had tegyem hozzá, hogy minderre cseppet sem vagyok büszke, és folyamatosan törekszem arra, hogy a megvásárolt és elkészített ételeket meg is együk. Azt is pontosan tudom, mekkora pazarlás és mennyire helytelen hagyni az ételt megromlani, majd kidobni, mikor már menthetetlen.
A nagybevásárlást követően sokszor elegem van már a pakolásból, hiszen ha jól számolom, legalább hatszor rakom az adott élelmiszert ide, oda, le, be, fel, mire az a rendeltetési helyére kerül, mondjuk a hűtőbe. A polcról le, a kosárba be, a futószalagra ki, újra be a kosárba, majd a zacskóba, szatyorba, majd otthon újra ki. Ismerős?! Szóval mire a hűtőszekrényhez érek, örülök, ha betuszkolom oda a dolgokat, ahová éppen elférnek. Így alakul ki az igazi állandó, véget nem érő káosz a hűtőben. És pontosan tudom, hogy a káoszban bárhol felütheti a fejét a penész!
Sőt azt is be kell vallanom, hogy az esetek túlnyomó részében gyakran vásárolok olyan élelmiszereket, melyekből még van otthon, csak nem emlékszem rá. Például előfordult már, hogy miután felhasználtam egy fél citromot a teámhoz vagy a vizemhez, a másik fele napokig ott fonnyadt a hűtőben. Fokozhatnám – a lista végtelenül hosszú. Jelenleg viszonylagos béke honol a hűtőben, de most, hogy gyorsan kinyitottam, beleütköztem kettő darab keményre száradt sajtba. Na de kinél nem lapul ilyen a hűtőben? Félve kérdezem.
Ennek azonban mától vége. A hűtőszekrény a legfontosabb konyhai eszköz, azonban egyáltalán nem mindegy, mire és hogyan használjuk a háztartás talán legfontosabb gépét.
Éppen ezért, ha te is úgy érzed, hogy a hűtőd egy fekete lyuk, azt sem tudod, mit hova tettél, egymás hegyén-hátán állnak az ételek, ráfolyik a tej a csomagolás nélkül betett sajtra, ami egyébként is elmászni készül, akkor csatlakozz a #hűtőkihívás #arendcool kezdeményezéshez! A kihívás arról szól, hogy szánj 10 percet havonta legalább egyszer arra, hogy átnézd a hűtőd, mindent a megfelelő polcra tegyél, a romlott ételt eltávolítsd, a hamarosan lejáró fogyaszthatósági idejűt pedig elfogyaszd. Hogy ez neked miért éri meg? Mert ezzel megelőzheted az élelmiszerpazarlást, és végső soron pénzt spórolsz. Mert jelentősen növeled a háztartásod élelmiszerbiztonságát. Ráadásul, ha részt veszel a kihívásban, év végén nyerhetsz egy konyhai eszközre váltható utalványt!
A kihívás szabályai:

  1. Minden hónapban szánj egyszer 10 percet arra, hogy átnézd a hűtőd!
  2. Szedd össze a felgyűlt élelmiszerhulladékokat! Törekedj arra, hogy ennek mennyisége minél kevesebb legyen!
  3. Helyezd el az élelmiszereket a hűtő megfelelő részén! A kihívás során folyamatosan adunk majd élelmiszerbiztonsági tippeket számodra.
  4. Fotózd le a rendbe tett hűtőd!
  5. Tedd ki ide a poszt alá a képet, és tedd hozzá a #10percrend, a #hűtőkihívás és az #arendcool taget.

Extrák:

  1. Ha kedved tartja, készíts „előtte-utána” fotót.
  2. Jelöld meg egy ismerősöd és biztasd, hogy ő is szánjon 10 percet a hűtőjére.

További információért, illetve esetleges kérdésekkel a https://www.facebook.com/eteltcsakokosan oldalon privát üzenetben írhattok.
A kihívás időtartama: 2020. február 03. – 2020. december 03. 00:00
 
Ételt csak Okosan szerkesztője
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

A szabadban is biztonságosan

eteltcsakokosan

A burgonya önmagában is lehet főétel

eteltcsakokosan

Az ősz gyümölcsei: mandula és gesztenye

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató