Ételtcsakokosan

Így készíts kovászos uborkát

2019. július 1.

Összegyűjtöttünk néhány szabályt, amelyek ahhoz kellenek, hogy finom, roppanós kovászos uborkáink legyenek.

  • Előkészítés: Alaposan mossuk meg a zöldséget, majd vágjuk le mindkét végét, és készítsünk hosszanti irányú bemetszéseket is, hogy a lé tökéletesen átjárhassa az uborkát, ezzel felgyorsítva az erjedési időt.
  • Arányok betartása: Egy ötliteres üveg megtöltéséhez 2,5 kiló uborkára, 2 liter vízre, három-négy evőkanál sóra, egy nagy csokor friss kaporra és egy szép szelet kovászos kenyérre lesz szükségünk.
  • Kenyér, de milyen?: Fontos, hogy olyan kenyeret használjunk, amely tartalmaz kovászt, hiszen csak ezek tudják beindítani az erjedési folyamatot. A hagyományos fehér kenyerek és a klasszikus félbarnaváltozatok jó választások lehetnek, biztos, ami biztos, kérdezzünk rá az eladónál.
  • Elhelyezés: Az uborkákat állítva sorakoztassuk az üvegbe, hiszen a lentről fölfelé forró, erjedő lé így tud a leggyorsabban áthaladni a zöldségeken. Az üvegek tetejét pedig takarjuk le, és napos helyen tartsuk.
  • Erjedési idő betartása: Az uborka nagyjából öt nap alatt elkészül, de a negyedik napon érdemes leemelni a kenyeret, és megkóstolni, ugyanis lehet, hogy már a negyedik napon azt mondjuk: tökéletes! Ha jónak ítéljük, távolítsuk el a kenyeret, szűrjük át a levet, és kisebb üvegekbe helyezzük át az uborkákat. Öntsük fel a lével, szorítsuk rá a kupakot és tároljuk hűtőben fogyasztásig.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

A főtt ételek tárolásának művészete

eteltcsakokosan

Mennyire egészségtelenek az odaégett ételek?

eteltcsakokosan

10 DOLOG… AMIT A BÚZÁRÓL TUDNI KELL

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató