Összegyűjtöttünk néhány szabályt, amelyek ahhoz kellenek, hogy finom, roppanós kovászos uborkáink legyenek.
- Előkészítés: Alaposan mossuk meg a zöldséget, majd vágjuk le mindkét végét, és készítsünk hosszanti irányú bemetszéseket is, hogy a lé tökéletesen átjárhassa az uborkát, ezzel felgyorsítva az erjedési időt.
- Arányok betartása: Egy ötliteres üveg megtöltéséhez 2,5 kiló uborkára, 2 liter vízre, három-négy evőkanál sóra, egy nagy csokor friss kaporra és egy szép szelet kovászos kenyérre lesz szükségünk.
- Kenyér, de milyen?: Fontos, hogy olyan kenyeret használjunk, amely tartalmaz kovászt, hiszen csak ezek tudják beindítani az erjedési folyamatot. A hagyományos fehér kenyerek és a klasszikus félbarnaváltozatok jó választások lehetnek, biztos, ami biztos, kérdezzünk rá az eladónál.
- Elhelyezés: Az uborkákat állítva sorakoztassuk az üvegbe, hiszen a lentről fölfelé forró, erjedő lé így tud a leggyorsabban áthaladni a zöldségeken. Az üvegek tetejét pedig takarjuk le, és napos helyen tartsuk.
- Erjedési idő betartása: Az uborka nagyjából öt nap alatt elkészül, de a negyedik napon érdemes leemelni a kenyeret, és megkóstolni, ugyanis lehet, hogy már a negyedik napon azt mondjuk: tökéletes! Ha jónak ítéljük, távolítsuk el a kenyeret, szűrjük át a levet, és kisebb üvegekbe helyezzük át az uborkákat. Öntsük fel a lével, szorítsuk rá a kupakot és tároljuk hűtőben fogyasztásig.