Ételtcsakokosan

Van, ami nem lefolyóba való

2022. május 12.

Sajnos a lakosság által használt olajnak csak kis része kerül a hulladékudvarokba, vagy lerakóhelyekre, jelentős mennyiség a lefolyókba vagy a szemétbe kerül.

Ez igen káros, hiszen a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban. Mit nem szabad beleönteni a lefolyóba!

Olaj, vaj, zsír
Fő szabály, hogy olajat, használt olajat nem öntünk a lefolyóba, hiszen egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is beszennyezhet! A víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítva a vízi élőlényeket. A vaj, margarin, zsír különösen olvasztott formában “veszélyesek”, mert kihűlve ismét megszilárdulnak, és vízhatlan akadályokká alakulnak a csövekben.

Forró víz
Mindig úgy öntsük le például a tészta vagy burgonya főzővizét, hogy megnyitjuk a hideg vizet és úgy öntjük ki a forró vizet. Nem tesz jót sem a dézsának sem a lefolyócsőnek a hirtelen hőmérséklet-különbség. Bár sokszor házi praktikaként dugulás elhárítására ajánlják a forró vizet önmagában, vagy ecettel, szódabikarbónával keverve. Mégis az alkatrészek hosszabb élettartama érdekében legyünk óvatosak.

Ételdarabok, maradékok
A lefolyóba épített konyhamalacok ideje hamar lejárt, mert a darált pép is dugulást okozott. A szemetesbe ürítsük a tányérokon maradt maradékokat. Sütés-főzés közben se dobjunk a mosogatóba tojáshéjat, nyers tésztás kanalat,valamint kávézaccot,  rizst, grízt (mind felszívják a vizet és szintén dugulást okozhatnak).

Felmosó lé
Mivel felmosáskor kisebb darab szennyeződések, pormacskák kerülhetnek, azt ne öntsük a lefolyóba, inkább a wc-be borítsuk. Valamint nem is higiénikus a koszos vizet a mosogatóba önteni.

Gyógyszerek
Ez már nem az élelmiszer-biztonság területéhez tartozó figyelmeztetés, hanem környezetünk érdekében ne öntsük ki a különböző folyékony orvosságokat vagy tablettákat.


Mindig legyen a lefolyó nyíláson kivehető szűrő elem, amit könnyen tudunk tisztítani!
Minden mosogatás után töröljük ki a mosogatódézsát!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mire érdemes odafigyelni a tojás vásárlásakor?

eteltcsakokosan

Így vásárolj karácsonyra!

eteltcsakokosan

Mire ügyeljünk citrusfélék fogyasztása előtt?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató