Ételtcsakokosan

Van, ami nem lefolyóba való

2022. május 12.

Sajnos a lakosság által használt olajnak csak kis része kerül a hulladékudvarokba, vagy lerakóhelyekre, jelentős mennyiség a lefolyókba vagy a szemétbe kerül.

Ez igen káros, hiszen a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban. Mit nem szabad beleönteni a lefolyóba!

Olaj, vaj, zsír
Fő szabály, hogy olajat, használt olajat nem öntünk a lefolyóba, hiszen egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is beszennyezhet! A víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítva a vízi élőlényeket. A vaj, margarin, zsír különösen olvasztott formában “veszélyesek”, mert kihűlve ismét megszilárdulnak, és vízhatlan akadályokká alakulnak a csövekben.

Forró víz
Mindig úgy öntsük le például a tészta vagy burgonya főzővizét, hogy megnyitjuk a hideg vizet és úgy öntjük ki a forró vizet. Nem tesz jót sem a dézsának sem a lefolyócsőnek a hirtelen hőmérséklet-különbség. Bár sokszor házi praktikaként dugulás elhárítására ajánlják a forró vizet önmagában, vagy ecettel, szódabikarbónával keverve. Mégis az alkatrészek hosszabb élettartama érdekében legyünk óvatosak.

Ételdarabok, maradékok
A lefolyóba épített konyhamalacok ideje hamar lejárt, mert a darált pép is dugulást okozott. A szemetesbe ürítsük a tányérokon maradt maradékokat. Sütés-főzés közben se dobjunk a mosogatóba tojáshéjat, nyers tésztás kanalat,valamint kávézaccot,  rizst, grízt (mind felszívják a vizet és szintén dugulást okozhatnak).

Felmosó lé
Mivel felmosáskor kisebb darab szennyeződések, pormacskák kerülhetnek, azt ne öntsük a lefolyóba, inkább a wc-be borítsuk. Valamint nem is higiénikus a koszos vizet a mosogatóba önteni.

Gyógyszerek
Ez már nem az élelmiszer-biztonság területéhez tartozó figyelmeztetés, hanem környezetünk érdekében ne öntsük ki a különböző folyékony orvosságokat vagy tablettákat.


Mindig legyen a lefolyó nyíláson kivehető szűrő elem, amit könnyen tudunk tisztítani!
Minden mosogatás után töröljük ki a mosogatódézsát!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Érték, ízlés, minőség

eteltcsakokosan

Akácszörp

eteltcsakokosan

Répa, retek, paszternák

szucseva

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató