Ételtcsakokosan

Tavaszi nagytakarítás II.–Az éléskamra tisztítása

2018. március 17.

A tavaszi nagytakarítás során nem szabad megfeledkezni az éléskamránk tisztításáról sem. Ez a lakás egy szárazabb, hűvösebb része, ahol a tartós élelmiszereket, befőtteket, zöldségeket, konzerveket, fűszereket vagy esetleg a konyhai eszközeinket tárolhatjuk.

kamra
A kamratakarítás lépései
A takarítás legelső lépése a kipakolás. Ürítsük ki az összes polcot, majd töröljük át tiszta, meleg vizes ruhával. Ha a polcokat papírral letakartuk, érdemes ilyenkor azt lecserélni, mert alattuk felhalmozódhatnak olyan ételmaradékok, amelyek vonzzák a hangyákat, molyokat. Mindig felülről lefelé haladjunk, elsőként a legfelső polcot töröljük le, és így haladjunk lefelé.
A polcok, szekrények tisztítása után következik a padló mosószeres vízzel történő felmosása. Ha megszáradtak a polcok és felszáradt a padló is, akkor pakolhatunk vissza mindent a maga helyére.
felmos
Néhány jó tanács a bepakoláshoz

  • A ritkán használatos eszközöket tegyük a legfelső polcra. Az edényeket, befőttes üvegeket mindig alapos tisztítás és szárítás után tegyük vissza a kamrába.
  • Fontos, hogy a közeli lejáratú termékeket a könnyen elérhető polcrészekre helyezzük.
  • Kerüljük a zsúfoltságot, mert úgy áttekinthetetlen lesz a kamránk, ráadásul lehetetlen lesz a szellőzés is.
  • A fogyasztásra kész ételeket mindenképpen a nyers élelmiszerektől elkülönítve tároljuk, mert a nyers alapanyagok könnyen beszennyezhetik a készételeinket.
  • A papírzacskóban árusított cukrot, lisztet és egyéb gabonaőrleményeket érdemes nejlonzacskóba is beletenni, hogy a rovarok ne férhessenek hozzájuk.
  • A tartós élelmiszereket felbontás után hűtőben kell tárolni!

A következő nagytakarításig érdemes a rendre és a higiéniára odafigyelni. Folyamatosan figyeljük az élelmiszerek szavatossági idejét, így elkerülhetjük, hogy felesleges élelmiszereket tároljunk a kamrában. A másik fontos dolog az, amit a higiénia betartásáért tehetünk, hogy ha valami kiömlött, kifolyt, akkor azt azonnal töröljük fel. Hetente egyszer érdemes a kamrát felmosni.
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Minőségi pálinka, minőségi cefre

szucseva

Az érzékszervi vizsgálatok szerepe és jelentősége

eteltcsakokosan

A krumpli ideje

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató