A tavaszi nagytakarítás során nem szabad megfeledkezni az éléskamránk tisztításáról sem. Ez a lakás egy szárazabb, hűvösebb része, ahol a tartós élelmiszereket, befőtteket, zöldségeket, konzerveket, fűszereket vagy esetleg a konyhai eszközeinket tárolhatjuk.
A kamratakarítás lépései
A takarítás legelső lépése a kipakolás. Ürítsük ki az összes polcot, majd töröljük át tiszta, meleg vizes ruhával. Ha a polcokat papírral letakartuk, érdemes ilyenkor azt lecserélni, mert alattuk felhalmozódhatnak olyan ételmaradékok, amelyek vonzzák a hangyákat, molyokat. Mindig felülről lefelé haladjunk, elsőként a legfelső polcot töröljük le, és így haladjunk lefelé.
A polcok, szekrények tisztítása után következik a padló mosószeres vízzel történő felmosása. Ha megszáradtak a polcok és felszáradt a padló is, akkor pakolhatunk vissza mindent a maga helyére.
Néhány jó tanács a bepakoláshoz
- A ritkán használatos eszközöket tegyük a legfelső polcra. Az edényeket, befőttes üvegeket mindig alapos tisztítás és szárítás után tegyük vissza a kamrába.
- Fontos, hogy a közeli lejáratú termékeket a könnyen elérhető polcrészekre helyezzük.
- Kerüljük a zsúfoltságot, mert úgy áttekinthetetlen lesz a kamránk, ráadásul lehetetlen lesz a szellőzés is.
- A fogyasztásra kész ételeket mindenképpen a nyers élelmiszerektől elkülönítve tároljuk, mert a nyers alapanyagok könnyen beszennyezhetik a készételeinket.
- A papírzacskóban árusított cukrot, lisztet és egyéb gabonaőrleményeket érdemes nejlonzacskóba is beletenni, hogy a rovarok ne férhessenek hozzájuk.
- A tartós élelmiszereket felbontás után hűtőben kell tárolni!
A következő nagytakarításig érdemes a rendre és a higiéniára odafigyelni. Folyamatosan figyeljük az élelmiszerek szavatossági idejét, így elkerülhetjük, hogy felesleges élelmiszereket tároljunk a kamrában. A másik fontos dolog az, amit a higiénia betartásáért tehetünk, hogy ha valami kiömlött, kifolyt, akkor azt azonnal töröljük fel. Hetente egyszer érdemes a kamrát felmosni.