Ételtcsakokosan

Mielőtt elindulunk nyaralni!

2016. július 26.

Ne csak a ruhák és naptej becsomagolására figyeljünk indulás előtt, hanem, hogy mit hagyunk otthon a hűtőszekrényben!

Ha egy hétre vagy hosszabb időre utazunk, akkor nem mindegy, hogy visszatérve mi vár minket a hűtőben, hiszen sok élelmiszer ennyi idő alatt megromlik.

Az utolsó étkezéseknél fogyasszunk el, illetve használjunk fel mindent, ami megromolhat. Úgy, mint felvágottak, pástétomok, májkrémek, sajtok, különböző szendvicskrémek, régebbi tojás, készételek, megbontott tej és konzervek, zöldségek (különös tekintettel a gombára), gyümölcsök, sütemények. Nyers húst véletlenül se hagyjunk a nyaralás idejére a hűtő normál terében!

  • Ne dobjuk ki az élelmiszert, hanem használjuk fel vagy fagyasszuk le!
  • Ha már egyszer felengedtünk az élelmiszert, akkor ne fagyasszuk le újra!

élb_nyaralás

Mi maradhat a hűtőben?

Amennyiben visszaúton valamilyen okból kifolyólag nem tudunk bevásárolni, akkor pár dolgot hagyhatunk a hűtőben.

Előrecsomagolt, bontatlan termékek (tejföl, joghurt, fóliás felvágott, vaj, margarin), valamint szalámi, kolbász, szalonna, tojás megvárnak minket a hűtőben, csak készülődés közben nézzük meg a fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idejüket. Lejárt fogyaszthatósági/minőségmegőrzési idejű hűtőben marad terméket már ne fogyasszuk el!

Ha érkezéskor kenyeret vagy kalácsot szeretnénk enni, akkor előre lefagyaszthatjuk szeletelve, így gyorsan tudunk pirítóst, vagy – mikrohullámú sütőben rövid olvasztási program után – szendvicset készíteni.

A nyaralás idejére hűtés nélkül is eláll a hagyma, a krumpli, valamint értelemszerűen a tartós élelmiszerek. További információ a tárolásról.

Ha mégis ott maradtak

Amennyiben nem voltunk körültekintőek és a hűtőszekrényben maradtak élelmiszerek, akkor alábbi cikkünk segít, hogy mi a teendő penészesedés esetén.

Sok család elővigyázatosságból áramtalanítja a lakást a nyaralás idejére. Ha mi is így teszünk, akkor csak üres, leolvasztott hűtőt hagyjunk otthon, véletlenül se felejtsünk ételt a hűtőben, mélyhűtőben! A nyaralás alatt az áramtalanított hűtőben felejtett élelmiszerek biztosan megromlanak, felolvadnak,az olvadt lé kifolyik a hűtőből és kellemetlen bűzzel árasztják el az egész lakást.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Karantén kutatást indít a Nébih

eteltcsakokosan

Hogy lehetséges importálni?…

eteltcsakokosan

Tortilla recept Bernáth Józseftől

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató