A spanyol Alimente hasábjai arra hívják fel a figyelmet, hogy az újrahasználható textilzsákok sem nevezhetők tökéletesnek. Egyes szakemberek szerint megágyaznak az E.coli baktériumnak és a penésznek is.

Világszerte, nagy gondot okoznak a műanyag hulladékok, különösen a műanyag zacskók túlzott használata terheli meg a környezetünket.
A spanyol Alimente hasábjai azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy az újrahasználható textilzsákok sem nevezhetők tökéletesnek. Egyes szakemberek szerint megágyaznak az E.coli baktériumnak és a penésznek is.
Főleg a szövött, nagy pórusú textilzsákok képeznek kiváló táptalajt a kórokozóknak. Hiszen ha egyik alkalommal húst másik alkalommal zöldséget visznek benne az nem biztonságos.
Véletlenszerűen a kutatók fogyasztókat kérdeztek meg az újrahasználható batyu használati szokásaikról és kiderült, hogy a megkérdezettek 97%-a nem mossa ki a szatyrait.
A szakemberek 5 egyszerű műveletet javasolnak az újrafelhasználható táskák megfelelő használatához.
- A legjobb választás a pamuttasakok használata, mivel ezeket gyakran lehet mosni a mosógépben, vagy amikor elszennyeződnek.
- Ha az anyag, amellyel a zsák készül, nem mosható, akkor időről időre ki kell cserélni őket.
- Célszerű mindegyik zsákot egy élelmiszertípushoz rendelni: legyen egy a húsnak és egy másik a zöldségnek egy harmadik pedig a pékárunak.
- Minden mosás után gondoskodnunk kell arról, hogy a zsák száraz legyen, mielőtt újrahasználnánk azt, mivel a nedvesség elősegíti a baktériumok szaporodását.
- Semmiképpen se tároljuk az üres zsákokat nedves közegben.
Egyes gyártók már antibakteriális technológiával újrahasznosítható zsákok gyártásán dolgoznak, hogy biztonságos legyen a nyers hús és más élelmiszerek szállítása.
Forrás: https://www.alimente.elconfidencial.com/consumo/2019-10-29/reutilizar-bolsas-compra-bacterias_2301160/