Ételtcsakokosan

Újrafelhasználható textilzsákok

2022. május 23.
A spanyol Alimente hasábjai arra hívják fel a figyelmet, hogy az újrahasználható textilzsákok sem nevezhetők tökéletesnek. Egyes szakemberek szerint megágyaznak az E.coli baktériumnak és a penésznek is.

Világszerte, nagy gondot okoznak a műanyag hulladékok, különösen a műanyag zacskók túlzott használata terheli meg a környezetünket.

A spanyol Alimente hasábjai azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy az újrahasználható textilzsákok sem nevezhetők tökéletesnek. Egyes szakemberek szerint megágyaznak az E.coli baktériumnak és a penésznek is.
Főleg a szövött, nagy pórusú textilzsákok képeznek kiváló táptalajt a kórokozóknak. Hiszen ha egyik alkalommal húst másik alkalommal zöldséget visznek benne az nem biztonságos.
Véletlenszerűen a kutatók fogyasztókat kérdeztek meg az újrahasználható batyu használati szokásaikról és kiderült, hogy a megkérdezettek 97%-a nem mossa ki a szatyrait.

A szakemberek 5 egyszerű műveletet javasolnak az újrafelhasználható táskák megfelelő használatához.

  1. A legjobb választás a pamuttasakok használata, mivel ezeket gyakran lehet mosni a mosógépben, vagy amikor elszennyeződnek.
  2. Ha az anyag, amellyel a zsák készül, nem mosható, akkor időről időre ki kell cserélni őket.
  3. Célszerű mindegyik zsákot egy élelmiszertípushoz rendelni: legyen egy a húsnak és egy másik a zöldségnek egy harmadik pedig a pékárunak.
  4. Minden mosás után gondoskodnunk kell arról, hogy a zsák száraz legyen, mielőtt újrahasználnánk azt, mivel a nedvesség elősegíti a baktériumok szaporodását.
  5. Semmiképpen se tároljuk az üres zsákokat nedves közegben.

 

Egyes gyártók már antibakteriális technológiával újrahasznosítható zsákok gyártásán dolgoznak, hogy biztonságos legyen a nyers hús és más élelmiszerek szállítása.

Forrás: https://www.alimente.elconfidencial.com/consumo/2019-10-29/reutilizar-bolsas-compra-bacterias_2301160/

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Vegyél számba!

eteltcsakokosan

Mindent az almaecetről

eteltcsakokosan

Beszélgetés Csukás István íróval – 2.rész

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató