Ételtcsakokosan

Mi kerül az ünnepi asztalra Európában?

2017. december 14.

Merry Christmas,Frohe Weihnachten, Feliz Navidad, Boldog Karácsonyt! Az év legszebb ünnepére minden nemzetnek megvan a saját kifejezése. Ugyanezek a sajátosságok mutatkoznak meg az ünnepi asztal tekintetében is.
Magyarországon a szenteste feltálalt menü elég sokféle, hiszen van, ahol a halászlé az asztal főszereplője, máshol a rántott hús, vagy pulyka krumplisalátával, esetleg a töltött káposzta. A desszert terén a bejgli számít igazán hagyományosnak. Német ajkú területeken, Ausztriában és Németországban általában a ponty kerül valamilyen formában az asztalra, de kedvelt étek a liba és a kacsa is. Míg osztrák földön a karácsony nem múlhat el vaníliás kifli nélkül, addig Németországban a világszerte ismert aszalt gyümölcsös kalács, a Stollen díszíti az asztalt.
christmas-stollen-1084954_1280
 
A francia konyha is bővelkedik megannyi karácsonyi ínyencségben, úgymint a la Revellion, ami a pulyka gesztenyével töltve. Biztosan minden asztalon megjelenik a „Bûche Noël”, egy igazi francia karácsonyi desszert, vagyis a csokoládéval töltött fatörzstorta. Ez a desszert hódít Belgiumban is. Előételként a belgák rákot, halat fogyasztanak, főételként pedig vadhúst vagy sült pulykát. Délebbre, az olasz, spanyol és portugál konyhára is jellemzőek a halas ételek, ünnepkor is. Kivétel nélkül, csaknem minden olasz család karácsonyi menüjének részét képezi a Panettone, ami egy fűszeres, szárított gyümölcsökkel dúsított kuglóf.
photo-1481391145929-5bcf567d5211
Svédországban a svédasztalok roskadoznak a karácsonyi sonkától, máspástétomtól és húsgolyótól. A svéd szokásokhoz hasonlóan Finnországban is a karácsonyi sonka képezi az ünnepi menü egyik fő fogását. Dániában a karácsonyi mandulás tejberizs nélkül nincs karácsony. Nagy-Britanniában pulyka kerül az asztalra, vörös káposzta kíséretében. Az angol karácsonyi desszertek igen jellegzetesek, ezek a mince pie (gyümölcskosár) és a karácsonyi pudding. Közelebbi szomszédaink felé barangolva is sokszínű az ünnepi menü választéka. Szlovéniában a dióval töltött kalács a 16. Század óta a karácsonyi menü részét képezi. A kalács más nemzeteknél is visszaköszön, hiszen Romániában és Csehországban is jellegzetes karácsonyi desszert. Szlovákiában a különleges hangulathoz a szárított gombával készült káposztaleves tartozik, míg Lengyelországban a különféle módon elkészített ponty gazdagítja a menüsort.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Kompót, mikor ha nem most?

eteltcsakokosan

A Föld egy lángos

eteltcsakokosan

Több mint 600 millió adag élelmiszert pazarolunk

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató