Hozzávalók:
80 dkg savanyú káposzta
8 -10 savanyított káposztalevél
50 dkg darált sertéshús
8-10 dkg gersli (árpagyöngy)
2 fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 tojás
2 kávéskanál pirospaprika
1 csipet őrölt köménymag
1 evőkanál tönkölyliszt
1 dl tejföl
Elkészítése:
Sós vízben főzzük meg a gerslit. A savanyú káposzta levét öntsük egy pohárba, majd hideg vízben alaposan mossuk át a káposztát. Olajon pirítsuk meg az apróra vágott a hagymát, és a felét adjuk a darált húshoz. A másik feléhez adjunk pirospaprikát, és engedjük fel 1 dl vízzel és a savanyú káposzta levének a felével.
A darált húshoz adjunk még zúzott fokhagymát, a megfőtt gerslit, a tojást, kevés pirospaprikát, a köménymagot, és ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük. A masszából formázzunk vizes kézzel kis gombócokat, majd csavarjuk azokat a káposztalevelekbe. A gombócokat helyezzük a káposztára, a maradék káposztával fedjük be, és fedő alatt, lassú tűzön, főzzük puhára.
Ha a töltelékek megfőttek, szedjük ki óvatosan őket. Rántsuk be a káposztát. Ehhez kis olajban keverjünk el 1 evőkanál lisztet és pirítsuk rózsaszínűre. Majd adjuk a káposztához, és forraljuk
10 percig. Kóstoljuk meg, ha nem elég savanyú, a félretett káposztalével kicsit savanyíthatjuk.
A töltelékeket tegyük a tetejére, és kínáljuk fel tejföllel!
Élelmiszerbiztonsági tanácsok:
– A szükséges hozzávalókat és eszközöket készítsük elő,
– Ha hozzáfogunk a készítéséhez, csak azzal foglalkozzunk, Fontos a tiszta kéz és tiszta környezet (eszközök, munkafelületek)
– Jó minőségű, friss alapanyagokból készítsük, különösen a darált hús legyen hűtött, frissen darált
– A darált húst és a tojást csak akkor vegyük ki a hűtőszekrényből, ha már a gerslit és a hagymát megfőztük, illetve megpároltuk -A tojást egy kis tálka fölött törjük fel, onnan öntsük a töltelékhez, miután meggyőződtünk arról, hogy megfelelő állagú
– Ha elkezdtük a töltelék összeállítását, az a lehető legrövidebb ideig tartson, -A tölteléket előre összekeverni, összekevert állapotban tárolni, még hűtve, vagy lefagyasztva sem tanácsos -A töltött káposztát alaposan főzzük, az étel minden pontján érje el a hőmérséklet a forrásponthoz közeli állapotot
– Ha tervezetten előre elkészítjük és nem a főzés után azonnal kerül fogyasztásra, a főzés befejezése után a lehető leggyorsabban le kell hűteni és fedetten, hűtőszekrényben tároljuk
– Az elkészített, lehűtött ételt fogyasztás előtt alaposan át kell sütni, vagy fel kell forralni, úgy, hogy az étel minden pontján alaposan átforrósodjon.
–A készételt hűtve tároljuk, lehetőleg 3 napon belül fogyasszuk el.