Ételtcsakokosan
Toltottkaposzta-400x299

Toltottkaposzta-400x299

Hozzávalók:

80 dkg savanyú káposzta
8 -10 savanyított káposztalevél
50 dkg darált sertéshús
8-10 dkg gersli (árpagyöngy)
2 fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 tojás
2 kávéskanál pirospaprika
1 csipet őrölt köménymag
1 evőkanál tönkölyliszt
1 dl tejföl
 

Elkészítése:
Sós vízben főzzük meg a gerslit. A savanyú káposzta levét öntsük egy pohárba, majd hideg vízben alaposan mossuk át a káposztát. Olajon pirítsuk meg az apróra vágott a hagymát, és a felét adjuk a darált húshoz.  A másik feléhez adjunk pirospaprikát, és engedjük fel 1 dl vízzel és a savanyú káposzta levének a felével.
A darált húshoz adjunk még zúzott fokhagymát, a megfőtt gerslit, a tojást, kevés pirospaprikát, a köménymagot, és ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük. A masszából formázzunk vizes kézzel kis gombócokat, majd csavarjuk azokat a káposztalevelekbe. A gombócokat helyezzük a káposztára, a maradék káposztával fedjük be, és fedő alatt, lassú tűzön, főzzük puhára.
Ha a töltelékek megfőttek, szedjük ki óvatosan őket. Rántsuk be a káposztát. Ehhez kis olajban keverjünk el 1 evőkanál lisztet és pirítsuk rózsaszínűre. Majd adjuk a káposztához, és forraljuk
10 percig. Kóstoljuk meg, ha nem elég savanyú, a félretett káposztalével kicsit savanyíthatjuk.
A töltelékeket tegyük a tetejére, és kínáljuk fel tejföllel!

Élelmiszerbiztonsági tanácsok:

– A szükséges hozzávalókat és eszközöket készítsük elő,
– Ha hozzáfogunk a készítéséhez, csak azzal foglalkozzunk, Fontos a tiszta kéz és tiszta környezet (eszközök,  munkafelületek)
– Jó minőségű, friss alapanyagokból készítsük, különösen a darált hús legyen hűtött, frissen darált
– A darált húst és a tojást csak akkor vegyük ki a hűtőszekrényből, ha már a gerslit és a hagymát megfőztük, illetve megpároltuk -A tojást egy kis tálka fölött törjük fel, onnan öntsük a töltelékhez, miután meggyőződtünk arról, hogy megfelelő állagú
– Ha elkezdtük a töltelék összeállítását, az a lehető legrövidebb ideig tartson, -A tölteléket előre összekeverni, összekevert állapotban tárolni, még hűtve, vagy  lefagyasztva sem  tanácsos -A  töltött káposztát  alaposan főzzük, az étel minden pontján érje el a hőmérséklet a forrásponthoz közeli állapotot
– Ha tervezetten előre elkészítjük és nem a főzés után azonnal kerül fogyasztásra, a főzés befejezése után a lehető leggyorsabban le kell hűteni és fedetten, hűtőszekrényben tároljuk
– Az elkészített, lehűtött ételt fogyasztás előtt alaposan át kell sütni, vagy fel kell forralni, úgy, hogy az étel minden pontján alaposan átforrósodjon.
A készételt hűtve tároljuk, lehetőleg 3 napon belül fogyasszuk el.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Ételek stressz ellen

eteltcsakokosan

Miben vigyem haza?

eteltcsakokosan

Hány napja tojt tojásról beszélhetünk?…

szucseva

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató