Ételtcsakokosan

Elérkezett az uborka szezonja is, most érdemes egy közeli termelői piacot keresni és bevásárolni, hogy aztán frissen, salátában, savanyúságként vagy akár fagyiként fogyasszuk.
Az uborka levelét, termését és gyökerét már régóta hasznosítják az ismert jótékony hatásai miatt. Nagyon gazdag ásványi anyagokban, főként foszfor, kálium, magnézium, nátrium és vas tartalma jelentős, ezenkívül sokféle vitamint is tartalmaz. Fogyókúrázók kedvelt zöldsége az alacsony kalória tartalmának (13 kcal/100 g), és magas víztartalmának köszönhetően.
Az uborka, latin nevén Cucumis sativus himalájai völgyekből származó egyéves növény, amit mára már szinte minden országban termesztenek. A kobakos növények családjába tartozik, rokonai a dinnyéknek, tököknek. Fogyasztói szempontból, a termés mérete alapján csoportosítjuk, így megkülönböztetjük a konzervuborkát (fürtös uborkát), ami 14 cm-nél kisebb, a saláta típusút, ami 14-30 cm közötti és a kígyó uborkát, ami 30 cm feletti hosszúsággal rendelkezik.
cucumber-78789_640
Termesszük otthon
Az uborka könnyen termeszthető zöldség, így saját konyhakertünkbe is érdemes ültetni. Az uborkának magas a fény- és hőigénye, a trópusi származásának köszönhetően. A vízigénye is magas a gyökérzete és levelei miatt. A gyökérzete felszín közeli, nem éri el a talaj mélyebb rétegeiben meghúzódó víztartalékokat, nagy levelein keresztül pedig napközben sok vizet párologtat el, ezek miatt fontos, hogy ne csak természetes csapadékot kapjanak, hanem öntözzük is a növényeket. A fokozott növekedés ideje alatt megemelkedik a növény nitrogén igénye, amit úgy mutat, hogy a sötétzöld-kékes levelek elkezdenek fakulni, sárgulni, ilyenkor adjunk neki nitrogén tartalmú tápoldatot.
A megfelelően tárolt magok akár 6-8 év után is felhasználhatóak, nem igénylik a vetésváltást. Mind a növény, mind a termés gyorsan növekedik, még most, nyár közepén is érdemes elvetni a magokat és még az ősz elején ehetünk a friss házi uborkánkból. Ügyeljünk az ültetéskor arra, hogy ne kerüljön burgonya, fűszerpaprika vagy retek mellé.
Ne hagyjuk túl nagyra nőni a terméseket, szedjük minél gyakrabban, így többet virágzik és több termést is hoz. Szintén több termést eredményez, ha a főhajtást visszacsípjük. Fontos, hogy ne tépjük le a termést, hanem vágjuk, mert megsérülhet az inda, ami az uborkatő megbetegedéséhez vezethet. Egyes környezeti tényezők, mint például az erős napsütés, a hőmérsékletingadozás vagy a szárazság, fokozhatják az uborka keseredését, ennek kiküszöbölése érdekében langyos vízzel öntözzünk.
Mire figyeljünk vásárlás során?
Uborka vásárlás során fontos, hogy alaposan szemügyre és a kezünkbe is vegyük az árut. Azt az uborkát válasszuk, amelyik szép zöld és kemény húsú. Ha piacról vásárolunk, próbáljuk száraz időben beszerezni az uborkát, ugyanis nagy esőzés után megkeseredhet. Ha kovászolásra szánjuk az uborkát, akkor is a lehető legfrissebeket és keményebbeket válasszuk és a közepes méretű fürtös uborkákat.
Hogyan érdemes tárolnunk?
A nyers uborkát a hűtőszekrény zöldséges rekeszében tároljuk, így akár két hétig is eltartható, és ha már megvágtuk csomagoljuk frissentartó fóliába.
water-894997_640Mire használjuk?
Felhasználási területe igen tág, az élelmiszeriparon kívül, a kozmetikaiiparban és a bőrgyógyászatban is előszeretettel
alkalmazzák, puhításra, arcpakolásra vagy épp a leégett bőr enyhítésére. Hazánkban leggyakrabban nyersen, salátaként (uborka-, görög saláta, tzatziki) vagy kovászolva fogyasztják, de egyre nagyobb teret hódítanak a különlegesebb fogások, mint az uborkaleves, uborka limonádé, uborkafőzelék vagy az uborka fagylalt.
Magjából nyert olaj beltartalmilag az olívaolajra hasonlít. Jótékony hatást tulajdonítanak az uborkának, kedvező a gyomor működésére és vízhajtó hatású. Fogyasztás előtt ne hámozzuk meg az uborkát, ugyanis a héja tartalmazza a vitaminok és ásványi anyagok kiemelkedő részét.
Kapcsolódó cikkek:

 
Forrás: www.balintgazda.hu,  www.wikipedia.hu,  www.ostermelo.com,  www.kerteszkedes-szekelyfoldon.szhblog.ro,  www.kertlap.hu

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Egyszerűen, gyorsan valami finomat

eteltcsakokosan

A sokoldalú csicseriborsó

eteltcsakokosan

Celeb séfek vs élelmiszerbiztonság

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató