Ételtcsakokosan

Sajtok a grillen

2021.09.29.Nincs hozzászólás

Görgess lejjebb!

A grillezett sajt tipikus nyári, könnyű étel, melyet ehetünk önmagában, főétel gyanánt, de kínálhatjuk salátákhoz, illetve hamburgerbe, szendvicsbe is tehetjük. Azonban nem mindegy, miből készítjük el és persze hogyan.

Grillezésre főleg a félkemény sajtok alkalmasak, remek választás lehet a gomolya, a feta, az ementáli, a halloumi, de még a camembert is. Ne válasszunk nagy zsírtartalmú sajtot, mert annyi zsírt fog engedni sütés közben, hogy a végeredmény élvezhetetlen lesz. Beszerezhetünk ízesített sajtokat, a natúr változatokat pedig pácolhatjuk is, melyhez a zöldfűszerek – például a bazsalikom, a kakukkfű vagy a rozmaring – mellett jó választás lehet a rózsabors vagy épp a fokhagyma felhasználása is.

Néhány jó tanács a sajtok grillezéséhez:

  • Mindig megbízható helyen vásároljunk, és megfelelő minőségű alapanyagokat. Az ételkészítéshez kizárólag tiszta eszközöket, edényeket használjunk fel. A hűtőnkben mindig tartsunk rendet, a nyers alapanyagokat tároljuk elkülönítve a készételektől, így elkerülhetjük a keresztszennyeződéseket.

 

  • Az előkészítő műveleteket lehetőleg a konyhában és ne a szabadban végezzük, hiszen a környezetből sokkal több szennyeződés kerülhet az alapanyagokra – elég csak a rovarokra gondolni.

 

  • A lágy sajtokat, mint a camembert vagy a brie, hagyjuk egészben, elég csak a tetejüket bevagdosni, például kereszt alakban. A kifejezetten grillezésre szánt sajtok alá, mint amilyen a haloumni, nem szükséges olaj, de a többi alá érdemes egy picit löttyinteni, ehhez legideálisabb, ha hidegen sajtot olívaolajat használunk.

 

  • A sajtot lehetőség szerint ne rácson süssük, mert jó esély van rá, hogy elfolyik a grill rácsai között, hanem rostlapon vagy annak hiányában lávakövön, grilltálcán javasolt grillezni.

 

  • Alapszabály, hogy miután elkezdtük sütni a 2-3 cm-es sajtszeleteket, legalább 20-30 másodpercig ne nyúljunk hozzájuk, hogy egy sült kéreg alakulhasson ki rajtuk. Ezután bátran alájuk nyúlhatunk egy vékony spatulával, hogy leellenőrizzük, mennyire sültek át.

 

  • A fel nem használt alapanyagokat, illetve megmaradt ételeket minél hamarabb hűtsük le, esetükben már egy-két órát meghaladó, szobahőmérsékleten történő tárolás is élelmiszer-biztonsági problémát okozhat.

Legfrissebb cikkek


Milyen a jó dughagyma és fokhagyma-szaporítóanyag?


Tovább olvasom

Terítéken a vörös káposzta


Tovább olvasom

Related posts

Jó tanácsok a házi disznóvágáshoz

eteltcsakokosan

Kell engedély…?

eteltcsakokosan

Nassolj egészségesen!

eteltcsakokosan

Szóljon hozzá

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató