Ételtcsakokosan

Sajtok a grillen

2021. szeptember 29.

A grillezett sajt tipikus nyári, könnyű étel, melyet ehetünk önmagában, főétel gyanánt, de kínálhatjuk salátákhoz, illetve hamburgerbe, szendvicsbe is tehetjük. Azonban nem mindegy, miből készítjük el és persze hogyan.

Grillezésre főleg a félkemény sajtok alkalmasak, remek választás lehet a gomolya, a feta, az ementáli, a halloumi, de még a camembert is. Ne válasszunk nagy zsírtartalmú sajtot, mert annyi zsírt fog engedni sütés közben, hogy a végeredmény élvezhetetlen lesz. Beszerezhetünk ízesített sajtokat, a natúr változatokat pedig pácolhatjuk is, melyhez a zöldfűszerek – például a bazsalikom, a kakukkfű vagy a rozmaring – mellett jó választás lehet a rózsabors vagy épp a fokhagyma felhasználása is.

Néhány jó tanács a sajtok grillezéséhez:

  • Mindig megbízható helyen vásároljunk, és megfelelő minőségű alapanyagokat. Az ételkészítéshez kizárólag tiszta eszközöket, edényeket használjunk fel. A hűtőnkben mindig tartsunk rendet, a nyers alapanyagokat tároljuk elkülönítve a készételektől, így elkerülhetjük a keresztszennyeződéseket.

 

  • Az előkészítő műveleteket lehetőleg a konyhában és ne a szabadban végezzük, hiszen a környezetből sokkal több szennyeződés kerülhet az alapanyagokra – elég csak a rovarokra gondolni.

 

  • A lágy sajtokat, mint a camembert vagy a brie, hagyjuk egészben, elég csak a tetejüket bevagdosni, például kereszt alakban. A kifejezetten grillezésre szánt sajtok alá, mint amilyen a haloumni, nem szükséges olaj, de a többi alá érdemes egy picit löttyinteni, ehhez legideálisabb, ha hidegen sajtot olívaolajat használunk.

 

  • A sajtot lehetőség szerint ne rácson süssük, mert jó esély van rá, hogy elfolyik a grill rácsai között, hanem rostlapon vagy annak hiányában lávakövön, grilltálcán javasolt grillezni.

 

  • Alapszabály, hogy miután elkezdtük sütni a 2-3 cm-es sajtszeleteket, legalább 20-30 másodpercig ne nyúljunk hozzájuk, hogy egy sült kéreg alakulhasson ki rajtuk. Ezután bátran alájuk nyúlhatunk egy vékony spatulával, hogy leellenőrizzük, mennyire sültek át.

 

  • A fel nem használt alapanyagokat, illetve megmaradt ételeket minél hamarabb hűtsük le, esetükben már egy-két órát meghaladó, szobahőmérsékleten történő tárolás is élelmiszer-biztonsági problémát okozhat.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Miért nem fagyaszthatjuk sokáig?…

eteltcsakokosan

Merjünk szólni!

eteltcsakokosan

Készítsünk rózsalekvárt!

szucseva

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató