Ételtcsakokosan

Nyáron is biztonságosan

2021. június 15.

Kiránduláskor, az étkezéssel összekötött programok tervezésekor célszerű azzal számolni, hogy az élelmiszerekben a meleg nyári időjárás, a langyos külső hőmérséklet kedvez a baktériumok szaporodásának. Emiatt minden gyorsan romlandó élelmiszert, ételt, italt hűteni kell.

Az úti csomagba mindig frissen készült szendvics, friss gyümölcs és zöldség, rágcsálnivaló, péksütemény kerüljön, olyan, amit szívesen elfogyasztunk. Csomagolásnál gondolkodjunk előre: nem minden étel és a csomagolása alkalmas arra, hogy utazás közben vagy állva a kirándulóhelyen könnyen elfogyaszthassuk belőle az ételünket. Figyeljünk arra is, hogy a meleg külső hőmérséklet különösen kedvez a baktériumok szaporodásának, emiatt az elemózsia könnyen megromlik. Ezért csak egy napra elegendő, hűtést nem igénylő alapanyagokból összeállított szendvicset pakoljunk az útra. A hűtést igénylő szendvicset, gyümölcsöt, tejes italt hűtőtáskába célszerű becsomagolni, vagy ki kell váltani olyannal, ami hűtés nélkül is eláll.
A zöldségeket, gyümölcsöket mindig megmosva, megtisztítva csomagoljuk be, mert út közben nincs lehetőség azok megfelelő előkészítésére. A táskánkba érdemes kéztisztító kendőt, szalvétát, papír zsebkendőt is bekészíteni, így utazás közben is van lehetőségünk a könnyű kéztisztításra.
A táskába úgy pakoljunk be, hogy a tartósabb élelmiszerek kerüljenek alulra, felülre pedig azok az élelmiszerek, amelyeket minél előbb el kell fogyasztani. Szomjoltásra legjobb az ivóvíz, ezért utazáshoz is elsősorban tiszta vizet csomagoljunk. A könnyen kezelhető kulacsok nagyban megkönnyítik az utazás és kirándulás közbeni italfogyasztást. A már kibontott elemózsia csomagolását alaposan zárjuk le, hogy az a táskában ne szennyeződhessen, és ne borulhasson ki, így megelőzve, hogy szennyezze a többi élelmiszert. Az úti csomagba mindig készítsünk egy-két üres zacskót, amelybe összegyűjthetjük a használt csomagolóanyagot, szalvétát, kéztörlő kendőt.
Többnapos kirándulás esetében száraz süteményeket és nem darabolt, friss gyümölcsöt ajánlunk csomagolni, ezek azonban csak a kiegészítő étkeztetést szolgálják. Kirándulásokon általában nem fogyasztunk a megszokottnál több élelmiszert, ezért a pazarlás megelőzése érdekében kerüljük a „túlcsomagolást”.
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

10 dolog, amit a citrusfélékről tudni kell

eteltcsakokosan

Uborka, a szuperzöldség – eláruljuk, mért!

eteltcsakokosan

Lila káposzta másképp

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató