Ételtcsakokosan

Tojássaláta Húsvétra

2014. április 10.

Nemsokára itt a Húsvét, a sonka, a torma, az újhagyma és a tojás ideje. Egy üde, ízletes, tápláló és többször kipróbált saláta receptjét írjuk le. Érdemes elkészíteni a sonka mellé! Nem szándékunk idegen tollakkal ékeskedni, ez a recept Lajos Mari egy régi kiadású szakácskönyvéből való.

Hozzávalók:

  • 8 tojás
  • só, bors
  • 2 csokor újhagyma
  • 3 ek. citromlé
  • 100 g majonéz
  • 100 g tejföl
  • 1/2 kk. porcukor
  • 1 ek. enyhén csípős mustár
  • 2 nagyobb, savanykás alma
  • 1 csokor retek
  • 200 g kígyóuborka

Elkészítése:

A tojásokat megmossuk, majd erősen sós, lobogva forró vízben az újraforrástól számított pontosan 10 percig főzzük, majd hideg vízbe merítve lehűtjük. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. Az újhagymát 5-8 cm-es zöldjével együtt felkarikázzuk, meghintjük 1/2 kk. sóval és a citromlével
.mimoza-tojassalata1
A majonézt, a tejfölt, a porcukrot és a mustárt simára keverjük. Az almát meghámozzuk, egyenesen belereszeljük a majonézmártásba, hogy meg ne barnuljon. A tojásokat meghámozzuk, kettőnek a sárgáját kiemeljük, egyet felkarikázunk, 3 ép-szép karikát félreteszünk a díszítéshez, a többit (és a két tojás fehér köpenyét) felaprózzuk, majd a majonézmártásba forgatjuk. Hozzákeverjük a hagymát levével együtt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, nem túl mély tálba/tányérba szedjük.
A retket és az uborkát vékony szeletekre gyaluljuk, és a tojássalátába állítva-nyomkodva körbedíszítjük velük a tál oldalát, hagymaszár-darabkákkal vidámítjuk. Közepét a félretett tojáskarikákkal és retekkel díszítjük, végül tetejére reszeljük a félretett 2 kemény tojássárgáját. A maradék retek- és uborkaszeleteket külön tálkában, kiflikarikák vagy pirítós kíséretében kínáljuk. Fogyasztásig hidegen tartjuk.
 
(Fotó: Hemző Károly)

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

10 dolog, amit a gránátalmáról tudni kell

eteltcsakokosan

Gluténmentesnek számít…?

eteltcsakokosan

Hiánypótló „lejárati útmutató” készült

szucseva

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató