Nemsokára itt a Húsvét, a sonka, a torma, az újhagyma és a tojás ideje. Egy üde, ízletes, tápláló és többször kipróbált saláta receptjét írjuk le. Érdemes elkészíteni a sonka mellé! Nem szándékunk idegen tollakkal ékeskedni, ez a recept Lajos Mari egy régi kiadású szakácskönyvéből való.
Hozzávalók:
- 8 tojás
- só, bors
- 2 csokor újhagyma
- 3 ek. citromlé
- 100 g majonéz
- 100 g tejföl
- 1/2 kk. porcukor
- 1 ek. enyhén csípős mustár
- 2 nagyobb, savanykás alma
- 1 csokor retek
- 200 g kígyóuborka
Elkészítése:
A tojásokat megmossuk, majd erősen sós, lobogva forró vízben az újraforrástól számított pontosan 10 percig főzzük, majd hideg vízbe merítve lehűtjük. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. Az újhagymát 5-8 cm-es zöldjével együtt felkarikázzuk, meghintjük 1/2 kk. sóval és a citromlével
.
A majonézt, a tejfölt, a porcukrot és a mustárt simára keverjük. Az almát meghámozzuk, egyenesen belereszeljük a majonézmártásba, hogy meg ne barnuljon. A tojásokat meghámozzuk, kettőnek a sárgáját kiemeljük, egyet felkarikázunk, 3 ép-szép karikát félreteszünk a díszítéshez, a többit (és a két tojás fehér köpenyét) felaprózzuk, majd a majonézmártásba forgatjuk. Hozzákeverjük a hagymát levével együtt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, nem túl mély tálba/tányérba szedjük.
A retket és az uborkát vékony szeletekre gyaluljuk, és a tojássalátába állítva-nyomkodva körbedíszítjük velük a tál oldalát, hagymaszár-darabkákkal vidámítjuk. Közepét a félretett tojáskarikákkal és retekkel díszítjük, végül tetejére reszeljük a félretett 2 kemény tojássárgáját. A maradék retek- és uborkaszeleteket külön tálkában, kiflikarikák vagy pirítós kíséretében kínáljuk. Fogyasztásig hidegen tartjuk.
(Fotó: Hemző Károly)