Ételtcsakokosan

A tavaszi vitaminhiány leküzdése

2018. április 13.

A hideg és elhúzódó téli időszak alaposan próbára tesz mindenkit, teljesen lemerítve a szervezet tartalékait. A vitaminok pótlása rendkívül fontos ebben az időszakban, hogy elkerüljük a megbetegedéseket, és hogy könnyebben leküzdjük a tavaszi fáradtságot.
gyümitál
Mik azok a vitaminok?
A vitaminok a szervezet működéséhez nélkülözhetetlen szerves vegyületek. Testünk csak néhányat képes előállítani, ezért a táplálékkal kell őket vagy a képződésükhöz szükséges előanyagaikat felvenni. A vitaminok két csoportja a vízben oldódó vitaminok, mint például a C-vitamin és a B-csoport vitaminjai, illetve a zsírban oldódó vitaminok, ilyen például az A-, D-, E- és K-vitamin. A szervezet a zsírban oldódó vitaminokat hosszabb ideig képes raktározni, hiányuk ritkábban fordul elő. Ezzel ellentétben a vízben oldódó vitaminokat naponta kell biztosítani a szervezet számára, mert a vese kiüríti a felesleges mennyiséget, azaz a szervezet nem képez tartalékot belőlük.
Miért van rájuk szükségünk?
A megfelelő vitaminszint nélkülözhetetlen a testünk optimális működéséhez és a jó közérzetünk biztosításához. A vitaminok több funkciót is betöltenek a szervezetünkben, így például felelnek az immunrendszerünk működéséért, a sejtjeink regenerálódásáért, a szemünk egészségéért, a csontjaink és fogaink tartósságáért. Ebből adódóan, amennyiben a szükséges mennyiséghez nem jutunk hozzá, hiánytünetek lépnek fel.
Mi vezet vitaminhiányhoz?
Vitaminhiány akkor lép fel, ha a szervezet számára tartósan elégtelen mennyiségű vitamin szívódik fel, ezért a vitaminhoz köthető működési funkció zavart szenved és hiánytünetek alakulnak ki. Vitaminhiányhoz elsősorban az elégtelen táplálkozás vezet, azonban a felszívódási és emésztési zavarok is előidézhetik. A tavaszi fáradtságot a télen jelentősen lecsökkent D- és C-vitaminszint okozhatja, ha a téli borús időben nem gondoskodtunk kellőképpen a plusz bevitelről.
Mik a jellemző tünetei?
A vitaminhiány legjellemzőbb tünetei a fáradékonyság, a fertőzésre, gyulladásokra való hajlam és az emésztési zavarok.
Mit tehetek ellene?
Változatos étrenddel a kellő vitaminmennyiséget biztosítani tudjuk a szervezetünk számára. Ha nincs szükség gyors, mesterséges vitaminpótlásra, inkább a természetes vitaminforrásokból jussunk hozzájuk. A tavaszi fáradtság leküzdését a friss zöldségek és gyümölcsök vitamintartalmán kívül az élénk színük is segíti.
Természetes vitaminforrások
A zsírban oldódó vitaminokat főként tej és tejtermékekben, tojásban, halakban és növényi olajokban találjuk meg. A tőkehalmáj nagyon gazdag D-vitaminban, a sötétzöld levelű zöldségek magas K-vitamin és karotintartalommal rendelkeznek. A teljes kiőrlésű gabonák, mandula, dió és mogyoró gazdag E- és B6-vitaminban. Az állati eredetű élelmiszerek B12-, B6-vitamin és biotintartalma jelentős. C-vitaminban rendkívül gazdagok a citrusféléken kívül, brokkoli, karfiol, karalábé, sóska és a paradicsom. Mivel a C-vitamin hőre és erős fényre könnyen bomlik, ajánlott napközben többször nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Tojásvásárlás

eteltcsakokosan

Hogyan kell megfelelően felengedni a fagyasztott élelmiszereket?

eteltcsakokosan

Ültetés januárban

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató