Ételtcsakokosan

Segítség a mindennapjainkban

2022. május 6.

A műanyag dobozok, valljuk be, nagyon sokat segítenek a mindennapi életünk során. Egyszerűbb eltenni a segítségükkel a maradékot, és az ebédet is ezekben visszük magunkkal a munkahelyünkre. Olyan praktikusak, hogy mostanra már-már elképzelhetetlen az élet nélkülük.

A műanyag edények nagyon könnyen elszíneződnek. Nem lehet rendesen elmosni, a zsír csak úgy tapad rájuk, egy idő után összekarcolódnak. Ha nagyon intenzív aromájú ételt tárolunk benne (pl. jó fokhagymásat), a szag még napok elteltével, többszöri elmosás után is érződik rajtuk.
A jó minőségű dobozoknak elég borsos az ára, ezért bizonyára szeretnénk sokáig megőrizni őket eredeti állapotukban. Hogy szépek és használhatóak maradjanak, tartsuk be ezt a 4 szabályt, amit nem fogunk megbánni!

  1. Vigyázzunk a mikrohullámú sütővel!

Persze, a legegyszerűbb az ételt műanyag dobozostul a mikróba tenni, megmelegíteni, és a dobozból elfogyasztani, de ez több szempontból is problémás lehet. Először is nem biztos, hogy azt a dobozt úgy tervezték, hogy ellenálljon a magas hőmérsékletnek, így káros anyagok kerülhetnek az ételbe. Másodszor pedig eldeformálódhat és megrepedezhet a doboz is, így előbb-utóbb (de inkább előbb) használhatatlanná válik. Tehát mielőtt a mikrohullámú sütőbe kerülne a doboz, ellenőrizzük az alján (vagy oldalán, vagy vásárláskor a címkén), hogy használható-e mikróban. Ha bizonytalanok vagyunk, akkor inkább helyezzük át az ételt egy tányérra, vagy a műanyag helyett használjunk üvegtálakat (a műanyag fedőt viszont ezekről is távolítsuk el melegítés előtt).

  1. A mosogatógépbe se tegyük bele automatikusan.

Nem mindegyik doboz mosható mosogatógépben. A címkéken a használatra való utasításokat el kell olvasni, és meg kell jegyezni, ha nincs jelölés a doboz alján. (Azért szerencsére legtöbbször van!) Ha a gyártó nem jelöli külön, hogy a doboz mosogatógépben mosható, akkor inkább ne tegyük be, mivel a tisztítás után lehet, hogy nem tudjuk majd légmentesen lezárni a fedelét. A magas hőmérsékletet nem feltétlenül tolerálják ezek a dobozok.

  1. A zsíros foltok megelőzhetőek.

A paprikás krumpli, a gulyásleves, a milánói szósz gyakorta hagy narancsos foltot a dobozokon. Ezt megelőzendő, fújjunk egy vékony olajréteget a dobozra, mielőtt beletennénk az ételt, így kevésbé fogja majd meg, illetve könnyebb lesz kimosni. A legjobb, ha azonnal kiöblítjük a műanyag dobozt, ahogy kifogyott belőle az étel, így minimálisra csökkenthetjük a folt- és szagnyomok esélyét.

  1. Szabaduljunk meg a szagoktól szódabikarbónával.

Egy nedves szivacsra tegyünk szódabikarbónát és töröljük át vele az edényeket, majd mosogassuk el őket, ahogy szoktuk. A szódabikarbóna egy természetes szagtalanító, amit a műanyag edényekhez is bevethetünk! Végezetül, ha valaminek mennie kell, annak mennie kell. Ezek a műanyag dobozok nem örök életűek, ha már nem záródik jól, eldeformálódott, karcos és úgy általában nem túl bizalomgerjesztő a külleme, inkább dobjuk ki!

Érdemes azonban megemlítenünk, hogy az élelmiszerek hosszabb távú tárolására (pláne amiket újra melegítünk) válasszunk inkább üveg edényzetet. A műanyag dobozokat a könnyebb szállíthatóság miatt inkább olyankor használjuk, ha rövidebb ideig tároljuk benne az élelmiszert, pl. munkahelyre menet.
Arra is érdemes figyelnünk, hogy a fagylaltos dobozokat nem arra tervezték, hogy forró olajos ebédek kerüljenek bele, így ezekbe az edényekbe ilyen jellegű élelmiszert ne tegyünk!

Forrás: goodhousekeeping.com/Nébih

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Milyen büntetést von maga után?…

eteltcsakokosan

Velős csont, steak

eteltcsakokosan

TEJBEN-VAJBAN 1.

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató