Ételtcsakokosan

A méret a lényeg

2022. július 11.

Kezdjük azzal, hogy mi is pontosan a mikrozöldség? A mikrozöldség pont az, aminek a neve alapján gondoljuk… apró növényke, ami a kicsírázott magból éppen csak levelet hajt. Fontos tehát, hogy ne keverjük össze a csírával. A mikrozöldség már nem csíra, hanem olyan, rendszerint 14 napnál fiatalabb (7–14 napos) növény, melyen már megjelentek a felnőtt növényre jellemző, de még apró hajtások, levelek; méretük, fajtól függően maximum 3–10 cm.

Használhatjuk őket a tálalás díszítőelemeként, vagy fogyaszthatjuk egészségmegőrzés céljából a magas vitamin-, aminosav-, enzim-, antioxidáns- és ásványianyag-tartalmuk miatt, persze csak akkor, ha megfelelően vannak termesztve, tárolva, szállítva. Az alábbiakban nagyító alá vettük a mikrozöldségek erényeit és veszélyeit egyaránt.

Erényei

Miért érdemes mikrozöldségeket fogyasztani? A szépségükön túl, elsősorban rendkívül magas tápanyagtartalmukért. Nagy mennyiségben tartalmaznak C-, és E-vitamint, béta-karotint, aminosavakat, enzimeket, antioxidánsokat és ásványi anyagokat: például a mikrozöldség-vöröskáposztában a kifejlett káposztához képest 40-szer több E-vitamin, 6-szor több C-vitamin, és 69-szer több K-vitamin van.

A legnépszerűbb mikrozöldségek, a rukkola, koriander, bazsalikom, fodros kel, retek, vízitorma, káposzta, zöldborsó, spenót, cékla, saláta.

Veszélyei

Akár vásároljuk a mikrozöldséget, akár magunk termesztjük, fontos, hogy csak olyan mikrozöldséget fogyasszunk, mely csíráztatásra szánt magból kelt ki, ugyanis ezek a célnak megfelelően készülnek.

A mikrozöldségek, előállítási technológiájuk miatt különösen kitettek a kórokozó baktériumok megtelepedésének. A mikrozöldségek a nem megfelelő termesztés, tárolás, szállítás során E. coli vagy Salmonella baktériumokkal szennyeződhetnek, melyek a nyersen való fogyasztást követően hasmenést, hányást, lázat és gyomorpanaszokat okozhatnak.

Tanácsok mikrozöldség fogyasztásához

Gyerekek, várandós nők, idősek és gyenge immunrendszerrel rendelkezők ne fogyasszanak mikrozöldséget.

Mindig friss terméket válasszunk.

Ne fogyasszunk kellemetlen szagú terméket.

Soha ne puszta kézzel, hanem csipesszel vagy tiszta gumikesztyűben kezeljük a mikrozöldséget, tisztítás előtt és alatt.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

A héjában van a vitamin…!

eteltcsakokosan

Visszaolvaszthatom, vagy dobjam ki?…

eteltcsakokosan

Hogyan tároljuk az élelmiszereket a nagy melegben?

szucseva

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató