Ételtcsakokosan

Terített asztal: finoman és körültekintően

2014.12.16.Nincs hozzászólás

Görgess lejjebb!

karácsony_asztal-400x571

Karácsonykor minden addiginál több figyelmet kell fordítanunk az élelmiszerek beszerzésére. Mivel némi túlzással majdnem két hétig mindennap valamilyen finomságot eszünk december végén, korántsem mindegy, honnan szerezzük be és hogyan tároljuk a rengeteg finom alapanyagot. Ehhez próbálunk most praktikus jó tanácsokt adni.

karácsony_asztal-400x571A húsokat már érdemes jó előre kitalálni és megrendelni a kedvenc hentesünknél, hiszen így egyfelől marad idő a különlegesebb, több utánajárást igénylő áruk beszerzésére is (pl: vadak, tanyasi csirkehús). Készítsünk listát, találjuk ki két héttel az ünnep előtt legalább azt, hogy milyen húst szeretnénk az egyes ételekhez felhasználni. Ezt a beszerzés után konyhakész állapotban, adagonként lefagyaszthatjuk. Kérdezősködjünk ismerőseinknél, családtagoknál – sok mindenkinek vannak bevált lelőhelyei.  A húst lemosás nélkül (!), teljes felületén tiszta folpack fóliába tekerve, vékony, gyorsan átfagyó néhány cm-es rétegben, – és nem nagy tömbökben – tegyük a fagyasztóba, előtte megtisztítva az oda nem illő részektől. Csontos húsok lefagyasztása gondosabb eljárást igényel, emiatt célszerű a húst előre kicsontozni. A darált hús lefagyasztása biztonsági okokból és felolvasztáskor észlelhető nagy veszteség miatt nem ajánlott.

Sokkal jobban járunk, ha a húsokat már konyhakészre darabolva tesszük a mélyhűtőbe, ahonnan kivéve sokkal könnyebb dolgunk lesz a főzés-sütés előtt.

Tipp: Fagyasztás előtt a csomagokat lássuk el címkével, amire ráírjuk a hús nevét, a lefagyasztás idejét, és azt, hogy milyen ételhez készítettük elő.

Felolvasztáskor a húsokat javasolt 24 órával előbb kivenni a a mélyhűtőből, mély tálban vagy jól záródó dobozban áttéve a normál hűtőbe, figyelve az elfolyó lé okozta szennyezés megelőzésére.

Minden alapanyag vásárlásakor fordítsunk különösen figyelmet a fogyaszthatósági idő lejártának ellenőrzésére. Nagyon kellemetlen, ha felhasználás előtt kiderül egy alapanyagról, hogy már nem használható fel. Legyen otthon elegendő liszt (ellenőrizzük, hogy nem molyos-e), cukor, olaj, vaj, zsír, tojás – ez utóbbiból számoljunk legalább tíz-tizenöt darab plusszal, vészhelyzet esetére és persze a család és a vendégek számától függően.

December közepén megvehetjük a szükséges szárított fűszereket, gyömbért, száraztésztákat, esetleg a konzerveket, gondoskodjunk a termelői méz beszerzéséről is! Sokkal nagyobb élvezet valódi mézzel sütni!

A mézeskalácsnál ragaszkodjunk a jól bevált receptünkhöz, mert nehéz igazán jól használható leírást találni a receptoldalakon. Ami egyszer bevált, ebben az esetben megéri a ragaszkodást. A mézeskalácshoz sokféle fűszer szükséges, szegfűszeg, fahéj, gyömbér stb., ha nincs kedvünk mindet magunk beszerezni, akkor jöhetnek a mézeskalács fűszerkeverékek, amik az összes szükséges, illatos fűszerből tartalmaznak egy keveset. Másfél héttel az ünnep előtt jó, ha elkészítjük a mézeskalácsokat: kimosott, tiszta fémdobozba zárva nagyon szépen megpuhulnak.

A tejtermékek, sajtok kérdésköre a hús mellett a legnehezebb. Jó lenne házit venni, termelőnél beszerezni a finomságokat, előre megrendelni, viszont tény, hogy ezek a termékek előbb meg is romlanak, így tényleg csak 1-2 nappal elfogyasztás előtt vegyük meg őket. Praktikus műanyag, jól záródó dobozban tárolni a sajtokat, hogy ne száradjanak ki, illetve erős aromájú sajtok esetében ne járja át az egész hűtőszekrényt az erős illat. Ha a valóban isteni finom zsírosabb házi tejet választjuk az ünnepekre, mindig forraljuk fel fogyasztás előtt, majd gyors lehűtés után felhasználásig tartsuk hűtve! A forralatlan nyers tej fogyasztása ne, ajánlott, mivel betegséget okozó baktériumok lehetne benne, amelyeket a forralás, vagy a pasztőrözés egyébként elpusztít.

Tipp: kis pohárba tegyünk őrölt kávét, tökéletesen megszabadítja a hűtőnket a kellemetlen szagoktól.

A sütőt is takarítsuk ki szépre, mert extra igénybevételnek lesz kitéve. Nem jó, ha többszörösen ráégett ételmaradék rontja az összképet. A munkafelületeket mindig jó alaposan tisztítsuk le: legyen szó a konyhapultról, vágódeszkáról, tepsiről. Nem árt egy flakont ecetes vízzel megtölteni, és a kérdéses felületeket ezzel a keverékkel jó alaposan megtisztítani. Szódabikarbónával a villanytűzhelyt tisztíthatjuk meg a lerakódásoktól. A mikrót citrommal is tisztává tehetjük, ügyeljünk arra, hogy több, makulátlanul tiszta konyharuha is legyen a kezünk ügyében. Kettő a törölgetéshez, konyhai műveletekhez fog kelleni, egy pedig a kelesztett vagy kész sütik letakarásához. Edényfogó kesztyűk, mosogatószivacsok esetében is fontos odafigyelni a higiéniára: előbbit magas hőfokon való mosás után használjuk, a szivacsokat pedig cseréljük minél gyakrabban, hiszen rengeteg fogunk mosogatni az ünnepi készülődés közepette, előzzük meg a baktériumok elszaporodását.

A borokat, söröket, röviditalokat is szerezzük be pár nappal karácsony előtt, akárcsak az ásványvizeket, üdítőket. Ehhez a művelethez jó ötlet autóval menni, ha kell, társuljunk össze barátokkal, hogy annak is megkönnyítsük a bevásárlást, akinek nincs autója.

Szenteste előtt egy, legfeljebb két nappal frissen szerezzük be a piacról a zöldségeket, gyümölcsöket – mindenből vegyünk egy picivel többet, abból baj nem lehet, a lista ez esetben is elengedhetetlen! A zöldség, gyümölcs száraz, szellős, hűvös helyen legyen felhasználásig, mert a fűtött konyhában nagyon gyorsan kiszárad, vagy megromlik.

 

Kép forrása: blog.styleestate.com

 

Legfrissebb cikkek


Az igazi törköly íz


Tovább olvasom

Tej vagy nem tej?


Tovább olvasom

Related posts

Vigyázzunk az ételallergiával!

eteltcsakokosan

Tészta vagy nem tészta?

eteltcsakokosan

A pulyka, a liba és az aratás

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató