Ételtcsakokosan

Biztonság a konyhában

2021. február 22.

Magyarországon minden harmadik ember betegszik meg évente élelmiszer eredetű megbetegedésekben, melyeknek 70%-a a háztartásokban történik, az élelmiszerek nem megfelelő tárolása, feldolgozása során.

Alábbi cikkünkben olyan hasznos tanácsokat adunk, melyek segítenek az élelmiszer-biztonság fokozásában, az esetleges megbetegedések elkerülésében.
Bizonyára sokunknak eszébe jutott már, hogy milyen hosszú az az út, amelynek során az élelmiszert megtermelik, feldolgozzák, és a boltok polcaira, a piacok standjaira szállítják, végül megvesszük, elkészítjük, és az asztalunkra kerül. Ezt a folyamatot nevezzük élelmiszerláncnak. Ahhoz, hogy az élelmiszerlánc végén biztonságos termékeket vehessünk kézbe, nagyon sokat kell tennie minden szereplőnek. Számos problémát kell megoldani, mint pl. az élelmiszergyártók felügyeletét, élelmiszer-hamisítások felszámolását, vagy a globalizált élelmiszer-kereskedelem felügyeletét – ezeket állami szervek, a Nébih végzi.
Onnantól azonban, hogy az élelmiszert megvásároltuk, a mi felelősségünk kerül előtérbe a szállítás, tárolás, feldolgozás tekintetében, hiszen itt is előfordulhatnak súlyos hibák. Az élelmiszer eredetű megbetegedések nagy részét baktériumok, főként a különböző Salmonellák és Campylobacterek okozzák, de vírusok is okozhatnak megbetegedést, ha az egy fertőzött ember közvetítésével jut az élelmiszerre. Adataink szerint a hasmenéses megbetegedések mintegy háromnegyede vezethető vissza a konyhatechnológiailag nem megfelelően kezelt élelmiszerek elfogyasztására. Ebből is kitűnik a higiénia, a megfelelő kezelés fontossága.
Részesítsünk előnyben a helyi élelmiszergyártókat!
Válasszunk felelősen alapanyagokat!
Szerezzünk megfelelő élelmiszer-biztonsági tudást!
Meg kell tanulnunk azokat a helyes konyhatechnikai módszereket, amelyekkel kivédhetjük, illetve csökkenthetjük a nem megfelelő élelmiszer-kezelésből eredő fertőzések kockázatát.

 • Ételkészítés előtt mindig alaposan mossunk kezet. Hosszú hajunkat tűzzük fel, vegyünk fel tiszta kötényt, gyűrűt, karórát vegyük le.
 • Csak tiszta munkafelületen, jó állapotú eszközökkel kezdjünk dolgozni.
 • Hasznos, ha van ételhőmérőnk.
 • Jó, ha van hűtőszekrény-hőmérőnk.
 • Jó, ha van külön vágódeszkánk a nyers húsokhoz, a zöldségekhez, a fogyasztásra kész ételekhez.
 • Legyenek fedett tárolóedényeink a hűtőszekrényben történő ételtárolásra.
 • Jó, ha van papírtörlőnk a szennyeződések eltávolítására, és munka közbeni kéztörlésre.
 • Tervezzük meg a nagyobb vendégséget!
 • Ha gazdagabb, többfogásos menüt készítünk, azokkal az ételekkel kezdjük, melyek készítése különös tisztaságot igényel (krémes sütemények, hidegkonyhai készítmények, majonézes saláták). Ezeket elkészültük után a hűtőben tárolhatjuk.
 • A zöldségek tisztításánál célszerű egy papírt tenni a munkaasztalra, hogy azzal együtt tudjuk kidobni a tisztítási hulladékot, majd mossunk kezet.
 • A nyers hús mosása, szeletelése, előkészítése az egyik legkényesebb folyamat. Ehhez külön vágódeszkát használjunk, és ha végeztünk, alaposan takarítsuk le a konyhaasztalt, majd mossunk kezet.
 • A frissen, forrón készült étel 2-3 órán át biztonságosan fogyasztható.
 • Ha megmarad étel, mielőbb hűtsük le, tároljuk hűtőszekrényben és csak újra forrósítva fogyasszuk el.
 • Tojást, húst nyers, vagy csak gyengén átsütött formában tartalmazó ételt lehetőleg ne készítsünk, vagy ha mégis készült ilyen, ne tároljuk, hanem fogyasszuk el frissen.

Fókuszban a hús
A hús szobahőmérsékleten hamar romlásnak indul, ezért minél hamarabb fel kell dolgozni. Erre az enyhébb időjárás miatt fokozottan oda kell figyelni. A sonkákat nem javasolt felszúrni, mert a baktériumspórák a hús mélyébe kerülhetnek. Kerülni kell a vastag, nagy tömegű töltelékáru készítését (nem ajánlott pl. 2 kg-nál nagyobb disznósajtot készíteni), mert belsejük nem forrósodik át kellően. A hurkaféléket lassan kell abálni, hogy belsejük is alapos hőkezelést kapjon. A húsokat hideg helyen kell pácolni a botulotoxin-képződés megakadályozásáért. A hús pácolásához hozzáadott nátrium-nitrit, továbbá a füstölés hatására a hústermékekben a botulotoxin-képződés lehetősége csökken. Lassú, hideg füstölést kell alkalmazni. Az elkészített kolbászt, disznósajtot, egyéb füstölt terméket hűvös helyen kell tárolni. Ezen alapvető szabályok betartásával, a húsfeldolgozásban járatos személy irányításával otthon is készíthetünk jóízű, biztonságos termékeket.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

10 dolog… amit a kukoricáról tudni kell

eteltcsakokosan

Vegyél számba!

eteltcsakokosan

Megehetem?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató