Ételtcsakokosan

Biztonság a konyhában

2021. február 22.

Magyarországon minden harmadik ember betegszik meg évente élelmiszer eredetű megbetegedésekben, melyeknek 70%-a a háztartásokban történik, az élelmiszerek nem megfelelő tárolása, feldolgozása során.

Alábbi cikkünkben olyan hasznos tanácsokat adunk, melyek segítenek az élelmiszer-biztonság fokozásában, az esetleges megbetegedések elkerülésében.
Bizonyára sokunknak eszébe jutott már, hogy milyen hosszú az az út, amelynek során az élelmiszert megtermelik, feldolgozzák, és a boltok polcaira, a piacok standjaira szállítják, végül megvesszük, elkészítjük, és az asztalunkra kerül. Ezt a folyamatot nevezzük élelmiszerláncnak. Ahhoz, hogy az élelmiszerlánc végén biztonságos termékeket vehessünk kézbe, nagyon sokat kell tennie minden szereplőnek. Számos problémát kell megoldani, mint pl. az élelmiszergyártók felügyeletét, élelmiszer-hamisítások felszámolását, vagy a globalizált élelmiszer-kereskedelem felügyeletét – ezeket állami szervek, a Nébih végzi.
Onnantól azonban, hogy az élelmiszert megvásároltuk, a mi felelősségünk kerül előtérbe a szállítás, tárolás, feldolgozás tekintetében, hiszen itt is előfordulhatnak súlyos hibák. Az élelmiszer eredetű megbetegedések nagy részét baktériumok, főként a különböző Salmonellák és Campylobacterek okozzák, de vírusok is okozhatnak megbetegedést, ha az egy fertőzött ember közvetítésével jut az élelmiszerre. Adataink szerint a hasmenéses megbetegedések mintegy háromnegyede vezethető vissza a konyhatechnológiailag nem megfelelően kezelt élelmiszerek elfogyasztására. Ebből is kitűnik a higiénia, a megfelelő kezelés fontossága.
Részesítsünk előnyben a helyi élelmiszergyártókat!
Válasszunk felelősen alapanyagokat!
Szerezzünk megfelelő élelmiszer-biztonsági tudást!
Meg kell tanulnunk azokat a helyes konyhatechnikai módszereket, amelyekkel kivédhetjük, illetve csökkenthetjük a nem megfelelő élelmiszer-kezelésből eredő fertőzések kockázatát.

 • Ételkészítés előtt mindig alaposan mossunk kezet. Hosszú hajunkat tűzzük fel, vegyünk fel tiszta kötényt, gyűrűt, karórát vegyük le.
 • Csak tiszta munkafelületen, jó állapotú eszközökkel kezdjünk dolgozni.
 • Hasznos, ha van ételhőmérőnk.
 • Jó, ha van hűtőszekrény-hőmérőnk.
 • Jó, ha van külön vágódeszkánk a nyers húsokhoz, a zöldségekhez, a fogyasztásra kész ételekhez.
 • Legyenek fedett tárolóedényeink a hűtőszekrényben történő ételtárolásra.
 • Jó, ha van papírtörlőnk a szennyeződések eltávolítására, és munka közbeni kéztörlésre.
 • Tervezzük meg a nagyobb vendégséget!
 • Ha gazdagabb, többfogásos menüt készítünk, azokkal az ételekkel kezdjük, melyek készítése különös tisztaságot igényel (krémes sütemények, hidegkonyhai készítmények, majonézes saláták). Ezeket elkészültük után a hűtőben tárolhatjuk.
 • A zöldségek tisztításánál célszerű egy papírt tenni a munkaasztalra, hogy azzal együtt tudjuk kidobni a tisztítási hulladékot, majd mossunk kezet.
 • A nyers hús mosása, szeletelése, előkészítése az egyik legkényesebb folyamat. Ehhez külön vágódeszkát használjunk, és ha végeztünk, alaposan takarítsuk le a konyhaasztalt, majd mossunk kezet.
 • A frissen, forrón készült étel 2-3 órán át biztonságosan fogyasztható.
 • Ha megmarad étel, mielőbb hűtsük le, tároljuk hűtőszekrényben és csak újra forrósítva fogyasszuk el.
 • Tojást, húst nyers, vagy csak gyengén átsütött formában tartalmazó ételt lehetőleg ne készítsünk, vagy ha mégis készült ilyen, ne tároljuk, hanem fogyasszuk el frissen.

Fókuszban a hús
A hús szobahőmérsékleten hamar romlásnak indul, ezért minél hamarabb fel kell dolgozni. Erre az enyhébb időjárás miatt fokozottan oda kell figyelni. A sonkákat nem javasolt felszúrni, mert a baktériumspórák a hús mélyébe kerülhetnek. Kerülni kell a vastag, nagy tömegű töltelékáru készítését (nem ajánlott pl. 2 kg-nál nagyobb disznósajtot készíteni), mert belsejük nem forrósodik át kellően. A hurkaféléket lassan kell abálni, hogy belsejük is alapos hőkezelést kapjon. A húsokat hideg helyen kell pácolni a botulotoxin-képződés megakadályozásáért. A hús pácolásához hozzáadott nátrium-nitrit, továbbá a füstölés hatására a hústermékekben a botulotoxin-képződés lehetősége csökken. Lassú, hideg füstölést kell alkalmazni. Az elkészített kolbászt, disznósajtot, egyéb füstölt terméket hűvös helyen kell tárolni. Ezen alapvető szabályok betartásával, a húsfeldolgozásban járatos személy irányításával otthon is készíthetünk jóízű, biztonságos termékeket.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Nassolj egészségesen!

eteltcsakokosan

Az hogy lehet, hogy…?

eteltcsakokosan

Egyszerűen, gyorsan valami finomat

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató