Hozzávalók:
40 dkg fehérbab
2 babérlevél
1 kis fej vöröshagyma
só ízlés szerint
10 dkg aszalt szilva
2 dl tejföl
2 evőkanál liszt
1 evőkanál kacsazsír
2 kávéskanál őrölt paprika
10 dkg széles metélt tészta
Elkészítés:
A babot előző nap beáztatjuk. Főzés előtt átmossuk, és kb. egy liter vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a megpucolt vöröshagymát, a babérlevelet, ízlés szerint sót. Fedő alatt, takaréklángon főzzük, amíg a bab megpuhul.
Közben enyhén sós, lobogó vízben kifőzzük a széles metéltet. Ha megfőtt, leszűrjük és tálba tesszük.
A megpuhult babhoz hozzátesszük a felcsíkozott aszalt szilvát, és még kb. 10 percig együtt főzzük. A kacsazsírt felolvasztjuk, elzárjuk alatta a gázt, majd pirospaprikával átkeverve megszínezzük. Óvatosan a leveshez öntjük. (Ettől lesz szép piros színe az ételnek.) A tejfölt a liszttel csomómentesre keverjük, majd apránként egy-egy merőkanálnyi forró levessel átmelegítjük. Ezt a habarást a forró leveshez öntjük és összeforraljuk.
Tálalásnál a metéltet külön kínáljuk a leveshez.