Ételtcsakokosan

Tejfölös bableves aszalt szilvával

2022. április 8.

Hozzávalók:

40 dkg fehérbab

2 babérlevél

1 kis fej vöröshagyma

só ízlés szerint

10 dkg aszalt szilva

2 dl tejföl

2 evőkanál liszt

1 evőkanál kacsazsír

2 kávéskanál őrölt paprika

10 dkg széles metélt tészta

Elkészítés:

A babot előző nap beáztatjuk. Főzés előtt átmossuk, és kb. egy liter vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a megpucolt vöröshagymát, a babérlevelet, ízlés szerint sót. Fedő alatt, takaréklángon főzzük, amíg a bab megpuhul.

Közben enyhén sós, lobogó vízben kifőzzük a széles metéltet. Ha megfőtt, leszűrjük és tálba tesszük.

A megpuhult babhoz hozzátesszük a felcsíkozott aszalt szilvát, és még kb. 10 percig együtt főzzük. A kacsazsírt felolvasztjuk, elzárjuk alatta a gázt, majd pirospaprikával átkeverve megszínezzük. Óvatosan a leveshez öntjük. (Ettől lesz szép piros színe az ételnek.) A tejfölt a liszttel csomómentesre keverjük, majd apránként egy-egy merőkanálnyi forró levessel átmelegítjük. Ezt a habarást a forró leveshez öntjük és összeforraljuk.

Tálalásnál a metéltet külön kínáljuk a leveshez.

Tipp!
Ha boltban vagy piacon vásárolunk szárazbabot, amennyire lehet, nézzük meg a csomag tartalmát, nincs-e benne rágott, fonnyadt, esetleg apró lyukakat tartalmazó szem. A babot felhasználás előtt mindenképp válogassuk át, majd folyó víz alatt mossuk meg.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Egészséges nassolnivaló

eteltcsakokosan

A krumpli ideje

eteltcsakokosan

Folyadékpótlás a hőségben gyógyteákkal

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató