Ételtcsakokosan

Teázási szokások

2017. január 19.

Hogyan isszátok a teátokat? Reggel a készülődésben, rohanásban csak úgy legurítjátok? Vagy békésen elszürcsölitek? Csak reggel vagy a nap más szakaszaiban fogyasztjátok?

Európa nagy részén a kávé mellett a tea is reggeli ital, gyógy- és gyümölcsteákat főleg betegség idején iszunk, de Nagy-Britanniában komoly hagyománya van a délutáni teázásnak. Megmutatjuk hogyan készítik a teát és mit szolgálnak fel mellé.

scones-1186919_640A délutáni tea szokását Anna, Bedford hetedik hercegnője vezette be 1840-ben, olyan egyszerű okból kifolyólag, hogy az úrnő megéhezett az ebéd és a késői vacsora között eltelt hosszú idő alatt. Így 4 óra körül némi harapnivalóra vágyott és teát, vajas kenyeret, valamint süteményt kéretett szobájába. Lassan vendégeket is hívott ezekre az alkalmakra, majd komoly társadalmi eseménnyé nőtte ki magát a szokás és megragadták az alkalmat, hogy szép ruhákat öltsenek. Az 1880-as évektől a felső osztály tagjai között elterjedt szokás lett a délutáni teázás, aminek időpontja áttolódott 5 órára.

Hagyományosan kis méretűre vágott szendvicseket (pl. uborkás vagy éppen tojáskrémes zsázsás szendvics), pogácsát tejföllel és lekvárral, befőttet és süteményeket szolgáltak föl, az Indiából vagy Ceylonról származó teát pedig ezüst kannában készítették el és kínai porcelán csészékbe töltötték.

A 21. századra már csak maradványai maradtak meg a szokásnak, a britek délután is isznak teát és esznek hozzá valamilyen harapnivalót. De már messze nem kerítenek ekkora feneket az étkezésnek. Egyes szállodákban továbbra is tartják a szokást, így a turisták maguk is átélhetik ezt a hagyományt.

Egyedi szokás, hogy tejet tesznek a teába – a nálunk megszokott citromlé helyett. Nagy vita övezi a tej és tea sorrendjét, ezáltal két csoportra osztja a társadalmat: a csészébe előbb a tejet kell önteni és arra a teát, vagy a kitöltött teába a tejet. Maradjunk annyiban, hogy ízlés dolga 🙂

Viszont sokszori apró étkezés szempontjából követendő szokás, így nem pár alkalommal esszük degeszre magunkat, hanem például napi 5 alkalommal eszünk keveset, így nem ingadozik a vércukorszint, egyenletesen szívódnak fel a tápanyagok, gyorsul az anyagcserénk.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

10 dolog, amit a burgonyáról tudni érdemes

eteltcsakokosan

Fogyasszuk mértékkel!

eteltcsakokosan

Hazánk is érintetté vált a babatejpor visszahívásban

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató