Ételtcsakokosan

Az ételhőmérő jelentősége a konyhában

2018. július 12.

Az ételhőmérő az egyik legfontosabb konyhai eszköz, ennek ellenére csak kevesen használják. Szaglás, ízlelés, villával megszurkálás, szemrevételezés alapján nem lehet teljes bizonyossággal megállapítani, hogy valóban átfőtt/átsült-e az étel.


food safety cooking
Az élelmiszer hőmérő használatával lehetünk abban biztosak, hogy az elfogyasztani kívánt élelmiszer kellő, biztonságos hőkezelést kapott.A legfontosabb, hogy legyünk tisztában a sütés-főzés során szükséges biztonságos hőmérséklettel. Élelmiszerbiztonsági alapszabály, hogy a melegen készülő ételeket addig kell sütni, főzni, míg belső hőmérsékletük az étel legvastagabb pontján mérve legalább 2 percen át el nem éri a 72 °C –ot, illetve az étel minden pontján a legalább 75 °C-ot.
Tegyük próbára az ételhőmérőt! Készítsünk elő jeges vizet, és mérjük meg a hőmérsékletét. Az olvadó jég hőmérséklete 0°C. Ha a hőmérőnk nem ennyit mutat, a használati utasítás szerint kalibráljuk!
Nagyon fontos, hogy megfelelően helyezzük el az ételhőmérőt, hiszen enélkül nem lesz pontos a mérésünk. Szúrjuk az étel legvastagabb részébe, közben figyeljünk arra,  hogy ne érjen csonthoz, porchoz, zsíros részhez.
Leolvasás előtt mindig várjuk meg, hogy beálljon a hőmérséklet, ez – hőmérő típusától függően – csak néhány másodpercnyi várakozást jelent.
Használat után az ételhőmérőt le kell mosni mosogatószeres (akár fertőtlenítőszeres) vízzel és szárazra kell törölni, ritkán használt hőmérőt a használat előtt is tisztítsunk, öblítsünk le. Ezzel megakadályozhatjuk a kereszt-szennyeződést.
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Le a kilókkal!

eteltcsakokosan

Sűrítés, rántás, habarás

eteltcsakokosan

Ezeket ne öntsük a lefolyóba!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató