Gondoljuk át, hogy mi tartunk a hűtőben és mit a kamrában, mert nem biztos, hogy jó helyen vannak. Főszabály, hogy mindig az élelmiszer csomagolásán feltűntetett tárolási előírásokat tartsuk be, ne szájhagyományokra alapozzunk. A másik fontos információ a minőség-megőrzési és a fogyaszthatósági idő, amit lehetőség szerint tartsunk be!
Gyümölcsök
A gyümölcsök többségét nem kell hűtőben tárolni, de az alma ropogósabb marad, ha hűtjük. Természetesen nem több láda almára gondolunk, hanem pár darabra. Télire hűvös, száraz levegőjű helyen egymásra helyezett ládákban egy rétegben hosszan elállnak. Epret érdemes hűtőben tárolni, mert a hűtés lelassítja a mikroorganizmusok szaporodását és lassabban érik be és válik puhává, viszont könnyebben penészedik.
Zöldségek
A gyümölccsel ellentétben sok zöldséget a hűtőben tárolunk, amire nem feltétlenül van szükség. A hagymának, fokhagymának, száraz hüvelyeseknek, burgonyának, de még paradicsomnak is a száraz levegőjű kamra a megfelelő hely.
Kávé
Sem őrölt, sem szemes kávét ne tegyünk hűtőbe, mert megváltoztatja az ízét.
Fűszerek
A fűszereket száraz, lehetőleg sötét helyen tároljuk, szobahőmérsékleten. Tehát ne tegyük közvetlenül a tűzhely fölé, vagy a hűtő, mikró tetejére, ahol meleg éri a tárolóedényeket, se hűtőszekrénybe, ahol a hideg és a párás levegő változtatja meg az állagot és ízt.
Méz, cukros szirupok
Mivel a cukor hidegben könnyen kristályosodik, nem érdemes a szirupokat hűteni. Az Észak-Amerikában közkedvelt juharszirup kezd Magyarországon is elterjedni, így erre is vonatkozik a fenti javaslat. Melegítés hatására pedig megváltozik a szerkezetük, így nyugodtan tároljuk szobahőmérsékleten.
Olajos magvak
Sokan nem tudják, hogy a leghosszabb ideig mélyhűtve lehet a legbiztonságosabban tárolni a diót, mandulát, mogyorót, mákot. Hűtőben 9 hónapig, mélyhűtőben 2 évig is elállnak.
További kapcsolódó cikkek: