Ételtcsakokosan

Kézszárítás, de vajon mivel?

2019. december 2.
handDryerSpeed-1130315064-770x553-745x490.jpg

Széles körben ismert tény, hogy a napi többszöri kézmosás csökkentheti a fertőző betegségek gyakoriságát. Kevésbé köztudott azonban, hogy a kézszárítás módja is komolyan befolyásolhatja egészségünket.

A fertőző betegségek 80%-a érintéssel terjed, a helyes kézmosás és szárítás nagymértékben csökkentheti a megfázás, az influenza és más fertőző betegségek gyakoriságát. Egy közelmúltban elvégzett kórházi tanulmány szerint nem csupán a kézmosás, hanem a szárítás módja is kulcsfontosságú lehet.
Még a szappannal és a fertőtlenítőszerrel történő kézmosást követően is van esély arra, hogy beszennyezzük a bőrünket a kézszárítással. A Leeds-i Egyetem és a Leeds Oktató Kórházak tanulmánya szerint azon mosdóhelyiségekben, ahol csak papír kéztörlőt használnak, lényegesen kevesebb bakteriális szennyeződés található, mint a meleglevegős kézszárítóval felszerelt mosdókban. Az Egyesült Királyságban, Olaszországban és Franciaországban valós élethelyzetekben végzett vizsgálatok megmutatták, hogy a mikroorganizmusok szóródása 25-ször nagyobb a levegővel működő kézszárítókkal, mint az egyszerű papír kéztörlők használatával.
A legfontosabb tanácsok a kézhigiéniával kapcsolatban:

  • Használjunk semleges szappant a kézmosáshoz, ami nem öli meg a hasznos baktériumokat, melyek a bőrünkön élnek.
  • Óvatosan töröljük és szárítsuk meg a kezünket eldobható papírtörlővel, hiszen a túl erős dörzsölés károsíthatja a bőrünk felületét.
  • A nyilvános mosdókban ugyanazzal a papírkendővel zárjuk el a csapot és nyissuk ki az ajtót, majd dobjuk azt a hulladékgyűjtőbe, így nem szennyezzük be újra a kezünket.
  • Próbáljuk meg elkerülni a forró levegővel működő szárítókat, melyek nagyobb eséllyel juttatnak baktériumokat a levegőbe és a testünkre. Különösen az egészségügyben és a vendéglátóipari szektorban dolgozóknak nem ajánlott ez a módszer.

A kézmosás és higiénia a legtöbb influenza kontroll stratégiának fontos része. A helyes kézmosás nem csupán a betegségektől óv meg, hanem mérsékli mások megfertőzésének kockázatát és kisebb a környezetre gyakorolt hatása. A papír kéztörlők használata pedig csökkenti az újra fertőződés esélyét is.
 
Forrás: https://europeantissue.com/hygiene/studies/multisite-hospital-study/
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mennyi ideig ehető?…

eteltcsakokosan

Szolgálatba állt Nébo

eteltcsakokosan

Fiatal korban, tudatosan

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató