Ételtcsakokosan

Ne kísérletezz a gombákkal!

2019. november 5.

Amikor kirándulni indulunk, és gombászni támad kedvünk az őszi erdőben, legyünk nagyon óvatosak! Ha mi nem ismerjük a gombafajokat, semmiképpen ne kísérletezzünk! 

Hívjunk el valakit kísérőnek, aki a leggyakrabban előforduló, mérgező fajokat felismeri, és legalább a gyilkos galócát azonosítani tudja.
Bár a gombák alig 3%-a mérgező, csak olyan gombát biztonságos felszedni, amelyet bizonyosan felismerünk. Vannak például olyan mérgező gombák, amelyek hasonlóságuk miatt könnyen összetéveszthetők ehető „párjukkal”. Az eső a légyölő galócáról könnyen lemoshatja a pöttyöket, és máris eltűnt egy jellegzetesség. Éppen ezért a vadon termő, saját gyűjtésű gombát mindig vizsgáltassuk be gombaszakellenőrrel!
Gombagyűjtés

 • Csak olyan gombát gyűjtsön étkezésre, amelyet már jól ismer. Az elöregedett, férges példányokat ne szedje le, hagyja a termőhelyen.
 • A gombákat szellős, tágas gyűjtőkosárba vagy átlyukasztott fedelű dobozba tegyük, különben befülled, összenyomódik, összetörik.
 • A nem ismert gombákat hagyjuk a természetben, vagy ha valamely ismeretlen gombát mégis el akarunk vinni további meghatározás céljából, gondosan különítsük el a többitől. A tönk tövével együtt kiemelt gomba megkönnyíti a meghatározást.

A termőtest kb. 90%-át víz, 1,5–3% fehérje, 4–6% szénhidrát alkotja. Ásványi anyagokat, elsősorban káliumot, foszfort is tartalmaznak. A gombák zsírtartalma elenyésző (~0,3%) vitamintartalmuk (D, A, B1), aránylag magas.
Otthoni tárolás

 • A friss gombák gyorsan romlanak, ezért a már ellenőrzött gombákat a lehető leggyorsabban, 24 órán belül el kell készíteni és fogyasztani.
 • Feldolgozásig szellős, hűvös helyen, egy rétegben egymás mellé helyezve kell tárolni. Fóliába semmiképpen ne csomagoljuk!
 • Ha vadon termő gombát szedünk, minden esetben kérjük ki szakképzett gombaszakértő véleményét!

Minden piacon, ahol vadon termő gombát is árulnak, van gombaszakértő. A hétvégi ügyeletek helyszíneiről jó, ha előzetesen tájékozódik. A gombavizsgálatot a piacok ingyenesen végzik. Ha olyan gombát készít el, melyet nem ismer, érdeklődjön a gombaszakértőtől az elkészítési szabályokról!

 • Ha nem szakértő, ne gyűjtsön vadon termő gombát.
 • Ha mégis gyűjt, csak a jól ismertet szedje le.
 • Minden esetben vizsgáltassa meg gombaszakértővel a gyűjtött gombát.
 • Minél előbb készítse és fogyassza el a gombát.
 • Bármilyen tünetet észlel, azonnal forduljon orvoshoz!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

5 alapszabály, ami megóvhatja egészségét

eteltcsakokosan

Birs

eteltcsakokosan

A legnagyobb fán termő gyümölcs

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató