Ételtcsakokosan

Nagy divatja van a kávézásnak és nyáron jól esik egyik hűsítő változata. Lássuk mik közül választhatunk!

Jeges kávé

klasszikus-jeges-kaveMár klasszikusnak számít a jeges kávé, ami a hétköznapi emberek számára a hideg tejeskávét jelenti, vanília fagylalttal és tejszínhabbal megédesítve. Ám érdemes lenne kávés fagylaltnak nevezni.

1535Egy barrista számára a jegeskávé jégre töltött kávét jelent. A jég lehet jégkocka, jégkása vagy tört jég. Ilyen jeges kávé az olasz caffe freddo és a capuccino freddo, amelyet a többi capuccinohoz hasonlóan tejhabbal díszítenek. A japán jeges kávé készítés technika abból áll, hogy a kávéfőzéshez szánt víz fele jég és erre a jégre „főzik rá” a kávét.

Frappe

Állítólag a görög nemzeti ital eredete mindössze 1975-ig nyúlik vissza, amikor is a Thesszaloniki Nemzetközi Kereskedelmi Vásáron a Nestlé képviselőjének – Dimitris Vakondiosnak – nem volt ideje a nescaféját forró vízzel elkészíteni, így egy shakerben keverte össze az instant kávét hideg vízzel, hogy feloldódjon.

frappe

3 féle ízesítésű frappé létezik:

  • glykós – édes: 2 teáskanál kávépor és 4 teáskanál cukor
  • métrios – közepes: 2 teáskanál kávépor és 2 teáskanál cukor
  • skétos – üres: 2 teáskanál kávépor és nincs benne cukor

Elkészítése egyszerű: kézi mixerben vagy shakerben az instant kávét, a kívánt mennyiségű  cukrot és kevés vizet összerázunk, egy magas pohárba jégkockákra öntjük, majd hideg vízzel vagy tejjel felöntjük.

Nitrokávé

839cce0c258fb1e6e2297bd2cedeae1eA legújabb sláger a hideg kávék között a nitrokávé, amit a sörökhöz hasonlóan csapolnak és cukor, tej és jég nélkül szervíroznak. A nitrogén gázzal történő habosítás a kávé ízvilágára és krémességére is hatással van. Jelenleg nitrokávét kávézókban lehet kapni, otthon „sörcsap” nélkül nem lehet elkészíteni, bár már van olyan cég, ahol dobozos formában kapható.

Jégkocka kávé

Szintén japán találmány, amikor a kávét lefagyasztják és a kész jégkockákra öntött tej hozza létre hideg tejeskávét.

A recept itt lépésről-lépésre megtekinthető.

Ha otthon készítünk bármilyen fajta hideg kávét, akkor erre pár dologra figyeljünk:

  • időben főzzük le a kávét, hogy kihűljön
  • a hűtés hatására enyhén veszít a kávé az aromájából
  • még a forró kávét édesítsük, – feltéve ha szeretnénk édesíteni -, mert hűtve már nehezen oldódik fel a cukor
  • minden eszköz legyen tiszta a kávéfőzőtől kezdve a poharakig, csészékig
  • a tej, tejszín fogyaszthatósági idejét minden esetben ellenőrizzük
  • az elkészült jegeskávét azonnal fogyasszuk el, ne hűtsük vagy fagyasszuk le újra.

Kapcsolódó cikkek:

Képek forrása: annacafe.hu, jennchen.com, tholossantorini.com, s.yimg.com, honestlyyum.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Befolyásolja-e egy termék minőségét?…

eteltcsakokosan

A tisztogató

eteltcsakokosan

Mi a különbség a fogyaszthatósági idő és a minőségmegőrzési idő között?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató