Nagy divatja van a kávézásnak és nyáron jól esik egyik hűsítő változata. Lássuk mik közül választhatunk!
Jeges kávé
Már klasszikusnak számít a jeges kávé, ami a hétköznapi emberek számára a hideg tejeskávét jelenti, vanília fagylalttal és tejszínhabbal megédesítve. Ám érdemes lenne kávés fagylaltnak nevezni.
Egy barrista számára a jegeskávé jégre töltött kávét jelent. A jég lehet jégkocka, jégkása vagy tört jég. Ilyen jeges kávé az olasz caffe freddo és a capuccino freddo, amelyet a többi capuccinohoz hasonlóan tejhabbal díszítenek. A japán jeges kávé készítés technika abból áll, hogy a kávéfőzéshez szánt víz fele jég és erre a jégre „főzik rá” a kávét.
Frappe
Állítólag a görög nemzeti ital eredete mindössze 1975-ig nyúlik vissza, amikor is a Thesszaloniki Nemzetközi Kereskedelmi Vásáron a Nestlé képviselőjének – Dimitris Vakondiosnak – nem volt ideje a nescaféját forró vízzel elkészíteni, így egy shakerben keverte össze az instant kávét hideg vízzel, hogy feloldódjon.
3 féle ízesítésű frappé létezik:
- glykós – édes: 2 teáskanál kávépor és 4 teáskanál cukor
- métrios – közepes: 2 teáskanál kávépor és 2 teáskanál cukor
- skétos – üres: 2 teáskanál kávépor és nincs benne cukor
Elkészítése egyszerű: kézi mixerben vagy shakerben az instant kávét, a kívánt mennyiségű cukrot és kevés vizet összerázunk, egy magas pohárba jégkockákra öntjük, majd hideg vízzel vagy tejjel felöntjük.
Nitrokávé
A legújabb sláger a hideg kávék között a nitrokávé, amit a sörökhöz hasonlóan csapolnak és cukor, tej és jég nélkül szervíroznak. A nitrogén gázzal történő habosítás a kávé ízvilágára és krémességére is hatással van. Jelenleg nitrokávét kávézókban lehet kapni, otthon „sörcsap” nélkül nem lehet elkészíteni, bár már van olyan cég, ahol dobozos formában kapható.
Jégkocka kávé
Szintén japán találmány, amikor a kávét lefagyasztják és a kész jégkockákra öntött tej hozza létre hideg tejeskávét.
A recept itt lépésről-lépésre megtekinthető.
Ha otthon készítünk bármilyen fajta hideg kávét, akkor erre pár dologra figyeljünk:
- időben főzzük le a kávét, hogy kihűljön
- a hűtés hatására enyhén veszít a kávé az aromájából
- még a forró kávét édesítsük, – feltéve ha szeretnénk édesíteni -, mert hűtve már nehezen oldódik fel a cukor
- minden eszköz legyen tiszta a kávéfőzőtől kezdve a poharakig, csészékig
- a tej, tejszín fogyaszthatósági idejét minden esetben ellenőrizzük
- az elkészült jegeskávét azonnal fogyasszuk el, ne hűtsük vagy fagyasszuk le újra.
Kapcsolódó cikkek:
Képek forrása: annacafe.hu, jennchen.com, tholossantorini.com, s.yimg.com, honestlyyum.com