Libás étkek
A liba kiváló fehérjeforrás, de zsírtartalma miatt érdemes csak mértékkel fogyasztani. Húsa sötét színű, rostos, az úgynevezett barna húsú szárnyasok közé sorolhatjuk. Aromája és illata erőteljesebb, ezt vegyük figyelembe a libahúsból készült ételek elkészítésekor. A fiatal állatok húsa zsenge és ízletes, ezért a kisebb madarakat egyben sütve is el lehet készíteni, míg a nagyobbakat célszerű részeikre bontva párolni vagy sütni.
HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:
- 4 db libacomb,
- kb. 3-4 dl olaj,
- 2 fej vöröshagyma karikára vágva,
- 4-5 gerezd fokhagyma,
- 2-3 erőleves kocka,
- 1,5 dl száraz fehérbor,
- só, őrölt feketebors, morzsolt majoránna,
- 3 evőkanál mustár,
- 2 evőkanál grillfűszer
ELKÉSZÍTÉS:
A combokat megtisztítjuk, megmossuk, majd papír törlővel szárazra töröljük és bedörzsöljük mustáros, olajos-borsos és grillfűszeres páccal. Lefóliázzuk és 1 éjszakát a hűtőben pihentetjük. A szélekről levágott felesleges zsiradékot kisütjük, benne a combokat pár perc alatt körben megkapatjuk. Ezek után sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, közéjük rakjuk a vöröshagyma- és fokhagymadarabokat, majd megszórjuk kevés majorannával. Aláöntjük a bort és lassan, fedő alatt, saját levében, bőrével felfelé pároljuk körülbelül 2,5–3 órát, ameddig a hús megpuhul és a leve nagyja is elfő. Végezetül fedetlenül, 220 Celsius fokra előmelegített sütőbe toljuk és körülbelül 20-25 perc alatt piros ropogósra sütjük, miközben a saját levével többször meglocsoljuk, nehogy kiszáradjon. Tálalásnál a sült libacomb mellé párolt káposztát, pirított burgonyát vagy krumplipürét kínálunk.