Ételtcsakokosan

Fogyasszuk mértékkel!

2018. április 12.

Régóta tudjuk, hogy minden, amit igazán szeretünk, az vagy erkölcstelen, vagy illegális, vagy hizlal (Alexander Woolcott). Nem kivétel ez alól a cukor sem.

Spoonful of sweetener
Az elmúlt 150 évben a nyugati ember étrendje nagymértékben megváltozott, különösen megnőtt az emberek cukorfogyasztása. Ezzel egy időben megnőtt több, a nagymértékű cukorfogyasztással összefüggésbe hozható betegség (elhízás, szív és érrendszeri megbetegedések, 2-es típusú cukorbetegség, fogszuvasodás stb.) előfordulása is. Ha szeretnénk a cukor fogyasztását mellőzni vagy csökkenteni, akkor az édesítőszerek mértékletes használatával élvezhetőbb, ezért könnyebben betartható étrendet tudunk összeállítani. De mik is azok az édesítőszerek?
Az édesítőszerek az élelmiszer-adalékanyagok közé tartoznak. Az adalékanyagokat csak akkor engedélyezik, ha az arra kijelölt kockázatértékelő testület a tervezett felhasználási szinten biztonságosnak ítéli. Hogy melyik adalékanyag milyen élelmiszerekben és milyen mennyiségben használható fel, azt jogszabály határozza meg. A felhasznált adalékanyagokat a termékek címkéjén jelölni kell.
Intenzív édesítőszereknek nevezzük azokat, melyek édesítő ereje sokszorosa a cukorénak, így a kívánt édesítő hatás eléréséhez kis mennyiségek is elegendőek. Ilyenek pl. a szacharinok (E 954), a ciklamátok (E 952), az aceszulfám K (E 950), vagy az aszpartám (E 951). Vannak természetes eredetű intenzív édesítőszerek is, mint pl. taumatin (E 957), egy fehérjekeverék, melyet a Nyugat-Afrika esőerdőiben honos katamfe (Thaumatococcus daniellii) cserje gyümölcséből nyernek. Természetes eredetű édesítőszer a mostanában igen divatos szteviol glikozidok (E 960) is, melyet a jázminpakóca (Stevia rebaudiana) leveleiből vonnak ki. Az intenzív édesítőszerek felhasználását nagyban befolyásolja azok stabilitása. Az aszpartám például hőre bomlik, és elsősorban savas közegben stabil, ezért sütésre főzésre nem alkalmas. Az aceszulfám azonban hőstabil, így sütőipari termékek előállítására is használható. Egyes intenzív édesítőszereknek kellemetlen kesernyés (pl. szacharin) vagy édesgyökérre emlékeztető (pl. neoheszperidin DC [E 959], taumatin) utóíze van, ezért ezeket legtöbbször keverékekben alkalmazzák. A keverékek használatának másik előnye, hogy sok édesítőszer egymás édesítő erejét fokozhatja, így kevesebb felhasználása is elegendő az adott édes íz eléréséhez.
Sweetener_Artificial_Coffee
Az édesítőszerek másik nagy csoportját az ún. cukoralkoholok alkotják. Ilyenek a szorbit (E 420), a mannit (E 421), a maltitok (E 965), a laktit (E966), a xilit (E 967), az eritrit (E 968) és az izomalt (E 953). A cukoralkoholok általában a cukornál kevésbé édesek (kivéve xilit), ízük hasonló a cukoréhoz, hőkezelésre nem barnulnak, hőstabilak, így sütéshez is felhasználhatóak. A cukoralkoholok nagyobb mennyiségben egyéni érzékenységtől függően puffadást, hasmenést okozhatnak. Fontos megjegyezni, hogy a xilit kutyák számára mérgező, amely az állat pusztulását is okozhatja, ezért semmiképp ne adjunk kedvenceinknek.
Összefoglalva elmondhatjuk, hogy az édesítőszerek mértékletes fogyasztása segítséget nyújthat abban, hogy cukorfogyasztás nélkül is élvezhessük az édes ízeket. Az, hogy milyen édesítőszert érdemes használni, nagymértékben függhet a kívánt alkalmazástól, egyéni érzékenységtől. A különböző édesítőszerek váltogatásával csökkenthetjük az egyfajta adalékanyagra vonatozó bevitelünket.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Lakodalom okosan

eteltcsakokosan

Kiváló cukorhelyettesítő a datolya

eteltcsakokosan

Nyári nagy vendégvárás

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató