Ételtcsakokosan

Páratlan páros – cseresznye és meggy

2022. június 27.

Május és június nem telhet el anélkül, hogy cseresznye és meggy ne kerüljön az asztalunkra. A piacon és a kertekben nagyon sokféle fajtával találkozhatunk és nem is mindig könnyű eldönteni elsőre, hogy melyikkel van dolgunk, különösen akkor, ha a cseresznye és a meggy vérvonala keveredik.

A cseresznyének közel ezer fajtája van, a termés színe a fehéres sárgától a mély bordóig terjed, nagysága és alakja a kicsi kerektől a nagy szív alakúig sokféle lehet. A meggy általában apróbb szemű, sötétebb héjú, lédúsabb.

A cseresznyefajták nevüket egy településről, területről, névadó hírességről, vagy érésidejükről kapták, például Biggareau Burlat, Pomázi hosszúszárú, Májusi korai, Szomolyai fekete, Solymári gömbölyű, Germersdorfi, vagy az éréséhez köthető névnapokról, a János, a Margit, a Linda és a Katalin fajták. Az újabb nemesítésű cseresznyefajták közül kiemelkedik a Regina, mely kései érésű és nagy szív alakú gyümölcse van, valamint az Aida, Annus, Alex, Carmen, Rita, Kavics, Early Korvik, Sweeat Heart (Sumtare) és a Sweet Valentine (Summac).

A lédús, roppanós cseresznye remek szomjoltó, édes zamatának köszönhetően tökéletes nasi lehet csoki helyett. Elsősorban nyersen, frissen fogyasztva a legjobb, de befőttként is hosszabb ideig tárolható. Aszalva, lekvárként például a Szomolyai fekete verhetetlen ízvilágú. A meggyet savanykásabb, fanyarabb íze miatt sütikben, levesekben, édességekben használjuk inkább, de gyümölcsbor, pálinka is készülhet belőle.

A magyar meggytermesztés Pándy meggynek köszönheti hírnevét, a hetvenes évekig a termesztésben vezető szerepe volt. A Pándy 279 klónnak a gyümölcse közepesen nagy, jellegzetes zamatú. A Pándy meggy után legtöbbet termesztett fajták az Érdi jubileum és Érdi bőtermő, amelyek érési ideje június közepe. Június második hetében érik az Érdi nagygyümölcsű fajta, friss fogyasztásra első osztályú, ám befőttnek is kiváló, nagy gyümölcsű korai meggy. A Debreceni bőtermő, Újfehértói fürtös és Kántorjánosi meggyfajtáink a termesztésben nagyon jelentős szerepet töltenek be. A Csengődi és Feketicsi pedig moníliafertőzésre kevésbé érzékeny, biotermesztésben használható fajták.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

A tojásfőzés tudománya

eteltcsakokosan

10 dolog… Amit a ribiszkéről tudni érdemes

eteltcsakokosan

Beszélgetés Csukás István íróval – 2.rész

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató