Ételtcsakokosan

A tojásfőzés tudománya

2017. április 14.

Húsvétkor mindig van főtt tojás az asztalon. Van aki lágyan, más keményen szereti, van aki hideg vízben kezdi el főzni, más a forrásban lévő vízbe teszi. Az alábbiakban adunk néhány tippet, hogy az állagtól függetlenül biztonságosan fogyasztható legyen a tojás.

egg-1536990_640

Csak tiszta, friss, ép tojást vásárolj, a tojás dobozán nézd meg a minőség-megőrzési időt, ha közeli lejárati idejű terméket találsz, akkor gondold át, mikor, mire szeretnéd felhasználni a tojást. Az üzletekben a tojást tálcán is szabad árusítani, de fel kell tüntetni a csomagolóállomás azonosító számát és a felhasználhatóság időpontját, valamint a megfelelő tároláshoz is ajánlásokat kell tenni.

Főtt tojás készítésére a friss vagy 1-2 hetes tojás a legalkalmasabb. A tiszta tojást nem kell felhasználás előtt megmosni. Mosás során megsérülhet a tojás természetes, külső védőrétege és a héj átjárhatóvá válhat a baktériumok számára. Ha szennyezett a tojás próbáljuk meg szárazon megtisztítani. Ha mégis szükséges, csak közvetlenül felhasználás előtt mossuk meg, és alaposan öblítsük le. A főzési időt mindig a víz forrásától számold. Ha kemény tojást főzöl, akkor újraforrástól számított pontosan 10 percig tedd az. A lágy tojás főzési ideje már nem ilyen könnyen meghatározható, ugyanis nagyban függ az egyéni ízléstől. De az elmondható, hogy a legalább 2 percig, maximum 7 percig főzött tojást nevezhetjük lágynak.

A főtt tojásokat gyorsan hűtsd le, folyóvíz alá tartva vagy hideg vízfürdőbe helyezve, ami azért is szükséges, mert különben a tojások túlfőhetnek.

A lágy tojást ne tárold, azonnal fogyasztsd el, tárolásra csak a keményre főtt tojás alkalmas.

A kihűlt, szárazra törölt főtt, kemény tojás 5 °C-on vagy alacsonyabb hőmérsékleten egy hétig eltartható. A hűtőből pedig mindig csak annyi tojást vegyél ki, amennyi biztosan elfogy.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Tudod melyik olajat, mire használd fel?

eteltcsakokosan

Lehet közvetlenül vászontáskába vásárolni?…

eteltcsakokosan

Sajátomon kell bevizsgáltatni?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató