Ételtcsakokosan

Olvasztás alapszabályai

2015. június 11.
olvasztas_hutoben-400x300

Fagyasztás során nem pusztulnak el a megbetegedést okozó baktériumok, csupán lelassul, majd megáll a szaporodásuk. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a fagyasztott élelmiszereket megfelelően olvasszuk fel, hiszen a +5 °C – +60 °C közötti hőmérsékleti veszélyzóna igen kedvező a baktériumoknak.

Tudod mi az a hőmérsékleti veszélyzóna?

Az élelmiszerek felengedtetésének 3 biztonságos módja létezik:

olvasztas_hutoben-400x300

 

1. hűtőben:

  • ha hűtőben szeretnénk felolvasztani az élelmiszert, tervezzünk előre, vegyük azt ki időben a fagyasztóból, lehetőleg előző nap, ugyanis ez a leglassabb, ám legbiztonságosabb módja is a felolvasztásnak.
  • a felolvasztani kívánt élelmiszert minden esetben tányérra, de legjobb, ha zárható edénybe tesszük, így elkerülhetjük, hogy az olvadó lé lecsöpögve szennyezze az alatta tárolt élelmiszereket.
  • a felengedett élelmiszert azonnal fogyasszuk el, vagy dolgozzuk fel.


2. hideg vízben:

HT_defrost-meat-beauty-1024x768

 

  • tegyük az élelmiszert vízhatlan zacskóba
  • tegyük be egy nagyobb edény be, majd töltsük fel hideg vízzel
  • 30 percenként ellenőrizzük a víz hőmérsékletét, ha kell, cseréljük le
  • a felengedett élelmiszert gyorsan dolgozzuk fel
  • viszonylag lassú módszer, néhány óra alatt lehet felengedtetni az élelmiszert, annak súlyától, nagyságától függően

(A hideg víz megakadályozza a fagyott élelmiszer külső felületén a gyors baktérium-szaporodást, ugyanakkor a hőmérséklet-kiegyenlítődés elvén kiolvasztja az élelmiszert.)

3. mikrohullámú sütőben:

  • csomagoljuk ki az élelmiszertolvasztas_mikro-400x275
  • tegyük át egy mikrohullámú sütőben használható edénybe
  • állítsuk be a mikrohullámú sütő olvasztó funkcióját
  • a felengedett élelmiszert azonnal főzzük meg
  • ez a felolvasztás leggyorsabb módszere

Fontos:

Soha ne olvassz normál hőmérsékleten a konyhapulton!

Soha ne olvassz forró vízben!

(A fagyasztott étel külső, meleg levegővel, vagy melegvízzel érintkező felületén a baktériumok már gyors ütemben szaporodni kezdenek. Mire a fagyott étel teljesen kiolvad, a felületén elszaporodott mikroorganizmusok már komoly veszélyt jelentenek.)

Fotó: foodnetwork.com, ucanr.edu, blog.espares.co.uk

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Hogyan válasszuk ki a tökéletes kést?

eteltcsakokosan

Nemcsak a sütibe…

eteltcsakokosan

Nem elég kivágni a penészes részt!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató