Ételtcsakokosan

Olvasztás alapszabályai

2015. június 11.
olvasztas_hutoben-400x300

Fagyasztás során nem pusztulnak el a megbetegedést okozó baktériumok, csupán lelassul, majd megáll a szaporodásuk. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a fagyasztott élelmiszereket megfelelően olvasszuk fel, hiszen a +5 °C – +60 °C közötti hőmérsékleti veszélyzóna igen kedvező a baktériumoknak.

Tudod mi az a hőmérsékleti veszélyzóna?

Az élelmiszerek felengedtetésének 3 biztonságos módja létezik:

olvasztas_hutoben-400x300

 

1. hűtőben:

  • ha hűtőben szeretnénk felolvasztani az élelmiszert, tervezzünk előre, vegyük azt ki időben a fagyasztóból, lehetőleg előző nap, ugyanis ez a leglassabb, ám legbiztonságosabb módja is a felolvasztásnak.
  • a felolvasztani kívánt élelmiszert minden esetben tányérra, de legjobb, ha zárható edénybe tesszük, így elkerülhetjük, hogy az olvadó lé lecsöpögve szennyezze az alatta tárolt élelmiszereket.
  • a felengedett élelmiszert azonnal fogyasszuk el, vagy dolgozzuk fel.


2. hideg vízben:

HT_defrost-meat-beauty-1024x768

 

  • tegyük az élelmiszert vízhatlan zacskóba
  • tegyük be egy nagyobb edény be, majd töltsük fel hideg vízzel
  • 30 percenként ellenőrizzük a víz hőmérsékletét, ha kell, cseréljük le
  • a felengedett élelmiszert gyorsan dolgozzuk fel
  • viszonylag lassú módszer, néhány óra alatt lehet felengedtetni az élelmiszert, annak súlyától, nagyságától függően

(A hideg víz megakadályozza a fagyott élelmiszer külső felületén a gyors baktérium-szaporodást, ugyanakkor a hőmérséklet-kiegyenlítődés elvén kiolvasztja az élelmiszert.)

3. mikrohullámú sütőben:

  • csomagoljuk ki az élelmiszertolvasztas_mikro-400x275
  • tegyük át egy mikrohullámú sütőben használható edénybe
  • állítsuk be a mikrohullámú sütő olvasztó funkcióját
  • a felengedett élelmiszert azonnal főzzük meg
  • ez a felolvasztás leggyorsabb módszere

Fontos:

Soha ne olvassz normál hőmérsékleten a konyhapulton!

Soha ne olvassz forró vízben!

(A fagyasztott étel külső, meleg levegővel, vagy melegvízzel érintkező felületén a baktériumok már gyors ütemben szaporodni kezdenek. Mire a fagyott étel teljesen kiolvad, a felületén elszaporodott mikroorganizmusok már komoly veszélyt jelentenek.)

Fotó: foodnetwork.com, ucanr.edu, blog.espares.co.uk

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Ételt csak okosan már az óvodában is!

eteltcsakokosan

Kézszárítás, de vajon mivel?

eteltcsakokosan

Az egész dobozt ki kell dobjam?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató