Fagyasztás során nem pusztulnak el a megbetegedést okozó baktériumok, csupán lelassul, majd megáll a szaporodásuk. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a fagyasztott élelmiszereket megfelelően olvasszuk fel, hiszen a +5 °C – +60 °C közötti hőmérsékleti veszélyzóna igen kedvező a baktériumoknak.
Tudod mi az a hőmérsékleti veszélyzóna?
Az élelmiszerek felengedtetésének 3 biztonságos módja létezik:
1. hűtőben:
- ha hűtőben szeretnénk felolvasztani az élelmiszert, tervezzünk előre, vegyük azt ki időben a fagyasztóból, lehetőleg előző nap, ugyanis ez a leglassabb, ám legbiztonságosabb módja is a felolvasztásnak.
- a felolvasztani kívánt élelmiszert minden esetben tányérra, de legjobb, ha zárható edénybe tesszük, így elkerülhetjük, hogy az olvadó lé lecsöpögve szennyezze az alatta tárolt élelmiszereket.
- a felengedett élelmiszert azonnal fogyasszuk el, vagy dolgozzuk fel.
2. hideg vízben:
- tegyük az élelmiszert vízhatlan zacskóba
- tegyük be egy nagyobb edény be, majd töltsük fel hideg vízzel
- 30 percenként ellenőrizzük a víz hőmérsékletét, ha kell, cseréljük le
- a felengedett élelmiszert gyorsan dolgozzuk fel
- viszonylag lassú módszer, néhány óra alatt lehet felengedtetni az élelmiszert, annak súlyától, nagyságától függően
(A hideg víz megakadályozza a fagyott élelmiszer külső felületén a gyors baktérium-szaporodást, ugyanakkor a hőmérséklet-kiegyenlítődés elvén kiolvasztja az élelmiszert.)
3. mikrohullámú sütőben:
- csomagoljuk ki az élelmiszert
- tegyük át egy mikrohullámú sütőben használható edénybe
- állítsuk be a mikrohullámú sütő olvasztó funkcióját
- a felengedett élelmiszert azonnal főzzük meg
- ez a felolvasztás leggyorsabb módszere
Fontos:
Soha ne olvassz normál hőmérsékleten a konyhapulton!
Soha ne olvassz forró vízben!
(A fagyasztott étel külső, meleg levegővel, vagy melegvízzel érintkező felületén a baktériumok már gyors ütemben szaporodni kezdenek. Mire a fagyott étel teljesen kiolvad, a felületén elszaporodott mikroorganizmusok már komoly veszélyt jelentenek.)
Fotó: foodnetwork.com, ucanr.edu, blog.espares.co.uk