Ételtcsakokosan

A földimogyoró hüvelyes növény, az ananász pedig bokron terem

2017. február 9.

Egyes nem őshonos gyümölcsök termőhelyéről, növényéről vannak elképzeléseink, de néha meglepődünk. Ilyen például a banán, ami fürtökben terem a banánfán, de nem lefelé lógnak a gyümölcsök, ahogy a gravitáció hatása miatt gondolnánk, hanem felfelé a Nap irányába nőnek.

Földimogyoró

Arachis_hypogaea_-_Köhler–s_Medizinal-Pflanzen-163Sokan nem tudják, hogy a földimogyoró a hüvelyes növények közé, a pillangós virágzatúak családjába tartozik, tehát a bab, lencse, borsó, szója közeli rokona és nevével ellentétben semmi köze a mogyoróhoz. A föld alatt terem, ugyanolyan hüvelyben, mint társai, csak nem friss zöld héj, hanem megfásult kéreg veszi körül.

A földimogyoró hazája Brazília, Peru, Argentína. Legnagyobb területen Indiában, Kínában, Szenegálban, Nigériában, Szudánban, Gambiában, Brazíliában, Argentínában, Spanyolországban és Franciaországban termesztik. Hazánk déli területein, különösen Békés megyében termesztik sikeresen.

Ananász

A gyümölcsöt jól ismerjük, sokszor láttuk az üzletben nagy leveleivel, pikkelyes külsejével. De tudjuk, hogy milyen növényen terem? Elsőre egy olyan fa jut eszünkbe, min amin a kókuszdió is terem. De nem az ananász bokrokon terem.

Előfordulása trópusi éghajlatú területeken, őserdőkben jellemző, őshazája Közép-Amerika és Dél-Amerika. Levele merev, a szélén tövisesen fogas.

ananasz

A gyümölcsözete a mandolatermő fenyő tobozához hasonlít, s az egész gyümölcscsoport az igazi gyümölcsszemeknek a virágzat megpuhuló tengelyével, és a hegyelevelekkel való összeforradásából származik. Szára 30-60 centiméter magas, levele 16-26 centiméter hosszú, álló ék alakú, szálas. Virága lilaszínű, gyümölcse eleinte zöld, megérve sárga, mint a kukoricaszem, húsos, kellemes illatú, és szamócaízű, gyakran 3-4 kilogramm tömegű. A gyümölcsözeten a virágzat tengelye túlnő, s meddő levélkoronát visel. Az ananász a termesztés folytán nagyon megváltozott, gyümölcsének íze és zamata nagyon gyarapodott. A termesztett gyümölcs mindig nagyobb, s többnyire magvatlan.

Az ananászt Brazíliában és Guyanában a földek körül ültetik s itt minden ápolás nélkül két év alatt gyümölcsöt hoz; Európában csak külön e célra berendezett ananász-tenyészőházakban nevelhető, ahol a tenyésző-házak berendezése s az alkalmazott különféle kertészeti fogások szerint 11/2 egész 3-4 év alatt ad gyümölcsöt. Szaporítása gyökérsarjak, az úgynevezett ananászfiak útján történik. (Forrás: wikipedia.hu)

Forrás: syngentablog.files.wordpress.com, kertlap.hu/foldimogyoro-jellemzese, wikipedia.hu

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

8+1 tipp az orrfacsaró hűtőszag ellen

eteltcsakokosan

Farsangi fánk másképp

eteltcsakokosan

Puha vagy merev?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató