Ételtcsakokosan

Mozgó büfének milyen kritériumoknak, előírásoknak kell megfelelnie?

2022. július 22.

Mozgó büfének milyen kritériumoknak, előírásoknak kell megfelelnie?

A mozgó büfé üzemeltetését, a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet alapján a területileg illetékes jegyzőhöz kell bejelenteni, aki nyilvántartásba veszi.

 

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről 2008. évi XLVI. törvény 23. § (2) bekezdése értelmében az élelmiszer-vállalkozás köteles a tevékenység folytatására irányuló szándékát az élelmiszerlánc-felügyeleti szervnek (területileg illetékes járási hivatal) bejelenteni, aki ezt nyilvántartásba veszi.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszer működéséről szóló 578/2020. (XII. 14.) Korm. rendelet 1. § (3) pontja alapján az 1. melléklet szerinti FELIR azonosító köteles tevékenységet végző természetes és jogi személynek a tevékenység végzéséhez FELIR azonosítóval kell rendelkeznie. FELIR-ben történő nyilvántartásba vétel iránti bejelentést elektronikus úton, a NÉBIH honlapján elérhető Ügyfélprofil Rendszeren keresztül kell benyújtani, a Központi Azonosítási Ügynök rendszeren keresztül történő azonosítást követően. https://portal.nebih.gov.hu/felugyeleti-dij

A vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről szóló 62/2011. (VI. 30.) VM rendelet 3. § értelmében a mozgóbolt vendéglátó létesítményként történő működtetése, illetve a létesítményen kívüli árusítás – ide nem értve a természetes személy által nem üzletszerűen végzett rendezvényi étkeztetést – csak a tevékenység végzéséhez megfelelő méretű, kialakítású és kapacitású, az élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfelelő bázishely megléte esetén történhet. Bázishely lakás céljára, vagy más tevékenységre is használt helyiség nem lehet.

A mozgóbolt és a bázishely kialakításának, meg kell felelni az élelmiszer-higiéniáról szóló 852/2004/EK rendelet, valamint a vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről szóló 62/2011. (VI. 30.) VM rendelet előírásainak.

 

.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Az élet sója és borsa

eteltcsakokosan

Hűtőtáskák kavalkádja

eteltcsakokosan

Ajánlás újranyitásához

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató