Ételtcsakokosan

Nemcsak frissen finom…

2021. december 7.

A mai napig a sült gesztenyéről a késő ősz, a tél és legfőképp a karácsonyi vásár, maga a karácsony ünnepének várása jut eszébe a legtöbb embernek.

Amikor a karácsonyi vásárokon a parázsló faszénen sült gesztenye illata száll felénk, és a kis papírzacskóba kapott 8-10 szem forró gesztenye csak úgy melegíti a kezeinket a téli hidegben, várva hogy hűljön egy kicsikét és már bontogathassuk is – ez az érzés felbecsülhetetlen. És a gesztenye íze pedig egyszerűen csodás.  Aki még nem kóstolta mindenképpen készítse el. Süthetjük a szabadban, a tűzön a kertben, kerti kemencében és a sütőben is.

Tipp
A sült gesztenye készítésénél is legfontosabb a kiváló alapanyag. A jó minőségű gesztenye nagy szemű, kemény, héja fényes, felülete ép. Vásárolhatjuk a piacon, termelőktől, de a legszuperebb dolog az, ha a kertben terem.

Sütőben sült gesztenye elkészítése:

A gesztenyéket éles késsel vagdossuk be tetszés szerint egy vagy két irányban, ügyelve arra, hogy a külső kemény és a belső vékony héját is átvágjuk, de a gesztenye húsába ne vágjunk bele. A finom puha végeredmény érdekében bevagdosott gesztenyéket áztassuk be legalább néhány órára, de akár elő is főzhetjük, ezzel spórolva egy kis időt. A bevagdosott, beáztatott/előfőzött gesztenyéket tegyük alufóliával vagy sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük kb. 25 percig a 200 °C-ra előmelegített sütőben. Akkor van kész a sült gesztenyénk, amikor a héj felpöndörödik, a kilátszó hús színe világosbarna.  Azért 15 perc elteltével nézzünk rá, mivel könnyen megéghet, különösen a kisebb szemek. (Vásárlásnál próbáljunk meg nagyobb szemeket venni, ennek a kiküszöbölésére.)
Az elkészült sült gesztenyéket hagyjuk hűlni olyan melegre, hogy kézzel tudjuk megpucolni, így könnyen lejön a héja. Nagyon fontos, hogy még melegen kell megpucolni, mert miután kihűl, már nem nagyon lehet. Ha nagyobb mennyiséget sütöttünk, konyharuhával letakarva melegen lehet tartani. Közben persze már falatozhatunk is belőle.
A sült gesztenye nemcsak frissen finom, hanem alapanyagként is kiváló, így érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni, és akár egész szemenként, vagy gesztenyemasszaként lefagyasztva egész télen át felhasználhatjuk édes vagy sós ételek alapanyagaként. Karácsonykor az ünnepi asztalt is feldobhatjuk egy különleges gesztenyés étellel.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Végre megérkezett a lecsó szezon

eteltcsakokosan

Ne nyúlj puszta kézzel a kenyérhez!

eteltcsakokosan

Legyünk a konyhában is környezettudatosak!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató